Kuvano vino, kolači sa vanilom i lampioni - vreme je za božićne vašare u Austriji i Nemčakoj

Kuvano vino, kolači sa vanilom i lampioni - vreme je za božićne vašare u Austriji i Nemčakoj

Autor: | 01/11/2015

0


Ko voli miris kuvanog vina i cimeta, pečene kestene, ukusne kolače s vanilom, ukrase za jelke, božićne pesme, smeh i mnogo poklona - već sredinom novembra treba da planira putovanje u Austriju ili Nemačku.

U glavnom gradu Austrije već od sredine novembra 25 božićnih bazara krasiće najlepše trgove i praviti predbožićnu atmosferu. Najveći i najpoznatiji božićni bazar na trgu ispred gradske skupštine sa oko 150 štandova i radionicama za decu otvara se 13. novembra. Bazar na trgu kod Katedrale Sv. Stefana takođe će ispuniti štandovi ručno rađenih umetničkih predmeta.

Od prošle godine ispred palate Hofburg na trgu Mihaelerplac otvoren je K.U.K. - bazar gde se mogu naći isključivo proizvodi austrijskih proizvođača. Božićno selo na Trgu Marije Terezije, između Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja, nudi rukotvorine i kulinarske specijalitete, kao i kuvano vino. Ove godine će i u zabavnom parku Prater pored Velikog točka biti otvoren zimski bazar. Za sve posetioce dvorca Belvedere, božićni bazar će biti postavljen ispred baroknog zdanja princa Evgenija Savojskog.

Božićni vašar u Insbruku otvara se 15. novembra i traje do 6. januara.

Pored navedenih, tu su još i bazari Am Spittelberg i, u blizini Muzejskog kvarta, bazar pod motom “Winter im MQ” (Zima u Muzejskom kvartu). Jedan od najpoznatijih i najposećenijih božićnih bazara u gradu je onaj ispred dvorca Šenbrun, sa oko 80 štandova na kojima će biti izložene rukotvorine, gastronomski specijaliteti, kuvano vino, kao i dekorativni predmeti za Božić i Novu godinu.

Prvi božićni vašari u Nemačkoj biće otvoreni 19. novembra u Diseldorfu i Esenu, a u Bonu 20. novembra. Međutim, do 27. novembra biće otvoreni svi najvažniji vašari, u Drezdenu, Štutgartu, Minhenu, Frankfurtu, Bremenu, Lajpcigu...

Ipak, najpoznataji božićni vašari su u Rotemburgu, Bambergu i Nirnbergu, koji postoji već 400 godina. Pored pečenih badema i rukotvorina, ovaj vašar koji se održava u starom gradu opasanom srednjovekovnim zidinama poznat je po malom anđelu “kristkindlu”, koji se bira među plavokosom decom čiji su roditelji generacijama stanovnici Nirnberga.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin

Pročitajte još