Sastojci za 16 osoba:
• 450 g krompira
• 100 g običnog brašna
• kašičica sode bikarbone
• veliko jaje razdvojeno na belance i žumance
• 100 ml mlaćenice (tečnost koja ostaje prilikom pravljenja putera, kada se iz mleka izdvoji masnoća) ili jogurta
• so i sveže mleveni crni biber
• malo ulja za pečenje
• za serviranje jedno pečeno jaje (kajgana) i paradajz
Isecite krompire na jednake delove i kuvajte ih deset do petnaest minuta u vreloj, posoljenoj vodi ili dok ne omekšaju. Ocedite ih, vratite u šerpu i napravite pire.
Umešajte mladi luk u pire i ostavite da se hladi. Zatim prespite pire u veliku činiju, prosejte brašno i sodu bikarbonu, dodajte žumance i mlaćenicu ili jogurt. Smesu dobro ulupajte i začinite sa dosta soli i sveže mlevenog bibera. Potom umutite belance u posebnoj činiji dok ne postane čvrsto, zatim ga lagano umešajte kašikom u smesu.
Zagrejte veliki tiganj za koji se hrana ne lepi. Kada se ugreje, sipajte malo ulja na sredinu i razmažite po celom tiganju zgužvanim kuhinjskim ubrusom. Sipajte tri do četiri kašike smese za palačinke i pecite oko osam minuta na umerenoj temperaturi. Okrenite jednom. Pecite ih dok ne dobiju zlatnu boju, ali ne na prejakoj vatri jer će spolja dobiti zlatnu boju pre nego što se ispeku unutra. Sklonite palačinke sa tiganja i ostavite na toplom. Ponovite postupak sa ostatkom smese.
Služite toplo sa pečenim jajetom (ili kajganom) i paradajzom.
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)