Voda - eliksir života

Voda - eliksir života

Autor: | 23/12/2015

0

Svima je dobro poznato da je glavni sastojak našeg tela voda, koja čini oko 60 odsto naše telesne težine. Bukvalno svaki organski sistem zavisi od vode i ona je neophodna za pravilno funkcionisanje.

Vodom se izbacuju štetne materije iz organizma, ona učestvuje u varenju hrane, prenosi hranljive materije do ćelija, obezbeđuje vlažnu sredinu za tkiva u nosu, ušima i grlu, vodom pokazujemo emocije kada nam cure suze i drugo. Voda takođe pomaže i u snižavanju visoke temperature, kada se stvara znoj čije isparavanje hladi telo.

Nedostatak vode izaziva dehidraciju, stanje koje nastaje kada u organizmu nemamo dovoljno vode za normalno obavljanje funkcija. Čak i blaga dehidracija može da prouzrokuje umor i gubitak energije jer tada tkiva gube vodu, a enzimske aktivnosti se usporavaju. Dobro varenje je važno za očuvanje zdravlja, a voda je neophodna za stvaranje digestivnih sokova.

U stanju dehidriranosti ovi sokovi se manje izlučuju i varenje je otežano. Tada i debelo crevo izvlači više vode iz svarene hrane da bi se nadoknadio manjak na drugim mestima, pa stolica postaje suvlja i nastupa konstipacija, to jest zatvor.

Bubrezi i bešika su organi koji su u direktnoj vezi sa vodom, ali ona deluje na čitav organizam. Voda se stalno troši i potrebno je stalno je nadoknađivati. Gubimo je i u procesima o kojima ne razmišljamo, kao što su disanje i varenje, a izlučuje se i na poznate načine kao što su mokrenje, znojenje, curenje nosa kada smo prehlađeni, kao i plakanje.

Koliko vode bi trebalo uneti u organizam u toku dana zavisi od mnogih faktora: čovekovog stasa, fizičke aktivnosti i drugih faktora. Na mnogo načina možemo da povećamo unos tečnosti u organizam. Počnite tako što ćete piti vodu uz najmanje jedan obrok dnevno i to postepeno praktikujte i uz ostale obroke u toku dana. Možete u nju dodati limun, limetu ili krišku krastavca da biste joj dali osvežavajuću aromu. Ukoliko nosite flašicu vode, veća je mogućnost da ćete, kada osetite žeđ, popiti vodu umesto soka.

Voda prirodno smanjuje apetit. Nedostatak vode može dovesti do prekomernog uzimanja hrane jer mozak ne zna da razlikuje žeđ i glad, pa ukoliko mislite da osećate glad, postoji mogućnost da je vašem telu zapravo potrebna voda. Zato pre obroka popijte veliku čašu vode. U većini slučajeva verovatno ćete zaključiti da ona zadovoljava ono za šta ste mislili da je napad gladi.

Stručnjaci smatraju da je potrebno da svaki čovek popije šest do osam velikih čaša vode, kako bi svom organizmu omogućio optimalno funkcionisanje. Pored toga, ukoliko je vaša ishrana uravnotežena, redovno umereno vežbate, odmarate se i relaksirate, vaše telo biće vam zahvalno.

Ne zadržavajte vodu u telu. Što manje vode pijete, telo će se više truditi da je zadrži u rezervi, kako bi bila spremna za kasniju upotrebu, a posledica je zadržavanje vode u organizmu i stvara se osećaj dodatne težine.

O važnosti redovnog unosa vode govore i sledeće činjenice:

• 75 odsto ljudi je hronično dehidrirano;

• kod 37 odsto osoba mehanizam žeđi je toliko oslabljen da se često zameni s mehanizmom gladi;
• i slaba dehidracija oslabiće metabolizam čak do tri posto;
• čaša vode zaustavila je ponoćne napade gladi kod skoro 100 odsto osoba na dijeti koje su učestvovale u jednom istraživanju;
• nedostatak vode je uzrok broj jedan dnevnog umora;
• preliminarno istraživanje pokazuje da osam do deset čaša vode dnevno može značajno da ublaži bolove u leđima i zglobovima kod čak 80 odsto osoba sa ovim problemima;
• i mali pad od dva odsto u telesnoj vodi može da uzrokuje nejasnu kratkotrajnu memoriju, probleme sa osnovnom matematikom ili poteškoće u fokusiranju na kompjuterski ekran ili štampanu stranicu;
• ispijanjem pet čaša vode dnevno smanjuje se rizik od obolevanja od raka debelog creva za 45 odsto, raka dojke za 79 odsto, a raka
bešike za 50 odsto.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: voda zdravlje

Pročitajte još