Japan očarava svojim prirodnim lepotama, a svet je zadužio veličanstvenim kulturnim blagom. Ovog puta izdvajamo za vas nekoliko simbola koji obeležavaju ovu ostrvsku zemlju.
1. Trešnjin cvet
Trešnjin cvet smatra se jednim od najvećih simbola “Zemlje izlazećeg sunca”, a označava lepotu i savršenstvo u njihovoj kulturi. Obično se odnosi na trešnju “Jošino” koja u Japanu cveta krajem marta i početkom aprila. Posmatranje rascvetalih stabala (hanami) je nacionalni običaj kojem se prepuštaju osobe svih generacija.
2. Bonsai
Veština oblikovanja i uzgoja minijaturnih stabala u posudama iz Kine je prenesena u Japan u 11. veku, a Japanci su je doveli do nivoa vrhunske umetnosti. Bonsai zahteva veliko poznavanje botanike, ali i talenat.
3. Samuraji
Pravednost, hrabrost, dobrota, ljubaznost, istinitost, čast i vernost glavne su odrednice kodeksa časti (bushido), po kojem su živeli ovi privilegovani plemićki vojnici u feudalnom Japanu. Samuraji su uvek sa sobom nosili dva mača (katana i vakizaši) i služili svom gospodaru do smrti.
4. Suši
Japanska gastronomija zasniva se na pripremi hrane od svežih namirnica, a uglavnom jelima od pirinča i ribe. Suši je njeno najpopularnije jelo, koje se obično jede uz pomoć štapića (hašija). Reč je o rolnicama od sirove ribe, pirinča i povrća.
5. Ritual ispijanja čaja
Obredno ispijanje čaja deo je japanske kulture i svakodnevice, koje je u 6. veku došlo iz Kine. U ovom ritualu nekada su uživali samo bogatiji građani. Šoljica čaja uzima se desnom rukom, a stavlja na levi dlan. Domaćinu se upućuje lagani naklon glavom, nakon čega se napitak ispija u tri gutljaja.
6. Sake
Sake je najpoznatije alkoholno piće u Japanu. Reč je o fermentisanom napitku od pirinča i vode koji se obično pije vruć, a u proseku sadrži od 18 do 20 odsto alkohola.
7. Kimono
Tradicionalni odevni predmet širokih rukava i bez džepova nekada je bio sastavni deo svakodnevne nošnje, a danas se nosi uglavnom na venčanjima i specijalnim događajima. Kimono se nosi tako da je leva strana preklopljena preko desne, a učvršćuje se pojasom (obijem). Uz kimono se tradicionalno obuvaju specijalne čarape (tabi) i obuća (geta ili zori).
Pročitajte još
Savršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
27/04/2024
Saznajte višeOdržana jubilarna 10. Pro-femina, konferencija magazina "Lepota i zdravlje”
U organizaciji magazina „Lepota i zdravlje”, u četvrtak 25. aprila, u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, održana je jubilarna 10. konferencija Pro-femina
27/04/2024
Saznajte višeNikada niste pravili vatrena jaja? Jednostavnije je nego što mislite, samo pratite recept
Da, dobro ste pročitali – vatrena jaja. Jedna vrlo zabavna, ali i ukusna ideja. Uostalom, pogledajte ove neodoljive fotografije
26/04/2024
Saznajte višeOgromno dvorište sa bazenom i vila kakve nema Dedinje: Ovako Sonja i Nikola Lazetić žive na Avali
Dom Sonje i Nikole Lazetića šumski raj
24/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)