Sastojci za dve manje vekne:
• dve kašike putera
• dva grama instant kvasca, ili četiri grama suvog kvasca, ili četiri grama svežeg kvasca
• 250 ml vode
• 50 g šećera
• osam grama ili kašičica i po soli
• dve pune kašike anisa
• jedno jaje
Za premaz:
• jedno žumance
• kašika vode
• kašika šećera
Pripremite dva pleha za pečenje hleba i namažite ih uljem. Otopite puter u maloj posudi i ostavite da se hladi dok mesite testo. Ukoliko koristite instant ili svež kvasac, stavite sve sastojke u veliku činiju i pomešajte.
Istresite na radnu površinu i mesite desetak minuta. Ukoliko koristite suvi kvasac, sipajte brašno u veliku činiju, napravite udubljenje u sredini i u njega sipajte kvasac i 100 ml vode.
Pokrijte posudu i ostavite da stoji petnaest minuta. Na površini vode može se pojaviti bež talog, ali ne brinite - najvažnije je da se kvasac rastopi. Zatim dodajte ostatak sastojaka i sve pomešajte. Prospite na radnu površinu i mesite testo deset minuta.
Otopljeni puter sipajte u činiju i vratite testo koje ste prethodno umesili. Uvaljajte ga u puter, pokrijte krpom i ostavite da raste sat-dva, dok se ne udvostruči.
Izvadite testo na površinu koju niste posuli brašnom i podelite ga na dva jednaka dela. Pokrijte krpom i ostavite deset minuta. Oblikujte testo u okrugle ili duguljaste vekne i stavite u pripremljene plehove. Pokrijte krpom i ostavite da stoji još jedan sat. Zagrejte rernu na 220˚C.
Za premaz umutite žumance, vodu i šećer i premažite vekne. Pecite u zagrejanoj rerni oko trideset minuta, dok hlebovi ne dobiju braon boju. Da biste proverili da li je hleb pečen, kucnite po donjoj strani hleba, ako zvuči prazno, onda je gotov. Ako nije gotov, vratite ga u rernu još pet minuta ili koliko je potrebno. Izvadite veknu iz pleha i vratite na rešetku rerne da se hladi.
Pročitajte još
Zimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte višeA1 Ultra 5G je stigao - jače performanse mreže sada u gradskim centrima i ključnim poslovnim zonama; Try & Buy ponuda dostupna za nove korisnike
03/12/2025
Saznajte višeNa dan kada slavi sinu drugi rođendan: Marija Šerifović zakazala novi koncert
Marija Šerifović zakazala novi koncert
02/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)