Kako do bolje spavaće sobe

Kako do bolje spavaće sobe

Autor: | 17/08/2015

0

Ponavljanje je majka znanja i što se tiče dizajna! Samo zato što ste legli u krevet ne znači da ćete i zaspati. Spavaća soba kao mesto koje ima puno uloga zahteva pomno planiranje. Krenite!

Postoji 5 ključnih tačaka kojima se morate pozabaviti prilikom uređivanja svoje oaze za odmor i opuštanje.

Razmeštaj i krevet

Provodimo trećinu naših života u krevetu, ali po navici uvek više izdvajamo na automobile, na kupatilo i odeću koje manje koristimo. Kad se tako razmišlja, dobar krevet je stvarno potreban, a dobar dušek još potrebniji. Zaboravite starinske dušeke sa oprugama ako ne želite probuditi svoga partnera. Malo skuplja verzija, ali i zdravija je dušek od lateksa i elastičnih penastih antialergijskih sunđera. Ako ste kratki s novcem, bolje uštedeti na okviru kreveta nego na dušeku. Isto tako, dodatno mesto za spremanje stvari možete dobiti ispod kreveta. Stavite veliko ogledalo blizu prozora, tako se eksterijer reflektuje u njemu i čini sobu svetlijom i većom. Svaka soba treba fokusnu tačku, pa tako i spavaća, a ako vaša soba ima malo više kvadrata poklonite tu pažnju slici ili naslonjaču.

Boje

Mesto za relaksiranje trebalo bi uvek da se čini mirno i toplo. To se u spavaćoj sobi održava kroz mnoge elemente – zidove, zavese, posteljinu, pa pre svega treba da izaberete kolorističku temu. Tople boje kao crvena, narandžasta i žuta približavaju površine i čine sobu manjom, dok hladne nijanse plave, ljubičaste i neke nijanse zelene povećavaju. Orijentacija sobe isto tako pojačava ili smanjuje intenzitet izabranih boja. Npr. ako vaša soba gleda na jug uvek će biti puna svetla, pa ne birajte previše jarke boje, a ona na sever uvek dobija samo hladno plavkasto svetlo pa će joj toplije boje odgovarati. Ukoliko želite da ublažite dugačku usku sobu ofarbajte kraće krajnje zidove za nijansu tamnije od ostalih pa će se soba činiti više kvadratna. Ako hoćete da uštedite, uvek možete da ofarbate samo jedan zid koji naglašava neki detalj u sobi. Nikad ne birajte boje prema malim uzorcima, nego ofarbajte veću površinu papira pa ih prenosite od zida do zida upoređujući boju tokom dana dok se svetlo menja.

Garderoberi

Što manje nereda u spavaćoj sobi, lakše se opustiti i zaspati, a ima mnogo načina da se pospremi odeća i svi njeni dodaci. Pogledajte svoju odeću i procenite koliko vam otprilike prostora treba, i onda taj prostor udvostručite. Ako imate manju sobu, najbolje je napraviti zidne ormane po meri jer iskorišćavaju svaki milimetar prostora efikasno.

Ako koristite otvoreno vešanje (lošije rešenje) opet morate uskladiti odeću sa temom boje u sobi i držati sve jako uredno. Za koju god da se varijantu garderobe odlučite, osigurajte dovoljno prostora za sve čarape, cipele, šešire… Osim uobičajenih polica i fioka, danas su dostupne i korpe koje daju ležerniji izgled.

Podovi

Podovi trebaju biti jednako topli i zvučno izolirani. Najbolje rešenje za spavaću sobu je pod od drveta ili tepisona i to uvek u neutralnoj boji tako da ostane u pozadini. Drveni su podovi topli, lako se čiste, ali nedostatak može biti održavanje, manje skupa alternativa može biti laminat. Bilo kakav pod da odaberete, detalji poput tepiha daju boju i stil sobi. A njih je najlakše promeniti…

Rasveta

Glavni element sobe je osvetljenje. Osigurajte sebi više vrsta svetla, neka koja će stvoriti romantičnu, prigušenu atmosferu i neka koja će vam omogućiti čitanje u krevetu. Prema tome najbolje da prekidači budu i kraj vrata i kraj uzglavlja. Svetla unutar garderobe i ormara su takođe jako korisna. A ona za proveru u ogledalu najbolje da su postavljena sa strane, i da padaju na vas ne na ogledalo. I najbitnije je da postavite takvu rasvetu sa kojom se najprijatnije osećate, jer spavaća soba je mesto gde želite izgledati najbolje, zar ne?

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor

Pročitajte još

Najnovije vesti