Slatke novosti za mršavljenje: Veštački zaslađivači deluju

Slatke novosti za mršavljenje: Veštački zaslađivači deluju

Autor: | 31/12/2015

0


Evo činjenice o veštačkim zaslađivačima: nauka kaže da "niskoenergetski zaslađivači" (LES), konzumirani umesto pravog šećera, mogu da budu korisni za zdravlje i mršavljenje.

Nova meta-analiza objavljena u časopisu International Journal of Obesity zaključuje da je za telesnu težinu i glikemijsku kontrolu korisno kada se napici zaslađeni šećerom kao što su gazirana pića i sokovi zamene napicima sa veštačkim zaslađivačima. Ovaj zaključak je u suprotnosti sa tvrdnjama skeptika da niskoenergetski zaslađivači podstiču gojenje i da su povezani sa gojaznošću.

A najbolje od svega što mi u Američkom savetu za nauku i zdravlje to govorimo već godinama.

Prethodne kritičke studije na ovu temu su govorile da veštački zaslađivači imaju negativan uticaj na telesnu težinu tako što izazivaju gojaznost, što može da dovede do dijabetesa i kardiovaskularnih problema. Ali ove takozvane studije nisu uspele da dokažu uzročno-posledičnu vezu. U stvari, Nacionalni registar za kontrolu telesne težine je označio niskokalorične i nekalorične zaslađivače kao važan faktor u održavanju smanjene telesne težine. I to sa pravom.

Napici sa veštačkim zaslađivačima sprečavaju gojenje tako što organizmu obezbeđuju slatkoću za kojom ima potrebu bez dodatih kalorija. Prošle godine je jedna studija objavljena u časopisu Obesity takođe odbacila bizarnu teoriju da veštački zaslađivači podstiču gojenje. U poređenju sa vodom – koja je najbolja za zdravu hidrataciju – istraživači su otkrili da su osobe koje su pile napitke sa veštačkim zaslađivačima više smršale od onih koje su pile samo vodu. Ovi rezultati su bili statistički značajni.

Najnovije analize su obuhvatile studije na životinjama i kontrolna ispitivanja na slučajnom uzorku. Istraživači su ustanovili da je u većini studija na životinjama izloženost niskoenergetskim zaslađivačima smanjila telesnu težinu. Kod kontrolisanih ispitivanja na slučajnom uzorku kod ljudi se pokazalo da niskoenergetski zaslađivači dovode do relativno smanjene telesne težine.


Ova studija se ne bavi različitim vrstama niskokaloričnih zaslađivača, mada se mora istaći nekoliko ograničavajućih faktora.

Prvo, jedan od veštačkih zaslađivača, aspartam, nije bezbedan sa osobe sa fenilketonurijom, urođenom manom koja izaziva gomilanje aminokiseline pod nazivom fenilalanin (koji se nalazi u aspartamu) u organizmu. Ovo stanje je retko ali ozbiljno.

Drugo, što se tiče veštački zaslađene hrane, to što nema pravog šećera ne znači da treba jesti više. Kao što je dr Rut Kava (Ruth Kava), stručnjak za ishranu iz Američkog saveta za nauku i zdravlje, ranije istakla:

- Ako dijetalnim gaziranim napitkom zamenite gazirani napitak sa šećerom, unosite 100 kalorija manje, ali ako pojedete 15 kolačića bez šećera (koji sadrže kalorije) umesto dva obična, verovatno ne pomažete sebi.

Izvor: http://acsh.org/2015/10/sweet-news-of-weight-loss-artificial-sweeteners-work/

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP hellomagazin
Tagovi: mršavljenje