Izaberite pravi tepih

Izaberite pravi tepih

Autor: | 16/11/2015

0


Podne prostirke daju potpuno drugačiji izgled sobi, zato obratite pažnju na izbor tepiha u enterijeru. Kad je reč o nijansama, dizajneri predlažu kontrastne boje u odnosu na zidove i nameštaj. Ako je sve u istom tonu, prostor može delovati dosadno.

Najbolji su vuneni materijali jer se najlakše održavaju, ali ako vaš budžet to ne može da izdrži, opredelite se za sintetiku. Za spavaću sobu birajte meke, antistatičke materijale, važno je da vam bude udobno i toplo kad kročite bosim nogama na pod i da sene taloži prašina.

U modernom enterijeru tepih ne pokriva potpuno pod, zlatno pravilo je da bude udaljen od zida najmanje 40 cm u velikoj prostoriji i 20 cm u maloj. Izuzetak je samo hodnik, koji bi zbog praktičnosti trebalo da bude što više pokriven.

Pazite i da tepih ne bude mali, jer će vizuelno smanjiti prostoriju. U dnevnoj sobi, njegova uloga je da "označi" deo gde sede gosti i razgovaraju. Dizajneri savetuju da ga postavite tako da makar prednji deo nameštaja bude na njemu, a zadnji na golom podu. U spavaćoj sobi ga stavite sa obe strane kreveta. Najpraktičniji izbor za trpezariju je model dovoljno veliki da, kada izvučete stolice, sve nožice budu na njemu.

Slojevitost je dozvoljena i zanimljiva, pa ako imate dva slična tanja tepiha ili staze, neka se slobodno preklapaju. Ako tek opremate prazan stan, dobra ideja je da prvo kupite tepih. Neki dizajneri smatraju da je najbolji redosled u opremanju: tepih, nameštaj, jastuci, zavese... Ako obrnete redosled, mogu da prođu meseci dok ne nađete savršeni tepih koji se uklapa u enterijer. Jer on, tvrde zagovornici ove teorije, nije samo detalj u enterijeru, već njegov krucijalni deo.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Splash hellomagazin