
Mekane i slasne njoke zaista nije teško napraviti, a uz dodatak povrća i začina pretvaraju se u ukusan obrok. Iako mnogi zaziru od izrade domaćih njoka, postupak je krajnje jednostavan, a rezultat se zaista ne može meriti s onima koje su kupljene. Uz dodatak graška, ili nekoliko tikvica i pančete dobićete brzo, jednostavno i jako jeftino, ali itekako, ukusno jelo.
Sastojci:
2 velika brašnasta krompira;
so i sveže mleveni biber
90 g brašna;
1 jaje (razmućeno);
malo sveže majčine dušice.
Sos:
maslinovo ulje (za prženje);
sveže mleveni biber;
150 g graška (ili tikvica i, po želji, pančete narezanih na kockice);
malo maslaca;
malo majčine dušice;
malo limunove korice;
parmezan za posipanje.
Priprema:
Skuvajte krompir u kori ili, još bolje, pecite ga u pećnici na 220 ˚C oko sat vremena, dok ne postane mekan. Krompir potom ogulite i ispasirajte, dodajte dobro oceđenu rikotu, so, biber i brašno. Umutite jaje, dodajte ga u smesu te sve dobro promešajte. Po želji, dodajte i malo listića sveže majčine dušice. Nemojte preterivati sa mešanjem i dodavanjem brašna kako testo ne bi postalo gumeno.
Testo izvaljajte u duguljaste valjkaste trake, debljine maksimalno 1.5 cm, na komadiće kako biste dobili njoke.
U lonac, s uzavrelom posoljenom vodom, dodajte njoke i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih i ocedite.
Zagrejte pećnicu na srednje jakoj vatri i dodaje malo maslinovog ulja. Ubacite njoke, posolite ih i pobiberite i pecite minut do dva, sa svake strane, dok ne dobiju zlatnožutu boju. Dodajte grašak, puter i majčinu dušicu te još nekoliko minuta sve zajedno držite na vatri te na kraju pospite sveže izrendanom koricom limuna i obilnom količinom parmezana.
Osim graška, možete dodati i tikvice narezane na male kockice kao i komadiće pančete.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)