Krf: Ostrvo smaragdnih uvala

Krf: Ostrvo smaragdnih uvala

Autor: | 22/08/2015

0

Od kada su Grci napravili auto-put Egnatia, čija je izgradnja trajala više od decenije i koštala 620 miliona evra, putovanje od Beograda do Krfa pravo je uživanje. Umesto višesatnog klackanja opasnim i vijugavim starim putem, sada se od Soluna do Igumenice putuje tri puta kraće, svega nekoliko sati, i to kroz neverovatne planinske predele Elade.

Na oko 350 kilometara novog auto-puta izgrađena su čak 54 tunela. Na samom izlasku iz Soluna preporučujemo da sipate gorivo, jer na samom auto-putu nema nijedne pumpe do Igumenice. Za one koji vole dodatni ugođaj, na putu do drugog po veličini ostrva Jonskog mora, možete svratiti na nestvarne Meteore ili slasnu jagnjetinju u Mecovu, obići ostrvo koje se nalazi nasred jezera u Janjini.

I pored krize u kojoj je Grčka već mesecima, na Krfu se to ne vidi i ne oseća. Turista je mnogo, iz celog sveta, a sve više i iz Srbije, pogotovo mladih, koji kao omiljenu destinaciju biraju "mesto koje ne spava" na jugu - Kavos. Ovo mesto budi se u popodnevnim satima, prepuno je restorana, kafića i diskoteka, u kojima zabava traje do jutarnjih sati, a u ponudi su uglavnom paketi "pijte koliko možete za 10 evra".

Severni deo ostrva, u mestima Sidari, Glifada, Paleokastrica, Dasija - rezervisan je za porodice, koje uživaju u kilometarskim predivnim peščanim plažama, uglavnom sa neprocenjivom prirodnom hladovinom.

Krf ima i jedan od najvećih akva-parkova, u blizini starog grada Kerkire, koji je sav u zelenilu, i od kojeg je nadomak i jedna od najlepših plaža ostrva, Glifada, čuvena po ogromnim talasima, ali i hladnoj vodi.

Za svaku preporuku je i mesto Paleokastrica, na severnozapadnoj strani, gde brodićem sa providnim dnom možete obići nekoliko netaknutih plaža sa kristalno plavom vodom.

Mnoga mesta na Krfu, pogotovo u unutrašnjosti ostrva, imaju "šmek" italijanskih varošica. Italijani su ostavili veliki uticaj na ovom ostrvu i danas su među najbrojnijim gostima.

Za one koji odsednu na južnom delu ostrva, obavezan je izlet brodom do obližnjih Paksosa i Antipaksosa, koji košta 25 evra po osobi. Brodići kreću iz Kavosa ili luke Lefkimi. Inače, sa kopnenog dela Grčke, od Igumenice, do Krfa saobraćaju dve linije, ka gradu Krfu (oko 70 evra košta trajekt za kola i četiri osobe) i Lefkimiju (40 evra u jednom pravcu).

Obavezni izlet je odlazak na ostrvo Vido, brodićem koji od grada Krfa saobraća na svakih pola sata. Tamo možete videti mauzolej, posvećen srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, koji su pored tog ostrva na kojem se nalazila srpska vojna bolnica, sahranjivani. Iako na Vidu postoje plaža i kafić u kojem možete da se osvežite, iz poštovanja prema hiljadama naših žrtava koje su sahranjene u Plavoj grobnici, srpski turisti to ne rade.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: putovanja