Vitke i u zrelim godinama

Vitke i u zrelim godinama

Autor: | 22/12/2015

0
Džoan Kolins

I bogati gladuju. Naravno, ne zato što nemaju šta da jedu već zbog opsesije izgledom i stalne izloženosti očima javnosti, koja brzinom svetlosti zapaža svaki suvišni kilogram i svaku boru. Upravo zbog toga neke od najseksepilnijih žena sveta, kao što su večno mlada Džoan Kolins i zavodljiva Kim Katral, priznaju da su najveći deo života provele strogo pazeći na ishranu.

Generacije koje su odrastale uz kultni "Seks i grad" divile su se glumicama koje su igrale četiri slavne Njujorčanke prepune samopouzdanja. Svaka devojka poželela je da bar na trenutak uđe u kožu neke od njih. No, u njihovoj koži nije uvek bilo tako udobno. Na primer, Kim Katral je jednom izjavila da četiri decenije broji kalorije i pazi šta jede: "Na dijeti sam od 1974. godine, pa sami izračunajte koliki je to period."

No, Samanta iz popularne serije nije jedina koja se trudi da i u drugoj polovini života izgleda dobro. I čuvena Aleksis iz megapopularne sapunice "Dinastija" priznala je da je svojevremeno uzimala amfitamine da ne bi osećala glad, a da i danas, u osamdesetim, drži stroge dijete i uglavnom jede paradajz, niskokalorični mladi sir i zelenu salatu. Na ishranu pomno pazi i večita devojčica našeg novinarstva Duška Jovanić, koja svojim dugim nogama i dalje ostavlja bez daha, i još neke poznate dame koje se sjajno drže u svojim godinama.

Kim Katral

Da li je moguće ostati u formi i da li je neophodno da se žene odriču slatkog greha do kraja života da bi izgledale dobro? Odgovor smo potražili od priznatih nutricionista i stručnjaka za gubljenje kilograma na zdrav način.

Naime, žene srednjih i poznih godina ne bi trebalo da drže redukcione, niti bilo koje brze i obećavajućedijete, kako im se ne bi usporio metabolizam, poremetio hormonski balans i stvorio poznati jojo efekat, vraćanje kilograma posle rigorozne dijete. Dovoljno je promeniti navikei izbaciti iz upotrebe masnu, prženu, slanu i slatku hranu.

Savet je da se što više konzumira sveže povrće, a da se redukuje upotreba crvenog mesa i da se za doručak uzima više ribe i žitarica. Mlečni proizvodi se ne preporučuju zbog laktoze koju organizam odraslog čoveka teško prihvata, ali zato susam odlično nadoknađuje neophodni kalcijum, koji je naročito važan ženama zbog sprečavanja osteoporoze.

Duška Jovanić

Trebalo bi što više koristiti integralni pirinač, izuzetno važnu i hranljivu namirnicu, koja zauzima visoko mesto na listi zdrave hrane jer nema gluten, ali zato poseduje mnoge neophodne sastojke koje bi trebalo svakodnevno unositi. U procesu varenja telo izgubi više kalorija nego što ih dobije prilikom unošenja tamnog pirinča.

Kada se promene navike u ishrani, tvrde stručnjaci i psiholozi, promeniće se i pogled na svet. Sreća i zadovoljstvo su tek neke od pozitivnih promena, ali ne bi trebalo gubiti iz vida koliko je važno biti umeren i osluškivati organizam. Posle nekog vremena on će prihvatiti zdrave navike, te mu više neće prijati masna i začinjena hrana. Nažalost, često robujemo ukusima ne razmišljajući o posledicama.

Zapamtite da dobar ukus u ustima traje pet minuta, a posledice pet do deset godina. Žene koje su na restrikcionim dijetama sa malim brojem kalorija veoma su nervozne i uvek gladne, pa tako i nesrećne. One koje se pravilno hrane zadovoljne su i zrače, jer su naučile da uživaju u neverovatnoj lakoći ne samo postojanja već i zdrave ishrane.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / Getty Images; Hello! / Mirko Tabašević

Najnovije vesti