Obilazak Luvra: Izbegnite gužve i početničke greške

Obilazak Luvra: Izbegnite gužve i početničke greške

Autor: | 01/10/2015

0

Pariski Luvr najpoznatiji je, najveći i najprometniji muzej na svetu. Nekad su redovi još bili podnošljivi, ali od kako je 1989. godine otvoren ulaz kroz staklenu piramidu, broj posetilaca se utrostručio i čini se kako će ove godine prvi put probiti broj od 10 miliona.

Najpoznatiji po Mona Lizi, brojnim Mikelanđelovim, Rafaelovim i Vermerovim delima, ali i ogromnoj antičkoj zbirci, nije uopšte čudno da Luvr privlači najviše posetilaca od svih svetskih muzeja.

Međutim, svi koji odluče da posete muzej, susreću se s nizom problema. Za početak, kako razgledati 35.000 dela smeštenih u 300 soba? Postoje neke stvari koje se moraju videti, ali samo da hodate bez zaustavljanja, potrošili bi veliki deo dana.

Kako uopšte uživati u Mona Lizi? Pa verovatno nikako, s obzirom na to da je prvo skrivena iza horde turista, a kad joj se napokon dovoljno približite, opet ste prilično daleko, jer se "mala Parižanka" skriva iza neprobojnog stakla.

Svejedno, postoje neke stvari koje će vam pomoći pri razgledanju Luvra.

Izbegnite gužve

Za početak, kupite karte preko interneta i na taj način izbegnite uzaludno duga čekanja u redu. Tačno, platićete nekoliko evra više, ali šta znači par evra u poređenju s nekoliko izgubljenih sati?

Takođe, zapamtite da su najveće gužve u periodu od juna do septembra, a najbolje vreme za posetu su decembar i januar. I da, ako se odlučite na ulaz nakon tri po podne, definitivno ćete profitirati.

Izbegnite redove

Nemojte, ali nikako nemojte ići na glavni ulaz, kroz već spomenutu staklenu piramidu. Na glavni ulaz navale svi, a postoje mnogo mirniji ulazi poput Rišeljeovog prolaza (otvoren gotovo svaki dan, proverite detaljno pre odlaska) i Ulaza lavova (ista stvar).

Kao što smo već rekli, karte rešite onlajn i pokupite ih pre dolaska u Luvr.

Nabavite vodiča

U samom muzeju postoje četiri ture dnevno na engleskom jeziku u trajanju od 90 minuta, a to zadovoljstvo košta 12 evra.

Naravno, postoji i audio-vodič za pet evra, ali i jeftinija verzija za Android i Apple, koja nažalost, nije dobro ocenjena. Ako želite da naučite više, na blagajni muzeja možete kupiti "Vodič kroz Luvr" za 17 evra.

Uzmite predah

Kad je vreme lepo, najbolja mesta za odmor i hvatanje svežeg vazduha nalaze se na prvom spratu. U Kafeu Molijen pronaći ćete salate, peciva, kiš ili pastu za manje od 10 evra.

Kafe Marli će vam ponuditi spoljašnju terasu, a i lep pogled na francuske skulpture iz 17. veka.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: pariz putovanja