Makedonija - zemlja hrane i vina za neponovljiv doček Nove godine

Makedonija - zemlja hrane i vina za neponovljiv doček Nove godine

Autor: | 21/12/2015

0

Prekrasna priroda sa zapanjujućim planinama, predivnim jezerima i nezaboravna tradicija samo su deo onoga što se nudi...

Retki biraju Makedoniju kao destinaciju za doček Nove godine. Međutim, sada je vreme da se suočimo s istinom. Makedonija u poslednje vreme doživljava pravi procvat turizma pa je iz godine u godinu posećuje sve više turista. Zbog čega je to tako?

Prekrasna priroda sa zapanjujućim planinama, predivnim jezerima i nezaboravna tradicija samo su deo onoga što se nudi. Međutim, jedan detalj se ističe iz ponude. Dok prirodne lepote zaista oduzimaju dah glavni grad Makedonije je odredišna tačka za sve posetioce ove države.

Ako se odlučite da provedete doček Nove godine u Skoplju definitivno izdvojite nekoliko dana, a ovo su atrakcije zbog kojih se isplati uzeti koji dan godišnjeg više.

Skoplje se nalazi na gornjem toku reke Vardar i smešteno je na glavnoj ruti između Beograda i Atine. Uz to što je glavni grad Makedonije, grad je središte metalurške, hemijske, tekstilne i kožne industrije. Kao glavni grad ima privilegiju da bude dom nekih od najvećih kulturnih institucija u Makedoniji kao što su Nacionalna i univerzitetska biblioteka sv. Klimenta Ohridskog, Makedonska akademija nauka i umetnosti, Nacionalni teatar, Makedonska opera i balet. Jedna od značajnijih institucija je i Bibilioteka braće Miladinov koja ima više od milion dokumenata.

Najveći muzej u Skoplju je Muzej Makedonije u kojem je prikazana burna istorija ove države, a Makedonski arheološki muzej sadrži neke od najstarijih istorijskih nalaza u ovom delu sveta. Nacionalna galerija izlaže slike koje datiraju od 14. veka, a većina njih predstavlja istorijsko razdoblje kada je Makedonija bila pod turskom vlašću.

Od crkvi definitivno se isplati posetiti crkvu Svetog Spasa koja je delimično građena ispod zemlje jer zbog turskog zakona crkve nisu smele da nadvise džamije.

U Makedoniji se nalazi i jezero Ohrid koje je nastalo još pre ledenog doba. U vodama jezera nalazi se sačuvano oko 200 endemskih vrsta od kojih su neke starije od 30 miliona godina, a odavno su izumrle u ostalim delovima sveta.

Zbog svojih izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika Ohridsko jezero i grad Ohrid uvršteni su 1980. godine na listu Svetske baštine, ali i stavljeni pod UNESCO-vu zaštitu. Jezero je površine 358,2 kvadratnih kilometara. Danas je jezero postalo sinonim za odmor kod Makedonaca.

Tako je grad Ohrid postao izuzetno popularan među turistima. Poslednjih godina na samoj obali jezera podignuto je nekoliko stotina hotela i apartmanskih naselja, a Makedonci su iskoristili priliku i podigli privatne kuće na idealnim lokacijama.

Skoplje je predivan grad prepun istorijskih lokaliteta koji sežu sve do 4 hiljade godina pre Hrista. Bilo da ste zaljubljenik u istoriju i umetnost ili da volite dobru hranu i vino Skoplje i Makedonija bi sigurno trebalo da se nađu na vašoj listi destinacija koje želite da posetite.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin