Hrono ishrana - ključ zdravog i kvalitetnog života

Hrono ishrana - ključ zdravog i kvalitetnog života

Autor: | 26/12/2015

0

Hrono nutricija je režim ishrane novijeg datuma, koji se preporučuje za mršavljenje, ali i održavanje kilaže. Ovaj režim ishrane više liči na princip koji treba pratiti celog života, a ne samo na sistem pravila neke dijete kojih se treba pridržavati u određenom periodu.

Kao što svaka dijeta ima pozitivne i negativne strane i ovoj priči o hrono ishrani trebalo bi pristupiti sa oprezom. Ovakav način ishrane podrazumeva obroke u skladu sa biološkim ritmom. U određeno doba dana trebalo bi jesti odgovarajuće namirnice da bi bile što bolje iskorišćene i da bi se izbeglo povećanje telesne težine, rizik od dijabetesa, porast triglicerida, loš holesterol, nedostatak ili višak vitamina i minerala, narušavanje prirodne kiselosti.

Primenom hrono nutricije značajno se poboljšava kvalitet života, jer ovakav način ishrane omogućava da se dijabetes drži pod kontrolom, što znači da se ne smanjuje oštrina vida, da ne obole bubrezi ili se začepe krvni sudovi. Isto važi i za osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska, lošeg holesterola, povećanih triglicerida, slabe cirkulacije ili usporenog metabolizma.

Nepravilan ritam ishrane je razlog što su mnoge dijete neuspešne i dovode do jo-jo efekta, brzog gubitka i još bržeg povratka neželjenih kilograma. Hrono režimom ishrane trajno se oslobađa višak kilograma, pa je istovremeno idealan način za poboljšanje i očuvanje zdravlja.

Važno je istaći da u hrononutritivnoj ishrani nema ograničenja u količini namirnica, slatkišima ili masnoćama koje se smeju konzumirati, već je jedino važno da određene hranljive materije organizam dobije u pravo vreme.

Ova ishrana preporučuje da se samo ujutru kombinuju ugljeni hidrati i proteini životinjskog porekla, koje treba potpuno izbeći za ručak i večeru, čak i kombinaciju mesa i povrća bogatog skrobom.

Pravilni raspored obroka prema hrono pravilima izgleda ovako:

Doručak
- Jutarnji obrok je obavezan, jer je tada organizam najaktivniji u oslobađanju masnoća koje su ključne za obezbeđivanje energije potrebne za rad srca i pluća. Zbog toga bi trebalo uzimati ugljene hidrate: hleb, cerealije i masti životinjskog porekla (maslac, sir, kajmak).

Ručak

- Ručak bi trebalo da bude između 13 i 15 časova, kada bi na trpezi trebalo da se nađu belančevine životinjskog ili biljnog porekla, odnosno meso i povrće koje je izvor sporih šećera i vlakana. U ovo doba dana organizam proizvodi veliku količinu enzima koji vare belančevine, što omogućava njihovu pravilnu ugradnju u ćelije, kao i povećanje njihovih rezervi, a time i jačanje imuniteta. Ukoliko je za ručak pasulj, sočivo ili soja, onda je meso nepotrebno jer su ove namirnice izvor proteina i nepotrebno ih je nagomilavati. U nepovoljne kombinacije spadaju i šnicla sa krompirom, meso i hleb, testenine i meso jer se za varenje ovakvih kombinacija angažuju različiti enzimi, koji izazivaju poremećaj kiselo-bazne sredine organizma. Meso i riba se brže vare, a testenine, hleb i krompir sporije. Duže ostaju u crevima izazivajući nadimanje i kiselost. Zato meso, testenine ili krompir ne bi trebalo da se jedu zajedno već sa drugim povrćem: kupusom, prokeljom, blitvom, spanaćem, kelerabom, tikvicama, karfiolom...

Večera
- Uveče kada započinje period odmora organizma, kada se snižava nivo kortizola, hormona budnosti, i nivo insulina je nizak, trebalo bi jesti mladi sir ili grilovanu piletinu, ćuretinu, ribu ili teletinu, u kombinaciji sa salatom od svežeg povrća, začinjenom balzamiko sirćetom i hladnoceđenim uljem. Prema hrono pravilima ishrane fizička aktivnost mora da bude umerena, nikako ne treba raditi teške vežbe. Određena je tačna satnica za vežbanje, pre doručka, na prazan želudac, a nikako u večernjim satima. Ovo je pravilo koje je po nekima idealno, ali ga je izuzetno teško poštovati.

Ukoliko se ovakvog režima ishrane duže pridržavate, osetićete zdravstveno poboljšanje. Mogu ga se pridržavati i osobe obolele od povišenog nivoa šećera ili masti u organizmu. Ovo je princip koji, uz određene modifikacije, može da primenjuje cela porodica, čak i deca.

Primenom hrono načina ishrane nema gladovanja i isključivog izbacivanja određenih namirnica iz ishrane, a ukoliko se sprovodi radi gubitka kilograma, nema nuspojave u obliku jo-jo efekta, odnosno brzog vraćanja izgubljenih kilograma. Ovako se gubi otprilike četiri kilograma mesečno.

PRAVILA HRONO ISHRANE

- Obavezna su tri obroka dnevno u periodu od 8 do 20 časova.
- Razmak između obroka trebalo bi da bude četiri sata.
- Večera je najmanje dva sata pre spavanja.
- Zabranjena su gazirana pića i sve vrste grickalica.
- Slatkiši su dozvoljeni samo od 16 do 18 časova, a desert tek sat do dva posle ručka.
- Voće se ne jede ujutru i uveče.
- Hleb, testenine i skrobno povrće (krompir, grašak) trebalo bi konzumirati najkasnije do 15 časova.
- Najbolje je sveže povrće, a ako se bari, onda je bolji izbor kuvanje na pari.
- Kravlje mleko nije dozvoljeno jer se teško vari, već kiselo mleko i sirevi.
- Margarin, biljni sirevi (osim tofu-sojinog sira), biljna pavlaka, biljni šlag, pekarska peciva nisu dozvoljeni jer su izvor industrijskih transmasti koje povećavaju nivo lošeg holesterola.
- Grickanje između obroka nikako nije dozvoljeno pa čak ni užina u obliku voća, nekog peciva

Komentari (0)

Loading
Snežana Milošević Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje