Frejzer torta - poslastica koju Francuzi smatraju neizostavnom u vreme svetkovina!
SASTOJCI ZA 10 OSOBA:
• malo ulja za podmazivanje pleha
• 225 g mekanog margarina
• 225 g kristal šećera
• 225 g samorastućeg brašna
• šest jaja
• kašičica praška za pecivo
• narendana kora od dva limuna
• šest kašika likera od limuna
ZA FIL:
• 400 g jagoda bez peteljke
• tri kašike hladne vode
• dve kašike želatina u prahu
• 150 ml slatke pavlake
• pakovanje kvalitetnog pudinga od vanile od 500 g
ZA TOPING:
• dve kašike glazure od kajsije ili džema od kajsije
• 250 g gotovog marcipana
• malo šećera u prahu
• nekoliko manjih jagoda
• nekoliko čokoladnih srca
Zagrejte rernu na 170 stepeni Celzijusovih i sa malo ulja blago podmažite pleh veličine dvadeset centimetara, pa preko osnove postavite nelepljivi papir za pečenje.
Električnim mikserom ili u procesoru hrane umutite margarin, šećer i brašno. Dodajte prašak za pecivo, koru od limuna i jaja, i glatko umutite. Smesu naspite u pripremljeni pleh, izravnajte po površini i pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko četrdeset minuta, da lepo nadođe i poprimi zlatnosmeđu boju. Proverićete da li je patišpanj dovoljno pečen ukoliko u centralni deo zabodete štapić koji bi trebalo da izađe čist.
Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi deset minuta, pa uklonite papir i sklonite sa pleha na kuhinjsku rešetku, da se ohladi. Ohlađen patišpanj presecite napola horizontalno i uklonite deo gornjeg sloja ukoliko je neravan. Kašikom prelijte likerom od limuna.
Operite pleh i obložite dno i strane sa dva sloja prianjajuće providne folije. Polovinu patišpanja postavite na pleh i, ukoliko je potrebno, povucite foliju, tako da samo malo prelazi preko vrha pleha.
Aranžirajte jagode, izdvojite one srednje veličine koje će vam biti potrebne za popunjavanje ivica torte, kao i veće koje ćete kasnije iseći.
Jagode srednje veličine presecite napola po dužini i poređajte ih oko tortice u plehu, tako da presečene ivice budu prislonjene na foliju. Ostatak jagoda isecite i ravnomerno poređajte po osnovi torte.
U manju posudu, otpornu na toplotu, naspite vodu i potopite želatin. Posle pet minuta postavite posudu iznad tiganja sa ključalom vodom kako bi se želatin rastopio i pretvorio u bistru tečnost.
U jednoj vangli umutite slatku pavlaku i dodajte puding. Postepeno dodajte rastopljeni želatin, pa ovu smesu prelijte preko jagoda u plehu.
Ostavite da odstoji deset minuta u frižideru, da se stvrdne. Drugu polovinu patišpanja dodajte u pleh i lagano pritisnite preko pudinga. Nanesite odozgo glazuru na bazi kajsija ili džem.
Zamesite i oklagijom razvucite marcipan na parčetu nelepljivog papira za pečenje, prema obliku pleha. Podignite iznad gornjeg dela tortice i pritisnite prstima, na koje ste prethodno naneli šećer u prahu.
Ostavite da odstoji u frižideru bar četiri sata. Odmotajte foliju, pa pažljivo podignite tortu i preručite je na poslužavnik. Odozgo ukrasite manjim jagodama.
Pročitajte još
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte višeVreme je za prazničnu trpezu: Milica Milša ima savršen recept za rusku salatu
Recept Milice Milše za rusku salatu
13/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)