Da li znate šta je tenoreksija?

Da li znate šta je tenoreksija?

Autor: | 29/08/2015

0


Tenoreksija je nova opasna ovisnost - ovisnost o preplanulom tenu!

Tople avgustovske večeri u Madridu nisu smanjile gužve u solarijumima, jer se čak i u sunčanoj Španiji želja za preplanulim tenom pretvara se u ovisnost.

Iako Madrid ima 2.749 sunčanih sati godišnje, to studentkinju Makarenu Garsiju neće odvratiti od UV zračenja u solariju.

- Mojoj porodici se to ne sviđa, govore mi da to nije zdravo... ali oni žive pokraj plaže. Ja radim u gradu i isto želim da budem preplanula - rekla je Garsija na izlasku iz solarijuma u centru Madrida.

U tome nije jedina. Hoze Manuel Rodrigez, lepuškasti 36-godišnji plesač dolazi u salon tri puta ndeljno. On želi da zadržati svoju preplanulost tokom cele godine.

Dermatolog Hoze Karlos Moreno to bez oklevanja naziva ovisnošću.

- Postoje ljudi koji misle da nikada nisu dovoljno preplanuli i tome su siični anoreksičarima koji uvek misle da su predebeli.

Po profilu to su većinom žene i muškarci ispod četrdesete koji prekomerno dolaze u solarijum jer žele čokoladnu boju kože. Saloni za sunčanje ili solarijumi pojavili su se u Americi osamdesetih godina i tamo se već desetak godina govori o novoj zavisnosti - tenoreksiji.

Simptomi su slični zavisnosti o heroinu, tvrdi profesor Džoel Hilhaus s fakulteta u Tenesiju.

- Ovisnici imaju snažnu želju za preplanulim tenom, potrebu za sve većim 'dozama', osećaj težine kad se ne 'sunčaju', euforiju kad to rade, i živcira ih kad im prijatelji ili porodica prigovaraju da preteruju.

Svetska zdravstvena organizacija od 2012. godine uređaje za veštačko sunčanje klasifikuje kao kancerogene.

Prva država koja je zabranila solarijume bio je Brazil 2009., a to je pet godina kasnije učinila i Australija, zemlja koja ima najveću stopu melanoma po glavi stanovnika u svetu.

Kako je pokazalo istraživanje australijskih naučnika, veštačko sunčanje u solarijumu povećava rizik od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, za 20 posto.

Za ovisnike o preplanulosti nema posebne terapije. Hilhaus savetuje osnivanje grupa za podršku poput anonimnih alkoholičara.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin
Tagovi: zdravlje

Pročitajte još