Rižoto sa divljim pečurkama

Rižoto sa divljim pečurkama

Autor: | 02/12/2015

0


Sastojci za 6-8 osoba:

• 900 ml čorbe od povrća
• tri kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, plus dodatna količina za pripremanje peršunovog ulja
• jedan sitno iseckan veći crni luk
• dva oprana i iseckana praziluka
• šest oljuštenih i sitno iseckanih čenova belog luka
• 350 g rižoto pirinča
• 125 ml suvog belog vina
• morska so i sveže samleven crni biber
• 200 ml soja-krema
• 300 g miksa divljih pečuraka
• tri kašike sitno iseckanog svežeg peršuna

U šerpi zagrejte čorbu od povrća, ali ne dozvolite da proključa. Održavajte je toplom tako da je uvek spremna da se doda rižotu. U tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk i praziluk na slaboj vatri, sve dok ne omekšaju i postanu gotovo providni, ali ne bi trebalo da poprime smeđu boju. Dodajte pet čenova belog luka, pojačajte temperaturu i mešajte jedan minut.

Naspite pirinač i uz učestalo mešanje ostavite da se zrnca potope u ulje i postanu gotovo providna. Dospite čašu vina - trebalo bi da se stvaraju para i mehurići - i začinite prstohvatom soli. Postepeno dodajte po jednu kutlaču čorbe, da pirinač upije tečnost. Sačekajte da omekša i postane kremast, ali bi trebalo da zrnca zadrže čvrstinu, za šta će biti potrebno približno dvadesetak minuta, u zavisnosti od toga kakav je pirinač.

Umešajte soja-krem, začinite po ukusu solju i samlevenim crnim biberom, pa poklopite i sklonite sa vatre. U drugom tiganju na umerenoj vatri zagrejte malo ulja i minut-dva pržite pečurke, da omekšaju i malo promene boju. Sjedinite ih sa rižotom. Peršunovo ulje pripremite tako što ćete pomešati iseckani peršun, preostali čen belog luka i onoliko ulja koliko smatrate da je potrebno. Time prelijte rižoto i odmah poslužite.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti