Torino - biser na severu Italije

Torino - biser na severu Italije

Autor: | 18/10/2015

0

Torino se nepravedno izostavlja s liste italijanskih gradova koje treba posetiti, ali ovaj biser severa i te kako ima šta da ponudi svojim gostima.

Čuveni francuski arhitekta Le Korbizje ga je opisao kao grad s najlepšom prirodnom lokacijom i često ga nazivao malim Parizom. Nije ni čudo s obzirom na to da je Torino smešten u podnožje Alpa i arhitektonski je gotovo savršen. Evo još nekih njegovih aduta:

1. Torino je Pariz Italije

Prelepe palate govore o istoriji Italije, a jedna od najpoznatijih je Stupinigi, koja se nalazi na listi svetske baštine pod zaštitom UNESCO. Šetajući gradom možete da naiđete na brojne trgove, poput Vittorio Veneto ili Santa Teresa, gde možete porazgovarati s lokalnim stanovništvom ili popiti dobar espreso.

2. Možete kraljevski da jedete i pijete

Zaboravite na salatu "caprese" i naručite "agnolotti" (ravioli s mesom) ili "brasato al barolo" (govedina u vinu). U Torinu se jednostavno dobro jede – koliko u malim bistroima, toliko i u velikim, poznatim restoranima. Takođe, obavezno probajte sjajna lokalna vina.

3. Brojni muzeji

U Torinu se nalazi drugi najznačajniji Egipatski muzej, koji je odmah posle onog u Kairu. Obavezno posetite Galeriju sarkofaga kako biste videli neke od izuzetno očuvanih grobnica. Takođe, za ljubitelje filma, tu je i sjajni Nacionalni muzej kinematografije.

4. Moderna umetnička scena nije ništa lošija od istorijske

Međunarodna moderna umetnička izložba "Artissima" održava se svake godine početkom novembra, a na njoj izlažu umetnici iz više od 30 zemalja. Tu je i sajam "Paratissima", koji obezbeđuje prostor za sve umetnike, bez obzira na to čime se bave.

5. Čokolada iz Torina će vam promeniti život

Ako volite čokoladu, možete slobodno preskočiti tačke od 1 do 4. Tečna, čvrsta ili u mrvicama, čokolada je glavni suvenir Torina i neverovatno je ukusna. "Gianduja", vrsta mlečne čokolade s topljenim lešnicima uz "Juventus" i "Fiat" simbol je grada.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: putovanja torino

Najnovije vesti