Kakav je Beograd domaćin stranim turistima

Kakav je Beograd domaćin stranim turistima

Autor: | 20/08/2015

0

Gosti su, kako kaže direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović, svi od poslovnih ljudi, preko onih u srednjim godinama, koji dolaze kruzerima iz prekomorskih zemalja, do naših suseda iz regiona, a najviše ima Turaka.

Kruzerom do Beograda stigao je i stariji bračni par iz Birmingema, i kažu da ih je očarala istorija glavnog glada Srbije.

- Beograd je grad koji može da se pohvali svojom istorijom i kulturnim znamenitostima - rekli su oni i dodali da se u Beogradu i dobro jede, a posebno im se dopadaju sarme.

U toj grupi izdvojila se i mlada Britanka koja kaže da joj se u Beogradu dopada noćni život, a posebno onaj na splavovima.

Mladić iz Istanbula naglasio je da mu se najviše sviđa predusretljivost i nasmejanost Beograđana, ali i prelepe žene.

- Velika vrednost ovog grada je i velikih broj zelenih površina i parkova - kaže.

Da nisu samo istorija i noćni život ono što se dopada stranim turistima, već i neposrednost i predusretljivost Beograđana, mišljenja je i direktor TOB.

On kaže da su stranci koje je TOB anketirao istakli da im se posebno sviđa to što su Beograđani obrazovani i znaju većinu jezika, pa je sporazumevanje lakše.

Smatra i da bogata istorija Bograda može biti naša velika prednost, na koju često zaboravljamo, istakavši da to privlači strane goste.

- To podrazumeva obilazak užeg gradskog jezgra, pre svega Kalemegdana... Mi sami na Kalemegdanu svakog meseca otkrivamo nove sadržaje i pokušavamo da ih otvorimo kao turističke atrakcije. Skoro je otvoren bunker na Kalemegdanu koji je spomenik i zaveštanje hladnog rata i sama izložba u bunkeru 'Negde između' Bojana Dimitrijevića, koja je veoma zanimljiva - kaže Popović.

Treba istaći i da je Vojni bunker izgrađen početkom 50-tih godina 20. veka, kada je napravljeno više stotina topovskih, mitraljeskih i drugih bunkera, na Gornjem gradu Beogradske tvrđave u blizini spomenika Pobednik.

Jedna od neistraženih oaza u samom centru grada, Veliko ratno ostrvo, mesto je koje Beograđani mogu da istražuju, a ono je ujedno i rezervat sa velikim brojem zaštićenih vrsta ptica koje tu borave.

Ostrvo, iako je u centru Beograda, ukazuje Popović, izgleda kao da "ne samo da ste prešli u drugu epohu, već kao da ste ušli u prašumu".

Otkriva da je ostrvo još u keltsko vreme, pre više hiljada godina, bilo druidsko, i da su se tu su okupljali vračevi.

"To je bilo magično mesto, samo njihova teritorija, koja je bila zabranjena za ostale posetioce", rekao je on.

Popović preporučuje turistima vožnju drvenim brodom Slavenka, "koji je prešao sedam mora da bi došao dovde".

- Vožnja tim brodom je poseban doživljaj - poručuje.

Direktor TOB najavljuje i Karneval brodova, koji će biti održan 29. avgusta na Savskom pristaništu i kaže da će ovogodišnji program biti bogat.

Posetioci će biti u prilici da vide defilee okićenih brodova i karnevalskih grupa, muzički program, performans uličnih zabavljača, kao i vatromet.

Zabavni program na obali će obuhvatiti karnevalske grupe, mađioničare, animatore, mažoretkinje i razne druge učesnike.

Tradicionalno će biti organizovan i izbor za najlepši karnevalski kostim i najlepše ukrašen brod, nagradne igre, kao i besplatna krstarenje rečnim turističkim brodovima.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin