Najbolji gradovi za praznična ili vikend-putovanja

Najbolji gradovi za praznična ili vikend-putovanja

Autor: | 21/10/2015

0

Koliko god da nam se čini da su praznici daleko, sada je pravo vreme za planiranje kratkih vikend-putovanja. Ostaje večito pitanje - kuda putovati?

Grac, Austrija

Sva praznična dešavanja četiri nedelje pred početak Božića organizovana su na nekoliko gradskih trgova. Tako Glokenšpilplac, Šlosberg, Melplac, Karmeliterplac, Tumelplac, Ferberplac i Hauptplac tih dana postaju središta svih događanja.

Svakog dana posetioce uveseljavi vožnja vozićem koji saobraća od 12:00 do 19:00 sati. Vožnja za odrasle košta 2 evra dok će mališani morati palaćaju 1 evro za vožnju do svih božićnih sajmova u starom delu grada. Radno vreme sajmova je od 11:00 do 19:00 sati svaki dan, dok štandovi s hranom i pićem rade do 22:00 sata.

A kada ste već u Gracu, onda nikako nemojte propustiti priliku i malo se zasladite u poznatoj fabrici čokolade Coter (Zotter) koja se nalazi u obližnjem mestu Rigersburgu. Ova fabrika poznata je prvenstveno po svojim fenomenalnim čokoladama, ali isto tako i po spoljašnjem izgledu samog objekta. Naime, cela fabrika izgleda kao kućica iz bajke Ivica i Marica, puna šarenih murala i crepova koji izgledaju kao da su izrađeni od slatkiša. Odrasli će za ulaznicu morati da plate 15 evra, dok će mlađi (od 6 – 17 godina) za ulaznicu morati da izdvoje 8,5 do 12 evra.

Venecija, Italija

Venecija, dragulj Jadranske obale, i ove godine posebno se priprema za vreme praznika. Iako je Venecija najpoznatija po karnevalu, i ona se kao Grac, polako, ali sigurno ističe kao idealna destinacija za praznično putovanje. Najsnažniji utisak na turiste ostavljaju Pjaca Bra i Arena, koje su posebno ukrašene za vreme praznika.

Još jedna popularna atrakcija je selo koje je izgrađeno pre 17 godina. Ialijani su odlučili da naprave božićno selo Busolenga po uzoru na nemački grad Rotenburg. Italijanska kombinacija Deda Mraza, jaslica u prirodnoj veličini i svetla i ukrasa ovde čine posebnu atmosferu. Još kada tome dodate i hektolitre kuvanog vina i vruće čokolade - dobijete savršen odmor. A kada ste već u Veneciji, svakako iskoristite priliku da kupite božićne ukrase u svetski poznatoj fabrici stakla Murano. Večernja šetnja po Trgu Sv. Marka, poseta Duždevoj palati i mostu Rijalto samo su tačka na “i” koja upotpunjuje ovo putovanje.

Beč, Austrija

Kada je u pitanju praznično putovanje, poseta Beču nameće se kao izbor sam po sebi – u pitanju je prvi grad u Evropi koji je prigrlio vreme adventa i iskoristio ga za obogaćivanje svoje turističke ponude. Tako u ovo vreme Beč postaje pun turista i posetilaca na jedan dan, koji su došli samo da bi popili šoljicu kuvanog vina ispred Gradske većnice ili Crne katedrale. Božićni ukrasni, koji su doslovno na svakom koraku, savršeno se uklapaju u arhitekturu carskog grada. Imate utisak kao da ceo grad živi samo za ove dane.

“Božićna čarolija u Beču” ove godine slavi svoj 30. rođendan, pa je za tu priliku pripremljen poseban program. Koncerti, radionice, priredbe, predstave čekaće vas na svakom trgu, a vaše je samo da odlučite kojem događaju ćete se pridružiti. Svake godine poslednje četiri nedelje pred Božić otvara se “Pošta u oblacima” iz koje možete da pošaljete razglednice s posebno dizajniranim poštanskim markicama. Pazite samo da razglednice ne stignu pre vas kući. Sajam će svakodnevno raditi od 10:00 do 22 sata. Svakog petka, subote i nedelje od 15:30 do 19:00 sati u Gradskoj većnici moći ćete da slušate koncerte na koje je ulazak besplatan.

Bratislava, Slovačka


Kada ste već jednom u Beču, onda se zaputite i do Bratislave, koja je samo sat vožnje udaljena od austrijske prestonice. Bratislava je začaran grad, koji će vas očarati svojom lepotom, pristupačnim ljudima i fenomenalnim pivom. Ali nekoliko nedelja pred Božič, ponuda se ipak zasniva više na kuvanom vinu.

Ono što morate da znate jeest činjenica da je Bratislava manji grad od Beča, pa je tako i sajamska ponuda mnogo manja. Ali neka vas to ne obeshrabri, još ćete imati dovoljno 'materijala’ za istraživanje i trošenje novca. Usred grada, u samom strogom centru, naići ćete na maleno klizalište na kojem se možete izuzetno zabaviti.

Kada ste u Bratislavi, nemojte se previše zaustavljati na štandovima na kojima se poslužuju kuvane kobasice - iako su fine i isplati se probati ih, izdvojite malo vremena i par evra više i zaputite se na večeru u jedan od mnogih tradicionalnih pabova u kojima poslužuju tradicionalnu hranu. Supa od belog luka koja se služi u hlebu pravo je osveženje za promrzlo telo. Isto tako, imajte na umu da je Bratislava dosta jeftinija od Beča, pa se nemojte previše istrošiti u Austriji, jer ćete za iste stvari izdvojiti daleko manje novca u Bratislavi nego u Beču.

Komentari (0)

Loading
Grac Philipp Steiner, Venecija