Od oktobra do decembra širi se opojan miris dunje (Cydonia oblonga). Voćka zlatnožute boje, oporog ukusa, pravi je rudnik hranljivih sastojaka, zbog čega je kod starih naroda bila neverovatno cenjena. Smatrali su je simbolom plodnosti, pa su je mladenci uoči venčanja jeli. Francuzi vekovima prave sir od dunje, kuvaju plodove dok ne očvrsnu da se seku nožem, a Jovanka Orleanka je posebno volela ovaj specijalitet. Stari Rimljani su iz dunje izvlačili eterična ulja i proizvodili parfeme.
Potiče iz Irana i Anadolije, a samonikla vrsta u srednjoj Evropi naziva se “sidonijska kruška”. Obiluje vitaminom C, kao i karotenom (provitamin A), vitaminima B1, B2 i B3, bakrom, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, natrijumom, gvožđem, sumporom, hlorom. Sadrži proteine, ugljene hidrate, celulozu, tanine i pektine, a malo kalorija i masti.
Semenke imaju 15 posto ulja i mnogo dragocenog sastojka amigdalina (vitamin B17), koji ima antikancerogeno dejstvo. Bogate su mastima, taninom, pektinom, šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i protidom.
Kod dunje su lekoviti plodovi, listovi i seme, od ploda se pravi sok i sirup koji reguliše rad creva i sprečava infektivne bolesti. Sok ukuvan sa jednakom količinom šećera, leči kašalj, astmu i akutnu dijareju. Pečena ili kuvana dunja se preporučuje kod upale želudačne i crevne sluzokože, i anemije. Čaj od semenki smiruje, otklanja nesanicu i loš dah. Sveže voće služi za pripremu kompota, marmelada i voćnih kašica ili odlično se slaže sa pečenim mesom.
PREPARAT PROTIV BORA
Narodni lekari preporučuju efikasan preparat protiv bora: kašičica semenki dunje se sitno isecka, istuca u avanu i prelije sa dve kašičice ključale vode. Smesa se promeša i ostavi deset minuta da odstoji, a njome se mažu lice, vrat, ruke, ispucale usne. To bi trebalo raditi redovno da bi se bore ublažile. Losion za negu se priprema tako što se 200 g dunjine kore drži dve nedelje u 3 dl jake rakije, najbolje komovice, a zatim se to procedi, sipa u tri bočice i hermetički zatvori. Time se lice maže dva puta dnevno.
ČAJ ZA GRLO I PLUĆA
Dunju dobro operite, očistite, presecite na četiri dela. Odstraniti semenke i tvrdi deo oko njih, a mesnati isecite na listiće i odmah stavite u litar vrele vode. Kuvajte na umerenoj temperaturi 15,20 minuta, ostavite da se ohladi. Procedite i pijte u malim gutljajima tokom dana. Čaj pomaže kod disajnih tegoba, kašlja, promuklosti i bronhitisa.
Pročitajte još
Spektakularno veče o kom se i dalje priča! Da zagreje i preokrene budućnost
Ploom nove zvezde među uređajima za zagrevanje duvana
17/05/2024
Saznajte višeStrogo čuvana tajna otkrivena: Recept za Titov omiljeni kolač morate da probate, sastojci preukusni
Titov kolač morate da probate
16/05/2024
Saznajte višeKilogrami se gomilaju, a zdravlje urušava: Bobi Živojinoviću predstoji ozbiljna borba
Boba Živojinović ugrozio zdravlje prekomernom težinom
15/05/2024
Saznajte višePoklanjamo karte: POBESNELI MAKS SAGA u bioskopima od 22. maja
Pobesneli Maks saga u bioskopima od 22. maja
15/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)