Miloš Milovanović: Oduvek sam bio formalista

Miloš Milovanović: Oduvek sam bio formalista

Autor: | 29/11/2014

0

Poznato lice televizije "B92" Miloš Milovanović sledeće godine obeležiće deset godina rada u ovoj medijskoj kući. Iako je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti, na smeru kontrabas, muzika mu je danas samo hobi, dok je njegovo primarno opredeljenje novinarstvo, u koje se upustio pre trinaest godina na nekadašnjoj televiziji "BK". Poznati voditelj u braku je sa Marijom, sa kojom ima dvoje dece, petogodišnju Saru i trogodišnjeg Vuka, a iz prvog braka ima šestogodišnju kćerku Milicu.

Odnedavno ste u ulozi voditelja "Vesti u 8". Kako ste doživeli promenu?

- Kaže se da je svaka promena dobra. Još ako je nabolje, ova izreka stvarno ima smisla. Tako je u slučaju poboljšanja na "B92". Gledano iz ugla novinara informativnog programa, takve promene i unapređenja povremeno su nužni. Naš posao je da brzo pronađemo pravu informaciju, da je što brže proverimo, potvrdimo i ilustrujemo, a onda pravovremeno prosledimo gledaocima. Nova tehnologija, brz sistem rada, prostor dizajniran i uređen namenski za naš posao sve to omogućavaju. Jednočasovni program "Vesti u 8" predstavlja format kakav u svetu godinama funkcioniše. Ovo nije prvi put da se kod nas govorilo o uvođenju takozvanog njuz sata, ali jeste prvi put da ga je neko pokrenuo na našem tržištu.

Šta vas je privolelo novinarstvu, budući da ste diplomirali na Fakultetu muzičke umetnosti?
- Kada sam počinjao na televiziji "BK", bio sam student Fakulteta muzičke umetnosti. Kao i brojne kolege muzičari, suočio sam se sa neizvesnom perspektivom, s tom razlikom što su mi se otvarala vrata do kojih mnogi nisu stigli. Srećna okolnost je da smo se televizija i ja prepoznali, pa zato u trenutku odluke nije bilo mnogo dileme. Istinski umetnički, muzički rad podrazumeva izuzetnu posvećenost. U tom trenutku više sam bio spreman da uživam u muzici nego da propisno radim na njoj.

Svirate li još kontrabas i imate li neki bend u kome trošite njegove žice?
- Povremeno uzimanje instrumenta ne mogu da nazovem svirkom, ali svaku priliku koristim da u nekoliko trenutaka pokrenem vremeplov. Posebno ako negde naletim na zanimljiv instrument, nov i skup, ili na neki raritet. Prošlo je najmanje pet godina otkako sam drugovima počeo da obećavam da sutra "počinjem da vežbam". To zaista moram da uradim, jer sam prihvatio poziv kolege i drugara Aleksandra Nikolića, osnivača ansambla "Beltango", da 27. novembra sviram na njihovom koncertu povodom petnaest godina rada. Posle toga neće biti nazad i zato sam uzbuđen.

Dugo ste u medijskom poslu. Koji period vam je bio najdragoceniji za sticanje profesionalnih znanja?

- U martu naredne godine navršiće se četrnaest godina kako sam kročio u jednu televizijsku stanicu, a 1. novembra i mojih deset godina rada na "B92". Da citiram šalu kolege Slavka Beleslina: "Vreme leti kao strela, najlepše je đačko doba". Sve vreme od te 2001. zapravo je za mene đačko doba, a istina je da je decenija i po proletela, a svaka od kuća u kojoj sam radio formirala me je na svoj način. I danas koristim osnove koje sam dobio na "BK", a čast mi je da mi je u jednom kraćem periodu i "Studio B" postao druga kuća. Prirodno, najviše iskustva i napredovanja stekao sam na "B92". Uvek ću biti srećan ako sam svakoj od mojih kuća dao ponešto dobro.

Svojevremeno ste koračali i modnim pistama, koliko vam je važan izbor odela pred ulazak u studio i da li ste sam svoj stilista?
- Izgled voditelja i prezentera na savremenoj i profesionalnoj televiziji isključivo je zadatak profesionalaca koji su za to školovani. Uvek se konsultujemo, moja je sreća da mi formalni, elegantni stil i privatno odgovara. Kada nosim odelo čiji mi dizajn, materijal i veličina odgovaraju, posao radim bar za nekoliko nijansi raspoloženiji i opušteniji. Svoj stilista sam isključivo privatno.

Gledaoci vas mahom doživljavaju kao ozbiljnog i suzdržanog. Koliko ih utisak vara i kakvi ste kada se ugase kamere?
- Naravno da postoji razlika, ali čini mi se da sam oduvek bio priličan formalista, zbog čega mi ovaj posao i odgovara. Naše ponašanje u programu određuju aktuelni događaji. Dok sam radio "Jutarnji program" sigurno da sam bio manje ozbiljan.

Na koji način se opuštate posle radnog dana?

- Činjenica je da kući ponekad dolazimo napeti zbog čega nekada ne zaspimo do pred zoru, ali to nije nešto što duboko disanje i neki čaj ne bi mogli da reše.

Intervju: Deana Đukić, Life Content
Foto: Aleksandar Krstović, Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti