U Srpskom kulturnom centru u Parizu otvorena izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”

U Srpskom kulturnom centru u Parizu otvorena izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”

Autor: | 27/10/2015

0

U Kulturnom centru Srbije u Parizu otvorena je izložba pod nazivom “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”. Veličanstvena priča o herojskim danima najavljena je na poseban način, skrenuvši pažnju mnogim Parižanima i turistima.

Naime, ispred zgrade koja se nalazi tik do centra “Žorž Pompidu”, popularnog “Bobura” u istoimenom distriktu, dopirali su zvuci frule koju je svirao srpski vojnik u uniformi iz Velikog rata. Iza njega, na posteru sa slikama brkatih junaka u šinjelima, bile su istaknute reči čuvenog generala Franšea D'Eperea, na francuskom jeziku:

- Ko su ti junaci koji mogu da se podiče da su zaslužili najveća odlikovanja na svetu? To su seljaci, skoro svi, to su Srbi, tvrdi na muci, trezveni, skromni, nesalomivi, to su ljudi slobodni i gordi, gospodari svojih njiva...

Izložbu na kojoj su predstavljene uvećane i retuširane fotografije stare čitav vek svečano je otvorio ambasador Srbije u Francuskoj, Rajko Ristić.

Otvaranju su prisustvovali konzuli naše zemlje u Parizu, vojni ataše, predstavnici crkve i srpskih udruženja, Savez potomaka ratnika 1912 – 1920, kao i mnoge ličnosti iz kulturnog života francuske prestonice.

Program je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Kulturni centar Srbije u Parizu
Tagovi: izložba kultura

Najnovije vesti