Najzdravije i najčešće upotrebljavano povrće u jelima naših domaćica je narandžasti koren hranljive biljke, koja puca pod zubima, a skuvana topi se u ustima.
Reč je o šargarepi, povrću bogatom vitaminima i mineralima, ugljenim hidratima i proteinima, koje sadrži veliku količinu vlaknastih materija, što stvara osećaj sitosti, koji joj daje izuzetnu hranljivu vrednost. Njen najdragoceniji sastojak je beta-karoten, zbog čega ima karakterističnu narandžastu boju.
Od davnina šargarepa se smatra važnom namirnicom na svakoj trpezi, a potonja istraživanja otkrila su u čemu je tajna njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam.
Osim što je odličan saveznik u borbi za lepši ten i izgled kože, šargarepa je i odgovorni čuvar zdravlja, jer štiti kožu od štetnog uticaja sunca i vetra, dobro utiče na vid i poboljšava ga, podstiče fizički razvoj dece, jača kosti i povećava broj crvenih krvnih zrnaca, a odlične rezultate daje i u lečenju urinarnih infekcija, zapaljenja grla i gnojnih angina.
Lakše se vari u tečnom stanju, a dovoljno je konzumirati samo decilitar soka od ceđene šargarepe dnevno. Lekari savetuju da se prilikom ispijanja zadrži u ustima desetak sekundi, pa onda proguta, jer ubija bakterije. U kombinaciji sa cveklom i jabukom odlična je za jačanje imuniteta i pruža trenutni osećaj osveženja.
Odličan saveznik u postizanju preplanule boje kože je beta-karoten, najdragoceniji sastojak šargarepe. Reč je o antioksidansu, koji se u jetri pretvara u vitamin A, a ljudski organizam prepoznaje ga kao snažnog čuvara imunološkog sistema. Njegovim unošenjem poboljšava se pigmentacija kože, koja tamni brže nego inače, a boja se duže zadržava.
Uz to, balansira pH vrednost kože, pomaže u borbi protiv suvoće i podstiče regeneraciju ćelija, pa se naročito preporučuje devojkama kao prevencija, odnosno ženama kao saveznik u borbi protiv bora, a rezultat je nežna i glatka koža. Beta-karoten se najbolje apsorbuje iz sirove rendane šargarepe.
Šargarepa je najhranljivija kada se konzumira skuvana na pari. Svojim sastavom pospešuje probavu, pa je nutricionisti preporučuju kao odličan sastojak za detoksikaciju organizma. Uspešno se obračunava sa osećajem umora i poboljšava koncentraciju, zbog čega je idealna užina tokom učenja ili na poslu.
Pročitajte još
Savršeno ide uz pečenje, gotov za tren oka: Milica Milša ima sjajan recept za uskršnju trpezu
Recept Milice Milše za uskršnji umak
27/04/2024
Saznajte višeOdržana jubilarna 10. Pro-femina, konferencija magazina "Lepota i zdravlje”
U organizaciji magazina „Lepota i zdravlje”, u četvrtak 25. aprila, u Palati umetnosti Madlena u Beogradu, održana je jubilarna 10. konferencija Pro-femina
27/04/2024
Saznajte višeNikada niste pravili vatrena jaja? Jednostavnije je nego što mislite, samo pratite recept
Da, dobro ste pročitali – vatrena jaja. Jedna vrlo zabavna, ali i ukusna ideja. Uostalom, pogledajte ove neodoljive fotografije
26/04/2024
Saznajte višeZlatna jaja privlače sreću i bogatstvo: Za farbanje vam je potreban samo OVAJ začin
Zlatna jaja privlače bogatstvo
25/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)