Grad gde susreću istok i zapad

Grad gde susreću istok i zapad

Autor: | 26/11/2015

0


Dobronamernost i srdačnost stanovnika Sarajeva vidi se na svakom koraku, uprkos patnjama i teškoćama koje su zadesile njegove stanovnike.

Da li ste znali da počeci Sarajeva sežu i do 2400. godine pre naše ere? Naime, na području današnjeg grada za vreme neolita nalazilo se naselje Butmir. Tokom velikih seoba naroda tadašnje Sarajevo naseljava ratoborno ilirsko pleme Dezitijati i potpuno potiskuju dotadašnje stanovnike. Sarajevska istorija je duga, što ni ne mora da čudi s obzirom na geografski položaj, a kroz istoriju tu su se smenjivali mnogi narodi i vladari od kojih su svi ostavili svoj otisak u kulturi.

Danas je Sarajevo mesto susreta Istoka i Zapada, grad u kome se prepliću različiti narodi i kulture. Činjenica, koju Sarajlije uvek ponosno ističu, je ta da je Sarajevo grad koji ima dušu i vrata koja su otvorena svim dobronamernim putnicima.

Dobronamernost i srdačnost stanovnika Sarajeva vidi se na svakom koraku, uprkos patnjama i teškoćama koje su zadesile njegove stanovnike, grad je postao jedna od vodećih turističkih destinacija zapadnog Balkana. Poslednjih godina svoju pažnju Sarajevu poklonili su i vodeći svetski turistički časopisi. Tako Lonli planet i nešnl Džiografik Sarajevo preporučuju kao jednu od najprivlačnijih novih turističkih destinacija u svetu.

Već više od 400 godina Sarajevo se diči multietničnosću pa tako u samo jednoj ulici možete da posetite džamiju, sinagogu te pravoslavnu i katoličku crkvu. No uz, na oko vidljivu, sinergiju vera što današnje Sarajevo još nudi modernom putniku? Današnji putnici željni su zabave, dobre hrane i novog znanja u Sarajevu. I pronalaze baš sve od navedenog, a i puno više.

Izvrsna hrana

Bosanskohercegovačka kuhinja spoj je turske, grčke, ali i drugih mediteranskih kuhinja. Ono što je karakteristično za sarajevsku kuhinju je činjenica da je meso nezaobilazan sastojak tradicionalnih jela i poslužuje se uz razne salate. Najpoznatiji predstavnik sarajevske kuhinje definitivno je sarajevski ćevap. Sarajevski ćevapi spremaju se na roštilju i poslužuju se u somunu.

Ćevapi se poslužuju u tradicionalnim restoranima popularno nazvanim ćevabdžinice. To su male privatne kuhinje u kojima gosti sede samo toliko dugo dok ne pojedu, a to je običaj nametnut baščaršijskim trgovcima koji ovdje nabrzinu nešto pojedu i zatim se odmah vraćaju na svoj posao. Ćevapi se većinom pripremaju za ručak i večeru dok se za doručak tradicionalno priprema burek, odnosno pita, s raznim punjenjima. No burek i ćevapi nisu jedini predstavnici sarajevske kuhinje. Razne sarmice, sarajevski sahan, bosanski lonac, bamije s jagnjetinom samo su mali deo bogate tradicionalne kuhinje. U suštini u Sarajevu se ne jede lagana hrana, ali šteta bi bilo da ne isprobate ukusna domaća jela, od kojih se neka mogu naći samo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Šta videti?

Kroz Sarajevo teče rijeke Miljacka koja deli grad na dve strane – južnu i severnu, ili kako bi to Sarajlije rekli 'bistričku' ili 'vratničku' stranu grada. Dve obale Miljacke povezane su predivnim mostovima od kojih će vam svaki ispričati divnu priču iz istorije, koja će vas ostaviti bez daha. Šetnja uz Miljacku jedan je od najboljih načina da upoznate Sarajevo.

Najznačajniji islamski verski objekt u Sarajevu je Gazi Husref-begova džamija. Pored džamije je prelepa česma, a legenda kaže da će se putnik koji se s nje napije vode zasigurno vratiti u Sarajevo. U osmansko doba Baščaršija je bila žila kucavica grada – glavno središte i epicentar svih bitnih društvenih događaja. Danas se na Baščaršiji nalaze dva natkrivena bazara – Gazi Husref-begov i Brusa bezistan bazar.

No nije Baščaršija poznata samo po ova dva bazara, tu su još medresa odnosno škola i biblioteka, Sahat kula, mnoge zanatske radnje te mnoga prenoćišta odnosno hanovi. Danas je Baščaršija i glavno gastronomsko središte Sarajeva, te se na njoj nalazi većina ćevabdžinica i buregdžinica.

Jedna od najlepših zgrada u Sarajevu zasigurno je Vijećnica. Ona je izgrađena tokom austrougarske okupacije Bosne i Hercegovine i postala je simbolom istorijske drame koja se odvijala u Sarajevu od kraja 19. pa sve do početka 21. veka.

Najpoznatije mesto, odnosno lokacija, u Sarajevu zasigurno je kraj Latinske ćuprije odnosno Principovog mosta, mesta gde je 28. juna Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Na tom mestu danas se nalazi Muzej Sarajevo 1878. – 1918.

Sevdah je tradicionalni muzički žanr koji je specifičan za Bosnu i Hercegovinu, popularno nazvan 'bosanski bluz'. Danas sevdah doživljava svoju renesansu, a najveći ambasador u svetu je Amira Medunjanin.

Sarajevo je i ponosni deo porodice olimpijskih gradova. Sada već davne 1984. godine u Sarajevu su održane XIV Zimske olimpijske igre, a sećanje na slavne trenutke još je i danas veoma živo. Podignut je i Olimpijski muzej, ali je zgrada muzeja izgorela u ratu, a današnji se nalazi u sklopu Olimpijskog komiteta BiH.

I dok se s pravom može nazvati metropolom, Sarajevo je okruženo bogatim prirodnim bogatstvima. Najpoznatije i najlepše od svih zasigurno je park Vrelo Bosne koje se prostire na preko 600 hektara površine u podnožju planine Igman. Najbolji način da dođete do Vrela Bosne je konjskom kočijom kroz Veliku aleju.

Takođe Sarajevo je okruženo sa čak šest planina i izčlet na svaku od njih biće vam nezaboravan doživljaj.

Ako ste u potrazi za dobrim noćnim provodom važno je napomenuti da sarajevski klubovi, pabovi i barovi nude zaista širok spektar sadržaja za svakoga, a neki od njih rade sve do jutranjih odnosno prepordnevnih sati.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Getty/Thinkstock