Hranom protiv nadutosti stomaka

Hranom protiv nadutosti stomaka

Autor: | 02/12/2015

0

Bliže se praznici, a samim tim i svečana trpeza, kojoj retko ko može da odoli. Iako smo svesni da prejedanje lako stvara velike probleme, o tome ne razmišljamo kada se nađemo pred svim tim đakonijama. Sebi obično kažemo: Ma, nema veze, sutra ću na dijetu. A onda kukamo što ne možemo da uđemo u svoje omiljene farmerke i što nam je stomak toliko nadut da jedva sedimo. Zato smo se potrudili da vam kolikotoliko olakšamo situaciju, pa vam dajemo listu namirnica koje će vam pomoći u trenucima kada pomislite da će vam stomak "eksplodirati".

JOGURT - PROBIOTIK

U borbi protiv nadimanja jogurtom osnovno je da izaberete onaj koji sadrži aktivne kulture. On povećava broj laktobacila i bifidobakterija, koje su dobre bakterije, u digestivnom traktu, čime se pojačava varenje i sprečava pojava gasova. Najbolje je uzimati jogurt sa malim procentom masti ili bezmasni, bez veštačkog šećera.

PIRINAČ - POTPUNO SVARLJIVI UGLJENI HIDRATI


Prema podacima Američkog koledža za gastroenterologiju, pirinač i pirinčano brašno predstavljaju savršenu zamenu za žitarice poput pšenice, ovsa, kukuruza i krompira, koji mogu da izazovu nadimanje jer sadrže skrob. Pirinač se lako vari u malim crevima, a samim tim ne stvara gasove.

KRASTAVAC - PRIRODNI DIURETIK

Ukoliko ste naduti i imate gasove, krastavac bi mogao da bude izuzetno dobar obrok za vas. Zbog velikog procenta vode, kao i dijetalnih vlakana, ovo ukusno povrće podstiče rad bubrega i žuči, što je dobro jer ćete češćim mokrenjem izbaciti toksine iz organizma i smanjiti nadutost. Osim toga, lepo će vas osvežiti.

ČAJ OD NANE - ANTISPAZMOLITIK

Novija istraživanja pokazuju da nana aktivira kanale za uklanjanje bola u stomaku, pomoću kojih se ublažava upala. Ako vam je potrebna brza pomoć, napravite čaj od nane kako biste opustili digestivni trakt i sprečili mišićne kontrakcije. Zbog velikih količina triptofana, koji podstiče stvaranje serotonina, dobra je i za uklanjanje stresa.

BANANA - KALIJUM


Nadimanje može da izazove i veliki unos natrijuma, koji se nalazi u gotovo svim prehrambenim proizvodima. Da biste održali optimalni nivo kalijuma i natrijuma, važno je da unosite dovoljnu količinu vode. Ukoliko su vaši gasovi posledica isuviše slanog obroka od prethodne večeri, ujutroobavezno pojedite bananu.

PAPAJA - PAPAIN

Ovo voće sadrži belu, mlečnu supstancu koja se zove papain. Ovaj proteolitički enzim, što znači da cepa protein, pospešuje varenje proteina iz hrane, deluje kao laksativ i ubrzava rad creva. Iako nije baš popularno voće i nije toliko dostupno širokim masama, trebalo bi ga ponekad uvrstiti u jelovnik, odnosno u doručak.

Komentari (0)

Loading
Nikola Golubović Guliver / ThinkstockPhotos