Frejzer torta - poslastica koju Francuzi smatraju neizostavnom u vreme svetkovina!
SASTOJCI ZA 10 OSOBA:
• malo ulja za podmazivanje pleha
• 225 g mekanog margarina
• 225 g kristal šećera
• 225 g samorastućeg brašna
• šest jaja
• kašičica praška za pecivo
• narendana kora od dva limuna
• šest kašika likera od limuna
ZA FIL:
• 400 g jagoda bez peteljke
• tri kašike hladne vode
• dve kašike želatina u prahu
• 150 ml slatke pavlake
• pakovanje kvalitetnog pudinga od vanile od 500 g
ZA TOPING:
• dve kašike glazure od kajsije ili džema od kajsije
• 250 g gotovog marcipana
• malo šećera u prahu
• nekoliko manjih jagoda
• nekoliko čokoladnih srca
Zagrejte rernu na 170 stepeni Celzijusovih i sa malo ulja blago podmažite pleh veličine dvadeset centimetara, pa preko osnove postavite nelepljivi papir za pečenje.
Električnim mikserom ili u procesoru hrane umutite margarin, šećer i brašno. Dodajte prašak za pecivo, koru od limuna i jaja, i glatko umutite. Smesu naspite u pripremljeni pleh, izravnajte po površini i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko četrdeset minuta, da lepo nadođe i poprimi zlatnosmeđu boju. Proverićete da li je patišpanj dovoljno pečen ukoliko u centralni deo zabodete štapić koji bi trebalo da izađe čist.
Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi deset minuta, pa uklonite papir i sklonite sa pleha na kuhinjsku rešetku, da se ohladi. Ohlađen patišpanj presecite napola horizontalno i uklonite deo gornjeg sloja ukoliko je neravan. Kašikom prelijte likerom od limuna.
Operite pleh i obložite dno i strane sa dva sloja prianjajuće providne folije. Polovinu patišpanja postavite na pleh i, ukoliko je potrebno, povucite foliju, tako da samo malo prelazi preko vrha pleha.
Aranžirajte jagode, izdvojite one srednje veličine koje će vam biti potrebne za popunjavanje ivica torte, kao i veće koje ćete kasnije iseći.
Jagode srednje veličine presecite napola po dužini i poređajte ih oko tortice u plehu, tako da presečene ivice budu prislonjene na foliju. Ostatak jagoda isecite i ravnomerno poređajte po osnovi torte.
U manju posudu, otpornu na toplotu, naspite vodu i potopite želatin. Posle pet minuta postavite posudu iznad tiganja sa ključalom vodom kako bi se želatin rastopio i pretvorio u bistru tečnost.
U jednoj vangli umutite slatku pavlaku i dodajte puding. Postepeno dodajte rastopljeni želatin, pa ovu smesu prelijte preko jagoda u plehu.
Ostavite da odstoji deset minuta u frižideru, da se stvrdne. Drugu polovinu patišpanja dodajte u pleh i lagano pritisnite preko pudinga. Nanesite odozgo glazuru na bazi kajsija ili džem.
Zamesite i oklagijom razvucite marcipan na parčetu nelepljivog papira za pečenje, prema obliku pleha. Podignite iznad gornjeg dela tortice i pritisnite prstima, na koje ste prethodno naneli šećer u prahu.
Ostavite da odstoji u frižideru bar četiri sata. Odmotajte foliju, pa pažljivo podignite tortu i preručite je na poslužavnik. Odozgo ukrasite manjim jagodama.
Pročitajte još
Posle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)