Želite da ostanete u drugom stanju? Izbegavajte ovih 10 stvari!

Želite da ostanete u drugom stanju? Izbegavajte ovih 10 stvari!

Autor: | 10/08/2015

0

Trudnoća se uglavnom ne planira, i mnoge žene se slažu da je tako najslađe. S druge strane, sve je više parova koji ne mogu da imaju decu, iako čine sve što je u njihovoj moći kako bi se ostvarili kao roditelji. No, možda nije u pitanju sterilitet, već jednostavno splet okolnosti koji im ne dozvoljava da se potpuno opuste. Postoje razni faktori koji vam mogu postaviti nogu u nameri da ostanete u drugom stanju, a da toga niste ni svesni. Stručnjaci jednog medicinskog centra u Severnoj Karolini tvrde da mnogo stvari zavisi od nas i da možemo da popravimo situaciju ako odustanemo od nekih navika i promenimo način života.

1. Poznato je da gazirana pića i soda nisu baš najbolji način da utolimo žeđ, a i doktori savetuju da ih izbegavamo zbog visokog nivoa šećera. Žene koje dnevno konzumiraju više od dve čaše ovih napitaka imaju za 16 odsto manje šanse da ostanu u drugom stanju.

2. Trudite se da ranije odlazite u krevet. Ne čekajte ponoć, ne radite ništa u kasne sate i naviknite organizam na sedam do osam sati sna. Ujutru ćete biti odmorniji i opušteniji, a na duže staze i zdraviji.

3. Pokvaren zub ume da bude izvor raznih problema, od obične glavobolje do bolesti srca. A može da utiče i na funkcionisanje reproduktivnih organa. Dakle, vodite računa o svojim zubima i perite ih pravilno i redovno.

4. Vežbajte, ali ne preterujte. Ako ste mršavi, a pet sati nedeljno provodite u teretani, imate 42 odsto manje šanse da zatrudnite. Umerenost u svemu je jedan od recepata za dobro zdravlje.

5. Mnogi parovi zaziru od zajedničkog života, jer se plaše da će im se vremenom sve pretvoriti u naviku. Ali, ne mora da znači. Samo nemojte previše vremena da provodite pred televizorom. To se posebno odnosi na muškarce.

6. Izbegavajte stresne situacije. Da, to je gotovo nemoguće u vremenu u kojem živimo, ali potrudite se da se ne izlažete pritiscima ako planirate trudnoću. Jer, ako vas stres pobedi i preuzme stvar u svoje ruke, imaćete između ostalog i problema sa ovulacijom.

7. Pokušajte sa hranom bez glutena. Danas je sve više ljudi koji su alergični na ovaj sastojak, a on na duže staze može da utiče i na reproduktivnu moć, posebno ženskog dela populacije.

8. Višak kilograma ne predstavlja problem samo pripadnicama lepšeg pola. Ako vaš partner muku muči sa težinom, vrlo je verovatno da ima i nizak kvalitet reproduktivnog "materijala"...

9. Cigareta nije prijatelj. Toga su svesne i trudnice, ali mnoge od njih ne prestaju da puše sve dok se ne nađu u porodilištu. Nikotin nije dobar ni ako pokušavate da zatrudnite. Štaviše, lako može da vas uspori u toj nameri.

10. Ne nosite mobilne telefone u džepovima pantalona, naročito ako ste muškarac, jer elektromagnetni talasi koje ovi aparati emituju mogu da naprave haos u reproduktivnom sistemu.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / ThinkstockPhotos

Najnovije vesti