Tri veličanstvene stvari koje će se dogoditi vašem organizmu ako prestanete da pijete gazirane sokove

Tri veličanstvene stvari koje će se dogoditi vašem organizmu ako prestanete da pijete gazirane sokove

Autor: | 19/08/2015

0


Velike svetske korporacije ulažu gomilu novca kako bi pozitivno oglašavali gazirana pića, a neretko to čine tako da pronađu stručnjake koje jako dobro plate pa nas onda oni uveravaju da naši problemi nisu u vezi sa pićima ili ishranom već samo zbog toga što ne vežbamo dovoljno.

Međutim, činjenica je da su gazirana pića puna šećera i da opšte gledano negativno utiču na naš organizam, uništavaju zube i gleđ, zdravlje naših vitalnih organa te uzrok su debljanja.

Zbog toga su urednici "Eat This, Not That!" analizirani brojna nezavisna istraživanja sprovedena proteklih godina i napravili listu od sedam zaista zanimljivih stvari koje će se našem telu dogoditi ako prestanete sa konzumiranjem gaziranih pića. Osim što ćete smanjiti uništavanje vašeg celog organizma, mogli biste da izgubite koji kilogram i sačuvate mladolik izgled.

1. Bićete manje gladni

Bez obzira što tvrde proizvođači, sokovi su neretko zaslađeni frkutozom kukuruznog sirupa, a to će vam sigurno uzrokovati povećanje telesne težine.

- Naša tijela su evolucijski razvijena tako da očekuju unos velike količine kalorija kad konzumiramo nešto veoma slatko, a veštački zaslađivači su 400 do 8 hiljada puta slađi od šećera pa i naš organizam očekuje veći unos hrane, što izaziva osećaj gladi!”, objasnila je stručnjakinja Izabel Smit za Eat This, Not That!

2. Izgledaćete mlađe

Danas ljudi sve više troše novac na kreme za sprečavanje nastajanja bora te slične anti-aging preparate kako bi ostali mladoliki. No, kada bi iz svoje ishrane izbacili slatke gazirane sokove, sigurno bi puno manje ulagali u takve kozmetičke preparate.

Nedavna studija objavljena u "American Journal of Public Health" pokazala je kako svakodnevno konzumiranje gaziranih sokova uzrokuje jednako odumiranje stanica kože, te njeno starenje kao i pušenje duvanskih proizvoda.

3. Smanjićete količinu skrivenih masnoća

Opasne masnoće koje se kriju u nekim svakodnevnim namirnicama nalaze se i u gaziranim sokovima. Možda nećete biti svesni rizika određenih zdravstvenih problema koji nastaju u vašem organizmu jer nećete videti promene na telu. No, istraživanje danskih naučnika pokazalo je kakav zapravo efekt gazirani sokovi imaju na naše telo tokom određenog peiroda.

Ispitanicima su dali da piju gazirane sokove sa šećerom i mleko koje ima jednaki broj kalorija kao i taj sok, zatim dijetalni sok i na kraju vodu koje su isptanici konzumirali pola godine. Ukupna količina masnoća u organizmu ostala je jednaka u svim grupama, ali oni koji su pili zaslađene gazirane sokove doživeli su drastični porast štetnih skrivenih masnoća koje su se nakupile na jetri i drugim organima.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin

Najnovije vesti