Odlično se slaže sa palačinkama, mladim crnim lukom i gustim, slatkim sosom!
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
• patka težine oko 1,8 kg
• dva oljuštena šira komada svežeg đumbira, jednom ili dvaput izgnječenog debljom stranom noža
• tri mlada crna luka presečena napola
• kineske palačinke pripremljene na pari
• sitno iseckani mladi crni luk
• hoisin sos kao prilog po volji
ZA ZAČINSKU SMESU NA BAZI SOLI:
• dve kašičice fine morske soli
• pola kašičice mešavine pet začina u prahu (zvezdasti anis, karanfilić, kineski cimet, sečuanski biber, mirođija)
ZA SIRUP ZA GLAZURU:
• 100 g maltoze koja se može naći u specijalizovanim kineskim radnjama
• 100 ml belog vinskog sirćeta
Zagrejte rernu na 160 stepeni Celzijusovih. Pačetinu operite hladnom vodom i pažljivo osušite uz pomoć kuhinjskih ubrusa. Sjedinite sastojke za začinsku smesu na bazi soli i njom premažite unutrašnji deo pačetine.
Napravite nadev od đumbira i mladog crnog luka. Koristite metalne štapiće kojima ćete pričvrstiti nadev da ne curi iz unutrašnjosti, ali nije problem ni ukoliko ih nemate.
Patku postavite tako da visi iznad činije. Sastojke za sirup za glazuru pomešajte sa 50 ml hladne vode u manjoj šerpi i ostavite da proključa. Vruć sirup kutlačom prelijte preko pačetine, i to ponovite četiri do pet puta, svaki put vraćajući sirup koji se slio u činiju ispod mesa.
Na plehu za pečenje patku postavite na leđa i pecite je jedan sat. Izvadite je iz rerne i ocedite od masnoće koja se zadržala na plehu, koju kasnije možete da iskoristite za pečeni krompir.
Patku prevrnite na grudi i ostavite da se peče još jedan sat. Ponovo je ocedite od masnoće. Pojačajte temperaturu rerne na 200 stepeni Celzijusovih, pecite pačetinu još dvadeset minuta, da kožica postane hrskava.
Ostavite meso da odstoji petnaest minuta, pa ga isecite i poslužite sa kineskim palačinkama, mladim crnim lukom i hoisin sosom, po želji.
Pročitajte još
Hristina Popović smršala 27 kilograma, evo kako sada izgleda
Hristina Popović smršala 27 kilograma, svaka čast
05/12/2025
Saznajte višeSkijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)