Nekoliko zlatnih pravila kako da pocrnite bez opekotina

Nekoliko zlatnih pravila kako da pocrnite bez opekotina

Autor: | 31/07/2014

0

 

Bezbedno sunčanje ne postoji, ali zato ima nekoliko zlatnih pravila uz koja istovremeno možete lepo da pocrnite i sačuvate kožu od opekotina.

Prvo pravilo nalaže da se sunca treba čuvati između 10 i 16 sati, kad je UV zračenje naročito jako. Ipak, ako to ne možete da izbegnete, preporučuje se obavezna primena preparata za zaštitu od sunca.

- Pored toga, korisni su i preparati za negu kože posle sunčanja, jer oni sadrže supstance koje ublažavaju negativan efekat sunčanja. Da bi se sprečile neke od štetnih posledica, povedite računa o ishrani i preparatima koje stavljate na kožu. Naime, opekotine se mogu javiti i kad se koža koja je bila u kontaktu sa fototoksičnim supstancama iz lišća paradajza, peršuna, celera, paškanata izloži suncu ili kada sunčamo kožu na koju su naneti pojedini parfimisani proizvodi. Tada se prvo pojave opekotine i plikovi, a zatim ostanu tamne fleke koje teško prolaze - objašnjava dermatolog dr Gorana Isailović.

Sunce je takođe posebno opasno kod osoba koje uzimaju lekove kao što su antibiotici iz grupe tetraciklina koji pojačavaju efekat UV zraka na kožu.

- Posledice se mogu javiti i pri konzumiranju retinoida. Ipak, čak i da ne uzimate ništa od navedenog, opekotine će vrlo lako nastati ako se preterano izlažete UV zracima. Zato je uvek potrebno da se štitimo odećom, boravkom u šarenoj hladovini i primenom preparata za zaštitu od sunca - ističe naša sagovornica.

Još jedno od pravila nalaže i da sunčanje ne sme biti naglo i prekomerno. Postepeno sunčanje je najbolje i jedino pravilno, jer organizam ravnomerno i polako navikavamo na nove uslove i promene. Ako se desi da uprkos svemu izgorite, savetuje se primena preparata za negu kože nakon sunčanja koji sadrže enzim algi fotoliazu. On oporavlja oštećeni genetski materijal i sprečava pojavu prekanceroze i raka kože.

- Posebno je opasno kada izgori koža deteta do četiri godine. Epidemiološke studije su pokazale da se u tom slučaju mogućnost da se oboli od melanoma povećava za 10 puta. Roditelji o tome strogo moraju voditi računa - poručuje Isailović.

TRADICIONALNA SREDSTVA PROTIV OPEKOTINA

Soda bikarbona

Pola šolje sode bikarbone sipati u kadu s vodom i ležati 10 minuta u kadi

Krastavci
Sok od krastavaca takođe može da ublaži opekotine

Maska od jogurta
Maska od dva decilitra jogurta i decilitra ovsene kaše se drži na opečenom mestu 10 minuta i ispere

Kajsije i med

Maska od izgnječenih kajsija s kašičicom meda

Belance
Razmućeno belance namazano na kožu preko noći deluje kao kolagena opna

Maska od meda
Maska od meda više puta na dan

Kaša od paradajza

Kaša od izgnječenog paradajza tokom 10 minuta se drži a zatim se ispere

Izvor: zena.blic

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: zdravlje