Evo činjenice o veštačkim zaslađivačima: nauka kaže da "niskoenergetski zaslađivači" (LES), konzumirani umesto pravog šećera, mogu da budu korisni za zdravlje i mršavljenje.
Nova meta-analiza objavljena u časopisu International Journal of Obesity zaključuje da je za telesnu težinu i glikemijsku kontrolu korisno kada se napici zaslađeni šećerom kao što su gazirana pića i sokovi zamene napicima sa veštačkim zaslađivačima. Ovaj zaključak je u suprotnosti sa tvrdnjama skeptika da niskoenergetski zaslađivači podstiču gojenje i da su povezani sa gojaznošću.
A najbolje od svega što mi u Američkom savetu za nauku i zdravlje to govorimo već godinama.
Prethodne kritičke studije na ovu temu su govorile da veštački zaslađivači imaju negativan uticaj na telesnu težinu tako što izazivaju gojaznost, što može da dovede do dijabetesa i kardiovaskularnih problema. Ali ove takozvane studije nisu uspele da dokažu uzročno-posledičnu vezu. U stvari, Nacionalni registar za kontrolu telesne težine je označio niskokalorične i nekalorične zaslađivače kao važan faktor u održavanju smanjene telesne težine. I to sa pravom.
Napici sa veštačkim zaslađivačima sprečavaju gojenje tako što organizmu obezbeđuju slatkoću za kojom ima potrebu bez dodatih kalorija. Prošle godine je jedna studija objavljena u časopisu Obesity takođe odbacila bizarnu teoriju da veštački zaslađivači podstiču gojenje. U poređenju sa vodom – koja je najbolja za zdravu hidrataciju – istraživači su otkrili da su osobe koje su pile napitke sa veštačkim zaslađivačima više smršale od onih koje su pile samo vodu. Ovi rezultati su bili statistički značajni.
Najnovije analize su obuhvatile studije na životinjama i kontrolna ispitivanja na slučajnom uzorku. Istraživači su ustanovili da je u većini studija na životinjama izloženost niskoenergetskim zaslađivačima smanjila telesnu težinu. Kod kontrolisanih ispitivanja na slučajnom uzorku kod ljudi se pokazalo da niskoenergetski zaslađivači dovode do relativno smanjene telesne težine.
Ova studija se ne bavi različitim vrstama niskokaloričnih zaslađivača, mada se mora istaći nekoliko ograničavajućih faktora.
Prvo, jedan od veštačkih zaslađivača, aspartam, nije bezbedan sa osobe sa fenilketonurijom, urođenom manom koja izaziva gomilanje aminokiseline pod nazivom fenilalanin (koji se nalazi u aspartamu) u organizmu. Ovo stanje je retko ali ozbiljno.
Drugo, što se tiče veštački zaslađene hrane, to što nema pravog šećera ne znači da treba jesti više. Kao što je dr Rut Kava (Ruth Kava), stručnjak za ishranu iz Američkog saveta za nauku i zdravlje, ranije istakla:
- Ako dijetalnim gaziranim napitkom zamenite gazirani napitak sa šećerom, unosite 100 kalorija manje, ali ako pojedete 15 kolačića bez šećera (koji sadrže kalorije) umesto dva obična, verovatno ne pomažete sebi.
Pročitajte još
Istina je samo jedna: Pesma Đurđevdan nema veze sa ljubavnom pričom, već sa neopisivom tragedijom
Kako je nastala pesma Đurđevdan...
06/05/2024
Saznajte višeKako se čestita Uskrs: Hristos vaskrse, voskrese ili vaskrese?
Kako se čestita Uskrs
05/05/2024
Saznajte višeLjilja Blagojević podelila tajni recept majke Spasenije: Lepši sok od zove nećete napraviti
Sok od zove Ljilje Blagojević
04/05/2024
Saznajte višeDanas je Velika subota, a evo šta nikako ne bi trebalo da radite
Velika subota običaji
04/05/2024
Saznajte višeDanas farbamo jaja: Svaki dom treba da ima crvenu čuvarkuću, evo i zašto
Zašto je čuvarkuća crvene boje
03/05/2024
Saznajte višeDekorativan, kremast i savršeno ukusan: Napravite uskršnji rolat po receptu našeg glumačkog par
Recept za uskršnji rolat
02/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)