Napravite neodoljive kremaste njoke

Napravite neodoljive kremaste njoke

Autor: | 19/08/2015

0


Mekane i slasne njoke zaista nije teško napraviti, a uz dodatak povrća i začina pretvaraju se u ukusan obrok. Iako mnogi zaziru od izrade domaćih njoka, postupak je krajnje jednostavan, a rezultat se zaista ne može meriti s onima koje su kupljene. Uz dodatak graška, ili nekoliko tikvica i pančete dobićete brzo, jednostavno i jako jeftino, ali itekako, ukusno jelo.

Sastojci:

2 velika brašnasta krompira;

50 g rikote;
so i sveže mleveni biber
90 g brašna;
1 jaje (razmućeno);
malo sveže majčine dušice.

Sos:

maslinovo ulje (za prženje);
sveže mleveni biber;
150 g graška (ili tikvica i, po želji, pančete narezanih na kockice);
malo maslaca;
malo majčine dušice;
malo limunove korice;
parmezan za posipanje.

Priprema:

Skuvajte krompir u kori ili, još bolje, pecite ga u pećnici na 220 ˚C oko sat vremena, dok ne postane mekan. Krompir potom ogulite i ispasirajte, dodajte dobro oceđenu rikotu, so, biber i brašno. Umutite jaje, dodajte ga u smesu te sve dobro promešajte. Po želji, dodajte i malo listića sveže majčine dušice. Nemojte preterivati sa mešanjem i dodavanjem brašna kako testo ne bi postalo gumeno.

Testo izvaljajte u duguljaste valjkaste trake, debljine maksimalno 1.5 cm, na komadiće kako biste dobili njoke.

U lonac, s uzavrelom posoljenom vodom, dodajte njoke i kuvajte dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih i ocedite.

Zagrejte pećnicu na srednje jakoj vatri i dodaje malo maslinovog ulja. Ubacite njoke, posolite ih i pobiberite i pecite minut do dva, sa svake strane, dok ne dobiju zlatnožutu boju. Dodajte grašak, puter i majčinu dušicu te još nekoliko minuta sve zajedno držite na vatri te na kraju pospite sveže izrendanom koricom limuna i obilnom količinom parmezana.

Osim graška, možete dodati i tikvice narezane na male kockice kao i komadiće pančete.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti