Magnezijum - čuvar zdravlja

Magnezijum - čuvar zdravlja

Autor: | 26/12/2015

0

Epitet čudotvorni magnezijum nosi s punim pravom budući da je njegova uloga u organizmu višestruka. Magnezijum je neophodan za odvijanje više od trista enzimskih reakcija u telu. Istraživanja pokazuju da polovina stanovništva ne unosi dovoljne količine tog minerala, koji se nalazi u semenkama, orašastim plodovima, integralnim žitaricama.

Da bi naš metabolizam besprekorno funkcionisao, važno je koristiti namirnice bogate magnezijumom, a preporučena dnevna doza zavisi od starosti i pola. Za muškarce od devetnaest do trideset godina preporučuje se 400 mg magnezijuma, a za žene iste strarosne grupe - 310 mg, dok se za one nešto starije preporučuje nešto veća količina - u proseku oko 375 mg.

Ukoliko se ishranom ne unosi dovoljno magnezijuma, posebno su korisni dodaci ishrani koji sadrže taj mineral. Blagotvorno dejstvo magnezijuma ogleda se u prevenciji osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, regulaciji visokog krvnog pritiska, prevenciji dijabetesa, migrene, nesanice i depresije. Pored toga, magnezijum je veoma važan za pravilan rad srca i jetre, nerava i mišića, i zdravlje kostiju.

Neki od simptoma, na osnovu kojih se može ustanoviti nedostatak magnezijuma, su: umor, iscrpljenost, glavobolja, uznemirenost, bol u vratu i leđima, grčenje mišića, nesanica, smetnje u normalnom srčanom ritmu.

Nedostatak magnezijuma u organizmu povećava potrebe za kiseonikom, uzrokuje brzo umaranje, a može da uzrokuje i manjak kalijuma, koji je takođe bitan za transport energije u ćelijama. Iz tog razloga sportisti češće dodatno uzimaju ovaj mineral, pre svega zbog otklanjanja grčeva u mišićima.

Magnezijum ima važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti i opuštanju mišića. Budući da ima ključnu ulogu u mineralizaciji kostiju posebno je važan u prvim godinama života, kada se kosti formiraju, kao i tokom detinjstva i puberteta. Ukoliko se u tom životnom periodu razvije kvalitetna koštana masa, kasnije će rizik od preloma i nastanka osteoporoze biti manji.

Magnezijum učestvuje i u izgradnji zubne gleđi i resorpciji kalcijuma neophodnog za formiranje zuba. Magnezijum je neophodan za pravilan rad srca. Uključen je u prenos drugih elektrolita, kao što su kalcijum i kalijum, u telesne ćelije. Oni su važni za nervne signale i kontrakcije mišića. Istraživanja su pokazala da manjak magnezijuma može da izazove nepravilan srčani ritam - aritmiju.

TRUDNOĆA TRAŽI MAGNEZIJUM

Tokom cele trudnoće izuzetno je važno da organizam bude opskrbljen magnezijumom jer učestvuje u rastu tkiva, kako majke tako i fetusa. Pored toga, deluje blago laksativno, sprečava kontrakcije materice, smanjuje grčenje.

Nedostatak magnezijuma uzrokuje pojavu zatvora, a magnezijum opušta mišićne ćelije creva i pomaže u zadržavanju vode u debelom crevu. Period drugog stanja i kasnije dojenja iziskuje potrebu za ovim mineralom, koji je, uz gvožđe, jod i folnu kiselinu, neophodan.

Drugo stanje donosi i druge probleme, poput nesanice, depresije, glavobolje ili iscrpljenosti, u čemu magnezijum može da pomogne.

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos

Najnovije vesti