Ishrana bez glutena

Ishrana bez glutena

Autor: | 25/12/2015

0

U svetu je već nekoliko godina veoma popularna ishrana bez glutena, koja je prvobitno osmišljena za osobe koje pate od celijakije, bolesti tankog creva. Gluten je posebna vrsta proteina koja se nalazi u pšenici, zobi, ječmu i raži i može da uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Preko pedeset posto osoba intolerantnih na gluten to ni ne zna iako pate od učestalih grčeva u stomaku, kao i simptoma kao što su slabost, gubitak kilograma i alergije. Osim toga, stalni osećaj nadutosti u stomaku takođe ukazuje na intoleranciju na gluten.

Većina mesnih prerađevina, konzervirane hrane, vitamina i lekova sadrži gluten, makar u tragovima, a simptomi celijakije ili nepodnošenja glutena dugo mogu da tinjaju u organizmu.

Najviše problema, to jest najizraženije simptome imaju upravo oboleli od celijakije i jedino rešenje koje im preostaje da bi vodili normalan život je da se u potpunosti odreknu namirnica sa glutenom. Ovaj zadatak nije toliko težak, mada na prvi pogled tako izgleda, jer, osim u hlebu i testeninama, glutena ima u keksu, kolačima, piću, sladoledu i drugim namirnicama. Pšenica, naročito ona GMO porekla, dodaje se u većinu hrane, da bi joj povećala sadržajnost. Tako gluten možemo da nađemo u većini gotovih jela, kao i u konzervama.

Više od polovine stanovništva na planeti koristi pirinač u ishrani, ali na našem podneblju nije toliko omiljen. Ipak, beli i integralni pirinač predstavljaju jedinu zamenu za žitarice onima koji imaju probleme sa tolerancijom na gluten. U organizam možemo da unosimo i voće i povrće, pasulj, semenke, orašaste plodove, sveže meso, kao i jaja i ribu, ako ne postoje alergijske reakcije na tu hranu.

Iskustvo pokazuje da nije teško pridržavati se bezglutenske dijete jer ona ne zabranjuje korišćenje kukuruza, heljde, tapioke i soje. Ipak, pre nego što se upotrebi bilo koji od ovih proizvoda, obavezna je provera na etiketi da li sadrži dodatak ječma ili pšenice. Upoznavanje sa bezglutenskim namirnicama je ključno za početak ovakvog načina ishrane, koji se pokazao kao odličan za pročišćavanje organizma i gubljenje kilograma kod potpuno zdravih osoba.

Ovakav način ishrane, prema mišljenju brojnih stručnjaka iz ove oblasti, usporava starenje. Naime, pšenica, koja sadrži gluten, podiže nivo šećera u krvi, šećer se vezuje za belančevine, a ta kombinacija podiže nivo enzima glikacije koji oštećuje kolagen u koži i tako ubrzava starenje.

Još jedna od blagodeti ovog načina ishrane je stabilizacija nivoa šećera u krvi. Bezglutenska dijeta isključuje beli hleb, kolače i slatkiše, čime se direktno smanjuje unos loših ugljenih hidrata i prostih šećera koji podižu nivo šećera u krvi. Prekomerni unos šećera vodi do gojaznosti i dijabetesa, a čest je uzrok i hroničnog umora i iscrpljenosti.

Ishrana bez glutena idealna je za žene koje su u periodu menopauze. Stručnjaci tvrde da gluten pogoršava simptome menopauze, kao što su glavobolja i talasi vrućine, a njegovo izbegavanje olakšava ili potpuno uklanja ove tegobe.

Važno je napomenuti da oni koji iz ishrane izbace gluten u početku mogu loše da se osećaju, sve dok se ne naviknu na blagodeti zdrave ishrane. Izbegavanjem glutenskih namirnica dajemo priliku našem probavnom sistemu da se odmori i oporavi od ovog vrlo uticajnog proteina na ljudsko zdravlje.

Nutricionisti smatraju da izbacivanje ovog sastojka iz ishrane doprinosi i lepšem izgledu, ali i većoj energiji, što se oseća u svakodnevnom životu. Svako ko promeni režim ishrane i prestane da unosi gluten ima više snage, jer organizam menja metabolizam i proces varenja hrane. Prva promena se vidi već posle sedam dana - ten je čistiji, ujutru se lakše budi i započinje dan, imate više poleta i snage.

Medijska pažnja usmerena na probleme sa zdravljem koje prouzrokuje gluten izazvala je eksploziju proizvoda bez tog proteina, kojima su preplavljene prodavnice i restorani, posebno u Sjedinjenim Američkim Državama, te je ishrana bez glutena postala toliko popularna da na njoj insistiraju i osobe koje nemaju osnova za brigu.

VAŽNA PRAVILA

- Iz ishrane izbacite belo brašno, beli šećer, beli pirinač i rafinisanu so.
- Konzumirajte što više dozvoljenih žitarica, voća i povrća.
- Jedite samo hleb i peciva pripremljena od bezglutenskog brašna.
- Neka na vašem jelovniku bar dva puta nedeljno bude morska riba.
- Prilikom pripremanja jela koristite nerafinisana i hladno ceđena ulja.
- Za začinjavanje salata upotrebljavajte jabukovo sirće umesto alkoholnog.
- Za začinjavanje jela, umesto dodataka za jelo koristite sveže začinsko bilje.

Celijakija

Celijakija danas ima poseban klinički i naučni značaj zato što predstavlja model bolesti za razumevanje poremećaja kod kojih je izražena međusobna zavisnost faktora sredine, naslednih osobina i imunoloških faktora. Ova bolest može da se ispolji u bilo kom životnom dobu kod osoba koje imaju urođenu sklonost ka tome, ali samo pod uslovom da hranom unose gluten.

Celijakija je genetski nasledna, doživotna bolest, a za obolele je ključna Hipokratova izreka: "Neka hrana bude tvoj lek", jer se terapija sastoji od bezglutenske ishrane koja zahteva znanje i strogu disciplinu.

Istraživanja u poslednje dve decenije pokazala su da ključnu ulogu u ispoljavanju bolesti ima genetski kod, koji je značajan i za druge autoimune bolesti.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: gluten zdravlje

Pročitajte još

Najnovije vesti