Čudesna čokolada kao sedativ i afrodizijak

Čudesna čokolada kao sedativ i afrodizijak

Autor: | 07/12/2015

0

Kada se govori o čokoladi, najčešće je to u negativnom kontekstu, pri čemu se aludira na njenu veliku kalorijsku vrednost i na prisutnost zasićenih masnih kiselina iz mleka. Čokolada nije samo delicija u kojoj uživaju svi bez obzira na starosnu dob. Ona je zdrava i lekovita jer smanjuje stres, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, jača imunitet, deluje antidepresivno, ali i kao afrodizijak.

Čokolada je najbolji poznati antioksidans i namirnica najbogatija magnezijumom. Pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, povišenog krvnog pritiska i dijabetesa. Zato je ne izbegavajte već samo obratite više pažnje na to koju vrstu čokolade jedete.

Savremena medicina čokoladu uglavnom proglašava štetnom. Govorilo se da kvari zube i povećava telesnu težinu, međutim, čokolada ima i pozitivna svojstva. Odlično je sredstvo za smirenje i bogata je mineralima kao što su fosfor, magnezijum, kalijum i cink. Sadrži i elemente koji pospešuju oslobađanje serotonina koji stvara osećaj zadovoljstva.

Važno je da smo naučili da razlikujemo tamnu čokoladu za kuvanje od mlečne. Sasvim suprotno očekivanjima, što je svetlija, to je masnija i nutritivno manje vredna jer sadrži manje dragocenih zaštitnih materija, to jest flavonoida, a ima više zasićenih masnoća i holesterola, pa joj je energetska vrednost veća.

Smatra se da je čokolada neprikladna za jelo jer sadrži skoro trideset posto masnoća i šećera. Pri tom se zaboravlja da sadrži mnogo polifenola, koji su snažni antioksidansi, kao i obilje magnezijuma i bakra. Najnovija istraživanja pokazuju da bi tamna čokolada, kao i kakao u prahu mogli da budu zdravi za srce uprkos visokoj količini masnoće jer gotovo za deset posto povećavaju proizvodnju dobrog holesterola, HDL, koji štiti krvne sudove. Pored toga, dokazano je da ima snažno antioksidativno dejstvo zbog prisustva flavonoida iz kakaovca. Inače, svako dodavanje mleka ili maslaca radi dobijanja ukusnog čokoladnog proizvoda je razređivanje do potpunog iščezavanja zaštitnih osobina.

Ukoliko je bogata mlekom, čokolada sadrži obilje zasićenih masnoća i holesterola, što može biti problematično za bolesnike s povišenim holesterolom. Svakodnevno konzumiranje ove poslastice proizvešće antioksidanse u krvi, čak dvadeset odsto više. Čim se doda određena količina mleka, čokolada je svetlija i njeno pozitivno dejstvo rapidno slabi. Razlog je što proteini mleka vežu antioksidanse iz čokolade i tako blokiraju dejstvo.

Za čokoladom se najčešće poseže kada želimo da povratimo dobro raspoloženje. Ona sadrži materije poput tanina, teobromina (sastojak čajeva) i kofeina (šolja čokolade sadrži oko 10 mg, dok mala šolja crne kafe sadrži 60-120 mg). Teobromin deluje kao regulator krvnog pritiska, opušta krvne sudove srca čime obezbeđuje dobru opskrbu srca krvlju, aktivira izlučivanje mokraće, reguliše nervni sistem i koristan je u slučajevima anemije. Zbog toga, razumljivo je što u slučaju težeg fizičkog ili psihičkog napora mala tabla čokolade postiže zapanjujuće dejstvo na naše opšte stanje.

Čokolada umesto sedativa i kao afrodizijak

Osim što u našem organizmu čokolada podstiče stvaranje serotonina koji budi osećaj zadovoljstva, posle njenog konzumiranja u telu se oslobađaju endorfini. Te se materije nazivaju i endogeni opijati jer imaju prirodni smirujući i antidepresivni učinak. Konzumiranjem manjih količina čokolade poboljšava se koncentracija i jačaju se intelektualne i psihičke sposobnosti. Međutim, njeno nekontrolisano konzumiranje može da izazove suprotan efekat. Na primer, mogu se pojaviti simptomi lagane intoksikacije, a prvi koji se manifestuju su razdražljivost ili potištenost. Poželjno je izbegavati čokoladu pre odlaska na spavanje jer može da uzrokuje nesanicu.

Priča da je čokolada afrodizijak datira još od čuvenog zavodnika Kazanove koji je, navodno, pre osvajanja žena jeo čokoladu. Bez obzira da li je to mit ili istina, čokolada svakako budi prijatno osećanje, te je dobra psihološka podrška, naročito ako se konzumira udvoje.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / ThinkstockPhotos

Najnovije vesti