Top 10 mesta koje treba posetiti u Škotskoj

Top 10 mesta koje treba posetiti u Škotskoj

Autor: | 26/08/2015

0

Stučnjaci Britanskog “Telegrafa” preporučuju najbolja mesta za odmor u Škotskoj bilo da putujete sami, sa partnerom ili porodicom.

Edinburg

Od srednjevekovnog Starog grada prožetog bogatom istorijom do džordžijanske elegancije Novog grada, ovaj grad odlikuje se izzuzetnom raznovrsnošću, pa ne čudi što je stekao reputaciju jednog od najlepših gradova na svetu. Edinburg je najbolje posetiti za vreme Nove Godine, ili tokom održavanja godišnjih letnjih umetničkih festivala.

Glazgov

Nekada drugi po redu značajan grad Britanskog carstva u poslednjih nekoliko godina sve je popularnije mesto za odmor. Nekada važan industrijski centar danas odlikuje bogat kulturni sadržaj – ljubitelji pozorišta, muzike, dizajna, kreativnih umetnosti i inovativne kuhinje ovde će naročito uživati.

Spoljašnji Hebridi

Škotska možda nije najočiglednija destinacija za provođenje odmora na plaži, ali svakako vredi posetiti 15 nenaseljenih ostrva Spoljašnjih Hebrida koja su jedna od najlepših u Evropi.

Unutrašnji Hebridi

Ovaj lanac od 79 ostrva, od kojih je 35 nenaseljeno predstavlja jednu od najfascinantnijih turističkih destinacija Škotske. Samo u opatiji na ostrvu Ioni nalaze se ostaci 60 škotskih, irskih i norveških kraljeva.

Ostrvo Skaj

Najveće ostrvo Unutrašnjih Hibrida zaslužuje poseban pomen. Dobro mesto za početak avanture bila bi planina Kulin i plaža Elgol. Karolina Širing, novinar britanskog “Telegrafa” preporučuje posetu u maju ili junu, kada je pejzaž najdivniji, a pafini se vraćaju u svoja gnezda na ivici obale.

Nacionalni park Kerngorms

U jednom od dva škotska nacionalna parka nalazi se čak pet od šest najviših vrhova škotske, i četiri od deset najviših u Velikoj Britaniji. Ovo mesto takođe je jedno od poslednjih utočišta crvene veverice.

Fort Vilijam i Glenko

U pitanju je jedan od najdramatičnijih i najsablasnijih predela škotske, poznat po masakru članova porodice Mekdonald 1962. godine. Danas je jedna od omiljenih destinacija alpinista.

Ostrva Šetland i Orkni

Pripadaju severnom arhipelagu. Pisac Džordž Mekej Braun smatra da se suština Orknija krije u "tišini, samoći i dubokom predivnom ritmu mora i zemlje, tami i svetlu". Šetland je takođe raj za zaljubljenike u prirodu, kao i dom foka, pafina, velikog severnog gnjurca i male njorke.

Aran

Južno od Hebrida nalazi se ostrvo Aran, prepuno brdašaca, klisura i lepih primorskih sela. Za njegov obilazak će biti dovoljan samo jedan dan, ali najbolje bi bilo izdvojiti dva.

Poluostrvo Ardnamerhan

Ovaj izolovani potez obale poslužio bi kao idealna inspiracija za “Robinzona Krusoa”. Na samom kraju poluostrva, na najzapadnijoj tački Škotske, nalazi se zaliv Sana. Brojni umetnici i fotografi iz svih krajeva sveta ovde dolaze kako bi uživali u zadivljujućoj paleti boja – snežnobelim peščanim dinama, moru boje akvamarina i razuđenim crnim stenama. Ljubitelji prirode mogu sakupljati različite vrste školjki i potražiti delfine i kitove.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / Thinkstock hellomagazin

Najnovije vesti