Lešnik - ukusna i zdrava grickalica

Lešnik - ukusna i zdrava grickalica

Autor: | 06/10/2015

0


Nema namirnica koje su tako male, a objedinjuju toliko hranljivih materija kao što ih ima u koštunjavom voću. Orasi, lešnici, pistaći ne samo da su vrlo ukusni već su i izuzetno zdravi, zbog čega se koriste kao važni elementi mnogih medikamenata. Lešnik opravdano zauzima visoku poziciju u ishrani, jer ne samo da se može pohvaliti nutritivnim vrednostima i lekovitim svojstvima već i neodoljivom aromom koja daje poseban ukus raznim poslasticama. Tajne ovog jezgrovitog ploda otkrili su još antički narodi, budući da drvo leske od davnina raste na području Evrope i Azije, u pojasu sa umerenom klimom. Kelti su ga povezivali sa mudrošću i pesničkom inspiracijom. Druidi su verovali u njegova magična dejstva i u to da energija lešnika podiže duh. Leska se u njihovo vreme koristila za izradu čarobnih štapića jer je izvrstan vodič u borbi protiv crne magije. Od nje su se pravile i rašlje koje su se nosile prilikom potrage za vodom, skrivenim blagom i različitim vrstama Zemljine energije. Stari Rimljani često su mlevene lešnike koristili kao zamenu za brašno, a od njih su spravljali i maske za lice koje su u periodu pre Hrista žene mazale da bi održale svežinu i zdrav ten. Danas su nezamenljiv inventar u kuhinji svake domaćice koja od njih vešto pravi najukusnije kolače i torte, a u prodavnicama zdrave hrane nalaze se na listi najtraženijih proizvoda jer se mogu konzumirati i u sirovom i u pečenom stanju.

Kada u jesen sazri, lešnik obiluje belančevinama. Jezgro je bogato vitaminima B grupe, važnim za mišiće, energiju, koncentraciju i nervni sistem. Tu je i vitamin A koji povoljno deluje na kožu i kosu, jača zube i brine o imunitetu. Omega kiseline, kojima je takođe bogat, održavaju vitalnost organizma, a izvor je i minerala kao što su magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, cink, selen, bakar. Može da snizi pritisak, a idealan je i kao oksidans. Preporučuje se omladini i sportistima, ali i starijim generacijama, jer je koristan kao preventiva od srčanog udara. Naravno, to ne znači da lešnike treba jesti u neograničenim količinama, ali deo dnevne potrebe za mastima slobodno možete da zamenite ovim plodovima. Nutricionisti tvrde da ih je najbolje konzumirati između obroka i da ne bi trebalo pojesti više od količine koja stane na dlan. Sto grama lešnika može da zadovolji oko osamdeset pet procenata preporučenog dnevnog unosa vitamina E, koji štiti kožu od štetnih efekata i preuranjenog starenja.

U narodnoj medicini čaj od ljuske često se koristi u lečenju urinarnih infekcija i stomačnih problema, a od njega se prave i obloge koje se stavljaju na proširene vene na nogama i rane, kako bi što brže zarasle. Iako je teško pronaći idealan balans između psihe i tela u stresnoj svakodnevici, ovo koštunjavo voće i dalje je jedan od najboljih čuvara kardiovasku-larnog sistema, jer ne samo što posedu-je omega kiseline, već i one oleinske koje snižavaju nivo lošeg holesterola. Bogatstvo magnezijuma i kalcijuma reguliše kontrakcije srčanog mišića i tako smanjuje mogućnost infarkta i drugih teških oboljenja. Lipidi iz lešnika poboljšavaju rad mozga, štite organizam od anemije i angine, ali i od efekata sve jačeg ultravioletnog zračenja koje može da izazove rak kože. Naročito snižava rizik od raka debelog creva, kancera dojke i prostate.

Ovaj rajski plod idealna je zamena za slatkiše, te ne bi trebalo posebno isticati popularnost čuvene čokolade sa celim lešnicima i raznih kolača čiji je glavni začin. Dakle, ovo je primamljiva, ali veoma zdrava grickalica, i umesto šećera je uvek bolje odlučiti se za lešnik, jer on, za razliku od bele smrti, sprečava nastajanje kamenca na zubima i razvoj dijabetesa.

Leska raste svuda, a posebno po ivici šuma, livada i pašnjaka. Osim po lešniku, koji je zapravo semenka ove biljke, prepoznatljiva je po glatkoj kori na savitljivim granama. Dobri travari znaju da su zbog lekovitosti na ceni i mladi listovi i kora ovog gustog grmolikog drveta, koje može da izraste i do osam metara visine.

PRIRODAN LIFTING ZA KOŽU

Lešnik brzo prodire u kožu i ne ostavlja mastan trag na njoj. Održava elastičnost i čvrstinu, a zbog unikatnog sastava može da reguliše lučenje masnoće. Sjajno deluje i u tretiranju popucalih kapilara na licu, regenerisanju stanica, kao i u borbi protiv celulita, jer se brzo upija, zateže kožu i podstiče cirkulaciju. Aromatično ulje lešnika, koje se dobija ceđenjem, primenjuje se tokom masaže, a ima ga i u kozmetičkim preparatima za zaštitu od sunca, u kremama, losionima i proizvodima za negu kose. Zbog velike količine vitamina E ulje lešnika postalo je nenadmašni nosilac zaštitnog faktora i eliksir mladosti, jer igra značajnu ulogu u čuvanju, nezi i obnavljanju kože posle četrdesete godine. Sve više se koristi i u farmaceutskoj industriji. Zbog velike količine vitamina E ulje lešnika igra značajnu ulogu u čuvanju, nezi i obnavljanju kože posle četrdesete godine.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje