Hrono nutricija je režim ishrane novijeg datuma, koji se preporučuje za mršavljenje, ali i održavanje kilaže. Ovaj režim ishrane više liči na princip koji treba pratiti celog života, a ne samo na sistem pravila neke dijete kojih se treba pridržavati u određenom periodu.
Kao što svaka dijeta ima pozitivne i negativne strane i ovoj priči o hrono ishrani trebalo bi pristupiti sa oprezom. Ovakav način ishrane podrazumeva obroke u skladu sa biološkim ritmom. U određeno doba dana trebalo bi jesti odgovarajuće namirnice da bi bile što bolje iskorišćene i da bi se izbeglo povećanje telesne težine, rizik od dijabetesa, porast triglicerida, loš holesterol, nedostatak ili višak vitamina i minerala, narušavanje prirodne kiselosti.
Primenom hrono nutricije značajno se poboljšava kvalitet života, jer ovakav način ishrane omogućava da se dijabetes drži pod kontrolom, što znači da se ne smanjuje oštrina vida, da ne obole bubrezi ili se začepe krvni sudovi. Isto važi i za osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska, lošeg holesterola, povećanih triglicerida, slabe cirkulacije ili usporenog metabolizma.
Nepravilan ritam ishrane je razlog što su mnoge dijete neuspešne i dovode do jo-jo efekta, brzog gubitka i još bržeg povratka neželjenih kilograma. Hrono režimom ishrane trajno se oslobađa višak kilograma, pa je istovremeno idealan način za poboljšanje i očuvanje zdravlja.
Važno je istaći da u hrononutritivnoj ishrani nema ograničenja u količini namirnica, slatkišima ili masnoćama koje se smeju konzumirati, već je jedino važno da određene hranljive materije organizam dobije u pravo vreme.
Ova ishrana preporučuje da se samo ujutru kombinuju ugljeni hidrati i proteini životinjskog porekla, koje treba potpuno izbeći za ručak i večeru, čak i kombinaciju mesa i povrća bogatog skrobom.
Pravilni raspored obroka prema hrono pravilima izgleda ovako:
Doručak
- Jutarnji obrok je obavezan, jer je tada organizam najaktivniji u oslobađanju masnoća koje su ključne za obezbeđivanje energije potrebne za rad srca i pluća. Zbog toga bi trebalo uzimati ugljene hidrate: hleb, cerealije i masti životinjskog porekla (maslac, sir, kajmak).
Ručak
Večera
- Uveče kada započinje period odmora organizma, kada se snižava nivo kortizola, hormona budnosti, i nivo insulina je nizak, trebalo bi jesti mladi sir ili grilovanu piletinu, ćuretinu, ribu ili teletinu, u kombinaciji sa salatom od svežeg povrća, začinjenom balzamiko sirćetom i hladnoceđenim uljem. Prema hrono pravilima ishrane fizička aktivnost mora da bude umerena, nikako ne treba raditi teške vežbe. Određena je tačna satnica za vežbanje, pre doručka, na prazan želudac, a nikako u večernjim satima. Ovo je pravilo koje je po nekima idealno, ali ga je izuzetno teško poštovati.
Ukoliko se ovakvog režima ishrane duže pridržavate, osetićete zdravstveno poboljšanje. Mogu ga se pridržavati i osobe obolele od povišenog nivoa šećera ili masti u organizmu. Ovo je princip koji, uz određene modifikacije, može da primenjuje cela porodica, čak i deca.
Primenom hrono načina ishrane nema gladovanja i isključivog izbacivanja određenih namirnica iz ishrane, a ukoliko se sprovodi radi gubitka kilograma, nema nuspojave u obliku jo-jo efekta, odnosno brzog vraćanja izgubljenih kilograma. Ovako se gubi otprilike četiri kilograma mesečno.
PRAVILA HRONO ISHRANE
- Obavezna su tri obroka dnevno u periodu od 8 do 20 časova.
- Razmak između obroka trebalo bi da bude četiri sata.
- Večera je najmanje dva sata pre spavanja.
- Zabranjena su gazirana pića i sve vrste grickalica.
- Slatkiši su dozvoljeni samo od 16 do 18 časova, a desert tek sat do dva posle ručka.
- Voće se ne jede ujutru i uveče.
- Hleb, testenine i skrobno povrće (krompir, grašak) trebalo bi konzumirati najkasnije do 15 časova.
- Najbolje je sveže povrće, a ako se bari, onda je bolji izbor kuvanje na pari.
- Kravlje mleko nije dozvoljeno jer se teško vari, već kiselo mleko i sirevi.
- Margarin, biljni sirevi (osim tofu-sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva nisu dozvoljeni jer su izvor industrijskih transmasti koje povećavaju nivo lošeg holesterola.
- Grickanje između obroka nikako nije dozvoljeno pa čak ni užina u obliku voća, nekog peciva
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)