• 600 ml mleka
• jedan luk presečen napola
• jedan lovorov list
• 400 g fileta dimljenog bakalara
• grančica sveže majčine dušice
• dva velika krompira, očišćena i isečena na komadiće
• kašika ulja od uljane repice
• 50 g putera
• 150 g mladog paštrnaka, opranog, iseckanog i blanširanog
• jedan dobro opran i očišćen praziluk, iseckan na tanke prstenove
• 100 g kuvane šunke isečene na kocke
• pola kašike rena
• dve kašike sveže iseckanog peršuna
• morska so i sveže mleveni crni biber
• četiri velika sveža jaja
ZA PRELIV OD SENFA:
• 290 ml slatke pavlake
• so i crni biber
• kašika senfa
• sok od pola limuna
Prvo napravite krem od senfa. Zagrejte slatku pavlaku i kada provri, ostavite je tri minute da krčka. Dodajte senf i sok od limuna i začinite morskom soli i sveže mlevenim crnim biberom po ukusu. Da biste skuvali paštrnak sipajte mleko u šerpu u koju ste stavili luk i lovorov list i ostavite na vatri dok ne provri prvi ključ. Kada počne da krčka, sklonite šerpu sa vatre i ostavite petnaestak minuta da odstoji da se ukusi upijaju. Zatim vratite šerpu na vatru, dodajte filete dimljenog bakalara i ostavite da krčka oko osam minuta.
Izvadite ribu i ostavite je sa strane. Procedite tečnost u kojoj se kuvala i sačuvajte je za kasnije. Mleko za kuvanje stavite u čist tiganj, dodajte majčinu dušicu i krompir i kuvajte na laganoj vatri samo desetak minuta. Dobro procedite. Mleko vam više nije potrebno pa ga možete prosuti. Očistite ribu i uklonite sa nje tragove kostiju ili kože. U velikom tiganju zagrejte ulje i puter, dodajte krompir i pržite dok ne počne da dobija braonkastu boju.
Tada dodajte paštrnak, praziluk i šunku i pržite još četiri minute, dok ne budu gotovi i ne dobiju lepu braonkastu boju. Skinite tiganj sa vatre, dodajte ren i iseckani peršun i začinite morskom solju i sveže mlevenim crnim biberom. Zatim poširajte jaja.
Duboku šerpu napunite vodom. Kada voda počne lagano da ključa, dodajte malo soli i kašiku sirćeta na litru vode. Razbijte sveže jaje u šoljicu od kafe, promešajte vodu i lagano ubacite jaje u centar šerpe. Posle dve-tri minute kuvanja, izvadite jaja iz vode kašikom sa prorezom za ceđenje i spustite ih u hladnu vodu. Kada je sve spremno za serviranje, zagrejte jaja tako što ćete ih staviti u ključalu vodu tridesetak sekundi. Ovo jelo servira se tako što se sve stavi na jednu gomilu na zagrejani tanjir, s tim što se poširano jaje obavezno stavite na vrh gomile i pospe kremom od senfa. Servirajte na zagrejanim tanjirima.
Pročitajte još
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte višeOmiljeni parfem Aleksandre Radović nosi dozu svežine, dami od stila baš takav i pristaje
Omiljeni parfem Aleksandre Radović nosi dozu svežine
13/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)