Rajsko južno voće

Rajsko južno voće

Autor: | 23/12/2015

0

Agrumi, citrusi ili jednostavno južno voće prirodni su izvor vitamina C i prave su lekovite bombe. Potiču iz tropskih krajeva jugoistočne Azije, gde je još pre šest hiljada godina otkriveno da pulpa njihovih plodova krepi i daje snagu, ali i štiti od raznih bolesti. U vreme Rimskog carstva, limun, pomorandža, mandarina i grejpfrut stigli su na tlo Evrope i već tada je gajenje ovog voća postalo važna privredna grana mediteranskih zemalja. Ove biljke intenzivnog mirisa i kiselkastog ukusa najčešće rastu kao veliki grmovi ili mala stabla visoka do petnaest metara.

Agrumi predstavljaju veliku porodicu različitog voća, a tačan broj prirodnih vrsta nije poznat zbog brojnih hibrida. Istoričari i biolozi uspeli su da identifikuju najstarije, među koje spadaju citronovac i mandarina. Njihovim ukrštanjem nastale su ostale danas popularne vrste: pomorandža, bergamot, limun, limeta, grejp, kumkvat. Crvena pomorandža i klementina hibridi su novijeg datuma. Bogatstvo vitaminima C, A i B grupe, kao i obilje kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, fosfora i drugih blagotvornih sastojaka svrstava citruse u moćnu prirodnu riznicu zdravlja.

Primera radi, u sto grama pomorandže ima čak pedeset miligrama vitamina C, čija su antioksidantna svojstva posebno delotvorna u hladnijim godišnjim dobima kada haraju prehlada, grip i ostali virusi. Vitamin C ne može da spreči nastanak ovih bolesti, ali svakako može da smanji jačinu i trajanje simptoma. Takođe, kod osoba koje su pod hroničnim stresom ili su izložene jakim fizičkim naporima smanjuje rizik obolevanja od viroza. Zbog toga su limun, pomorandža i ostali članovi kisele ekipe svakog dana na trpezi profesionalnih sportista.

Vitamin C ima moć da čak četiri puta poveća apsorpciju gvožđa u organizmu, pa se agrumi posebno preporučuju vegetarijancima i ženama u reproduktivnom periodu zbog gubitka krvi tokom menstruacije. Trudnice bi trebalo da jedu citruse jer oni obiluju folnom kiselinom koja sprečava razvoj deformacije fetusa. Visoka koncentracija kalijuma pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska i doprinosi zdravlju srca. Veruje se da sastojak pulpe i kore, hesperidin, utiče na snižavanje holesterola.

Sadržaj vode u agrumima je veliki, do 90 odsto, dok količina šećera varira od vrste. Najviše šećera sadrže mandarine, dva puta više od pomorandži i čak devet puta više od limuna. Ali, one sadrže i najviše narandžastog pigmenta beta-kriptoksantina, koji ima antioksidantna svojstva i deluje slično vitaminu A. Greška koju većina ljudi pravi je uklanjanje belog sunđerastog omotača koji pokriva pulpu. Ovaj omotač krije riznicu biljnih, pektinskih vlakana, kao i supstanci koje čuvaju organizam od preranog starenja i degenerativnih bolesti. Citrusno voće je bogato i organskim kiselinama, a najviše su zastupljene limunska i vinska. Kada se koristi u svežem stanju, pod njihovim uticajem smanjuje se kiselost. Preporučuju se i osobama koje imaju probleme sa kamenom u bubregu i taloženjem mokraćne kiseline.

Zbog kiselogorkog ukusa, ne bi se moglo reći da grejpfrut spada u omiljeno južno voće u našim krajevima, ali se zato često koristi za pripremanje jela. Niske je kalorijske vrednosti i dobar je saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Uz to, sadrži citrofit, najjači prirodni antibiotik. Ima samo jednu manu - blokira enzime jetre koji su zaduženi za metabolizam mnogih lekova i tako povećava njihov nivo u krvi, što može da izazove predoziranje i neželjene efekte. Kliničko ispitivanje pokazalo je da se pacijenti koji se leče od tumora i dnevno piju čašu soka od grejpa osećaju kao da uzimaju trostruku dozu lekova.

Iako mnogi okreću glavu od limuna i njegove kisele braće i sestara, neopisivo je vredan osećaj koji će vas naterati da zažmurite kada osetite njihov ukus u ustima. Pre svega zbog očuvanja sopstvenog zdravlja, posebno u ovim hladnim mesecima kada je organizmu potrebna snažna odbrana od virusa. Ako se i dalje mrštite na pomen ovog tropskog voća, setite se da se citrusi često nalaze možda i na vašem licu ili telu jer imaju veliku primenu u kozmetičkoj industriji. Zbog aromatičnih ulja, zdravih sastojaka i jakih mirisa nezaobilazni su prilikom izrade kvalitetnih krema i parfema.

JUŽNJACI NEOBIČNOG IMENA

Nedavno se na našem tržištu pojavila i kineska zlatna pomorandža, kumkvat, okruglo voće narandžaste boje u obliku šljive. Ova minijaturna pomorandža je jedini predstavnik roda citrusa koji se jede zajedno sa korom, jer je slatka i vrlo ukusna.

Limeta je svima poznata kao zeleni limun. Plodovi su sitniji, ali ne zaostaju u bogatstvu vitamina C, kalcijuma, folne kiseline. Često se koristi kao dodatak pićima i ukras na koktelima. Ima intenzivnu, neodoljivu aromu, a manje je kisela od limuna. Bez limete bi danas proizvodnja parfema bila nezamisliva.

Pomelo je agrum nepravilnog oblika i kiselogorkog ukusa sličnog grejpfrutu. Utiče na regulaciju krvnog pritiska, varenje, umor i nesanicu. Na Dalekom istoku, postojbini pomela, postoji verovanje da može da izleči kancer. Iako je svakako zdrav, moć uticaja na najteže bolesti nije potkrepljena naučnim dokazima.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje

Pročitajte još

Najnovije vesti