Fizičkom aktivnošću do dobre cirkulacije

Fizičkom aktivnošću do dobre cirkulacije

Autor: | 07/10/2015

0

Mnogi ljudi pate od loše cirkulacije, a ona može da se pojavi u bilo kom životnom periodu. Loš protok krvi kroz organizam, poznat pod nazivom periferna vaskularna bolest, izaziva sužavanje i otvrdnjavanje vena, što potom smanjuje obim krvi koja teče kroz telo. Problemi sa cirkulacijom mogu da izazovu poremećaje kao što su dijabetes, proširene vene, multipla skleroza, visok ili nizak pritisak.

Protok krvi u organizmu bukvalno je ključ života jer krvotokom se prenose kiseonik i hranljive materije do svih tkiva i ćelija, a organizam se oslobađa otpadnih materija. Kada se sistem cirkulacije poremeti, ona postaje loša i često je odgovorna za srčane i moždane udare.

Uzroci loše cirkulacije su različiti: pušenje, nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti, visok pritisak i stres. Najčešći simptomi su glavobolja, za koju nema opravdanog razloga i koja se javlja gotovo svakodnevno, neprijatni trnci u rukama i nogama, hladna stopala i iznenadni grčevi u listovima i bedrima. Ukoliko se simptomi loše cirkulacije tretiraju u ranoj fazi, veća je mogućnost da će se smanjiti ili sasvim povući, a ako blagovremeno ne odreagujete, može da nastane ozbiljan zdravstveni problem. Česti su slučajevi da je slaba cirkulacija povezana s pritiskom na živce na završetku kičme. Da bi se predupredili problemi sa protokom krvi važno je čuvati se ekstremnih promena temperature. Masaža je poželjan tretman za lošu cirkulaciju, a tuširanje naizmenično toplom i hladnom vodom poželjno je ukoliko traje kratko, bez drastičnih oscilacija u temperaturi.

Tesna odeća prekida protok krvi u telu, te nije preporučljiva. Trebalo bi izbegavati sve što vas steže u struku, oko grudi ili gležnjeva, a neophodno je obratiti pažnju i na izbor veša koji bi trebalo da bude komotan. Povedite računa i o pravilnoj ishrani - nije poželjno konzumirati preterano slana i ljuta jela, pečena, pržena i masna, kao ni gazirana pića. Osim što takva hrana utiče na zadržavanje tečnosti u telu, prekomernim masnim naslagama ugrozićete krvne žile, što može da prouzrokuje kardiovaskularne bolesti.

Izbegavajte dugotrajna statička opterećenja kao što su stajanje i hodanje i, možda najvažnije od svega - budite fizički aktivni jer to poboljšava cirkulaciju. U nogama se tako poboljšava protok venske krvi kroz kontrakcije mišića. Za to će biti dovoljni šetnja ili aerobne vežbe. Preporučuju se vožnja biciklom, džoging, brzo ili nordijsko hodanje, plivanje, vožnja rolera i slične aktivnosti.

SIMPTOMI LOŠEG PROTOKA KRVI
• Stvaranje ugruška krvi,
• hladne noge, stopala ili šake,
• grčevi i žmarci u bilo kom delu nogu,
• oticanje nogu i stopala,
• umorne i bolne noge.

NAČINI POBOLJŠANJA CIRKULACIJE U NOGAMA

• Redovno vežbanje popraviće cirkulaciju i sprečiti oticanje u potkolenicama. Preporučuju se šetanje, trčanje, vožnja bicikla i plivanje.
• Ako morate dugo da sedite, noge stavite na hoklicu, što će pomoći otklanjanju težine sa butina i kolena i poboljšaće cirkulaciju. Pridignite noge što češće možete i nemojte ih prekrštati dok sedite ma koliko to prirodno, lepo ili pristojno izgledalo.
• Specijalizovane čarape i odgovarajuća obuća stimulišu cirkulaciju.
• Izbegavajte tesnu obuću i visoke štikle tokom dana, kao i tesnu odeću, pantalone i kaiš.
• Vodite računa o težini jer svaki kilogram viška dodaje pritisak na cirkulaciju.
• Prestanite da pušite jer nikotin skuplja krvne sudove u nogama i slabi cirkulaciju.
• Ishrana bi trebalo da je bogata vitaminima, mineralima i vlaknima. Dodajte gorko povrće i salate kao što su artičoka, cikorija i endivija. To će poboljšati ne samo sistem cirkulacije već i funkciju jetre.
• Pijte što više vode i izbegavajte ekstremnu vrućinu i tuširanje vrelom vodom. Poseta sauni je dozvoljena pod uslovom da su noge stalno podignute.
• Dok spavate, protok krvi biće olakšan ako su noge na višem nivou od srca.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje