Gran Pri za"Ničije dete" na festivalu režije "Lajf" u Leskovcu

Gran Pri za"Ničije dete" na festivalu režije "Lajf" u Leskovcu

Autor: | 13/09/2015

0


Gran-pri „Živojin Žika Pavlović“ na ovogodišnjem Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije „Lajf“ pripao je srpskom reditelju Vuku Ršumoviću za film „Ničije dete“. Specijalno priznanje Đuzi Stojiljkoviću, među nagrađenima i leskovačka publika.

Ršumović, koji je dobio i ček na 450.000 dinara, rekao je da mu ova nagrada posebno znači zato što je bio student Živojina Pavlovića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

- Bio je fantastičan pedagog i neverovatan sinesta. Napravio je više remek dela, a neki od tih filmova su jako uticali na mene - istakao je Ršumović na dodeli nagrada u Leskovačkom kulturnom centru.


Druga nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Vinka Moderndorfera za film "Inferno", a treća Goranu Radovanoviću za film "Enklava".

Nagradu Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu podelile su glumica Inti Šraj za ulogu u filmu Do balčaka i Jovana Stojiljković za ulogu u filmu Panama, koja je naglasila da je ova nagrada posebno važna jer o njoj odlučuju eminentni reditelji.

I Zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu ravnopravno je dodeljena glumcima dečacima Filipu Šubašiću koji igra u Enklavi i Denisu Murtiću za film Ničije dete, uz obrazloženje da su „dva osvežavajuća lica u srpskoj kinematografiji, sa očigledno autentičnim talentima“.

Specijalno priznanje potshumno je dodeljeno glumcu Đuzi Stojiljkoviću za „iznavredni poluvekovni doprinos kulturi regiona“, kao i hrvatskom reditelju Ognjenu Sviličiću za Takva su pravila.

Prvi put specijalnu nagradu dobila je leskovačka publika za dolazak u bioskop i „promišljanje sveta u kome živi“.

O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Branko Šmit, reditelj iz Hrvatske, Branko Baletić, reditelj iz Crne Gore i srpski glumac Branislav Lečić, koji je ocenio da je snaga „Lajfa“ to što otvara i postavlja pitanja.

- Uliva poverenje da se kulturnim jezikom, jezikom civilizacije i razumevanja može uspostaviti kontakt: razumeti drugu stranu i ne stvarati zidove između ljudi. Nama je to više nego potrebno, ne samo kada je u pitanju region bivše Jugoslavije, nego nam je potrebno da komuniciramo međusobno - rekao je Lečić.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin

Pročitajte još