Dimljeni bakalar sa prelivom od senfa i mladog paštrnaka

Dimljeni bakalar sa prelivom od senfa i mladog paštrnaka

Autor: | 05/09/2015

0


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:

• 600 ml mleka
• jedan luk presečen napola
• jedan lovorov list
• 400 g fileta dimljenog bakalara
• grančica sveže majčine dušice
• dva velika krompira, očišćena i isečena na komadiće
• kašika ulja od uljane repice
• 50 g putera
• 150 g mladog paštrnaka, opranog, iseckanog i blanširanog
• jedan dobro opran i očišćen praziluk, iseckan na tanke prstenove
• 100 g kuvane šunke isečene na kocke
• pola kašike rena
• dve kašike sveže iseckanog peršuna
• morska so i sveže mleveni crni biber
• četiri velika sveža jaja

ZA PRELIV OD SENFA:

• 290 ml slatke pavlake
• so i crni biber
• kašika senfa
• sok od pola limuna

Prvo napravite krem od senfa. Zagrejte slatku pavlaku i kada provri, ostavite je tri minute da krčka. Dodajte senf i sok od limuna i začinite morskom soli i sveže mlevenim crnim biberom po ukusu. Da biste skuvali paštrnak sipajte mleko u šerpu u koju ste stavili luk i lovorov list i ostavite na vatri dok ne provri prvi ključ. Kada počne da krčka, sklonite šerpu sa vatre i ostavite petnaestak minuta da odstoji da se ukusi upijaju. Zatim vratite šerpu na vatru, dodajte filete dimljenog bakalara i ostavite da krčka oko osam minuta.

Izvadite ribu i ostavite je sa strane. Procedite tečnost u kojoj se kuvala i sačuvajte je za kasnije. Mleko za kuvanje stavite u čist tiganj, dodajte majčinu dušicu i krompir i kuvajte na laganoj vatri samo desetak minuta. Dobro procedite. Mleko vam više nije potrebno pa ga možete prosuti. Očistite ribu i uklonite sa nje tragove kostiju ili kože. U velikom tiganju zagrejte ulje i puter, dodajte krompir i pržite dok ne počne da dobija braonkastu boju.

Tada dodajte paštrnak, praziluk i šunku i pržite još četiri minute, dok ne budu gotovi i ne dobiju lepu braonkastu boju. Skinite tiganj sa vatre, dodajte ren i iseckani peršun i začinite morskom solju i sveže mlevenim crnim biberom. Zatim poširajte jaja.

Duboku šerpu napunite vodom. Kada voda počne lagano da ključa, dodajte malo soli i kašiku sirćeta na litru vode. Razbijte sveže jaje u šoljicu od kafe, promešajte vodu i lagano ubacite jaje u centar šerpe. Posle dve-tri minute kuvanja, izvadite jaja iz vode kašikom sa prorezom za ceđenje i spustite ih u hladnu vodu. Kada je sve spremno za serviranje, zagrejte jaja tako što ćete ih staviti u ključalu vodu tridesetak sekundi. Ovo jelo servira se tako što se sve stavi na jednu gomilu na zagrejani tanjir, s tim što se poširano jaje obavezno stavite na vrh gomile i pospe kremom od senfa. Servirajte na zagrejanim tanjirima.

Komentari (0)

Loading
Izvor:Hello! hellomagazin
Tagovi: recepti

Pročitajte još

Najnovije vesti