• 900 ml čorbe od povrća
• tri kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja, plus dodatna količina za pripremanje peršunovog ulja
• jedan sitno iseckan veći crni luk
• dva oprana i iseckana praziluka
• šest oljuštenih i sitno iseckanih čenova belog luka
• 350 g rižoto pirinča
• 125 ml suvog belog vina
• morska so i sveže samleven crni biber
• 200 ml soja-krema
• 300 g miksa divljih pečuraka
• tri kašike sitno iseckanog svežeg peršuna
U šerpi zagrejte čorbu od povrća, ali ne dozvolite da proključa. Održavajte je toplom tako da je uvek spremna da se doda rižotu. U tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk i praziluk na slaboj vatri, sve dok ne omekšaju i postanu gotovo providni, ali ne bi trebalo da poprime smeđu boju. Dodajte pet čenova belog luka, pojačajte temperaturu i mešajte jedan minut.
Naspite pirinač i uz učestalo mešanje ostavite da se zrnca potope u ulje i postanu gotovo providna. Dospite čašu vina - trebalo bi da se stvaraju para i mehurići - i začinite prstohvatom soli. Postepeno dodajte po jednu kutlaču čorbe, da pirinač upije tečnost. Sačekajte da omekša i postane kremast, ali bi trebalo da zrnca zadrže čvrstinu, za šta će biti potrebno približno dvadesetak minuta, u zavisnosti od toga kakav je pirinač.
Umešajte soja-krem, začinite po ukusu solju i samlevenim crnim biberom, pa poklopite i sklonite sa vatre. U drugom tiganju na umerenoj vatri zagrejte malo ulja i minut-dva pržite pečurke, da omekšaju i malo promene boju. Sjedinite ih sa rižotom. Peršunovo ulje pripremite tako što ćete pomešati iseckani peršun, preostali čen belog luka i onoliko ulja koliko smatrate da je potrebno. Time prelijte rižoto i odmah poslužite.
Pročitajte još
Hristina Popović smršala 27 kilograma, evo kako sada izgleda
Hristina Popović smršala 27 kilograma, svaka čast
05/12/2025
Saznajte višeSkijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)