Veče sećanja na Arsena Dedića

Veče sećanja na Arsena Dedića

Autor: | 05/10/2015

0


U znak sećanja na Arsena Dedića i njegovo muzičko i pesničko delo, 12. oktobra u Kulturnom centru Rex u Beogradu biće održano prijateljsko veče "Gledam drukčije svijet".

Uz razgovor sa Milutinom Dedićem, slikarom i Arsenovim bratom, čitanje poezije, nastupe i prikazivanje delova retkih koncertnih snimaka i intervjua, prijatelji, muzičari, pesnici obeležiće odlazak velikog kantautora, pesnika i kompozitora. U programu učestvuju Dušan Gojkov, Jelena Lengold, Slobodan Nikolić, Slađana Šimrak i drugi pesnici čitaće Arsenove pesme.

Arsen je rođen u Šibeniku 1938. godine. U Zagrebu je upisao Pravni fakultet, koji je napustio 1959. a u istom gradu je upisao Muzičku akademiju, na kojoj je diplomirao 1964. Gotovo celoga život aje pisao pesme, pa se sredinom šezdesetih otisnuo u kantautorske vode.

Prvi album „Čovjek kao ja“ objavljuje 1969, a od tada je snimio na desetine ploča. Njegov muzički stil se može opisati kao mešavina mediteranske pop muzike, šansone i džeza. Šezdesetih je nastupao na mnogim festivalima pop muzike u SFRJ. Sem poezijom i muzikom, amaterski se bavio slikarstvom.

Objavio je na desetine knjiga, zbirki pesama. Pisao je muziku za pozorište, film, televiziju i reklame. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a jedna od najznačajnijih je ona iz San Rema 1982. za „autorsku šansonu“.

Muzički pečat Arsena Dedića na muzičku scenu SFRJ je ogroman. Nećete pogrešiti ako kažete da ono šta su Šarl Aznavur, Žak Brel, Leonard Koen, Serž Gejnzbur i Skot Voker predstavljali za svetsku, to je Arsen bio za muzičku scenu dvadesetdvomilionske Jugoslavije.

Iza sebe je ostavio suprugu Gabi Novak, sina Matiju Dedića i ćerku Sandru.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Promo

Najnovije vesti