Hrana koja "ubija" depresiju

Hrana koja "ubija" depresiju

Autor: | 30/12/2014

0

Osećate se depresivno, tužno? Ljudi vam tada obično govore da izađete, da se družite, ali nisu vam rekli da sreća nije u novcu, već u hrani i to vrlo posebnoj. Saznajte koje to namirnice ubijaju depresiju i čine vas srećnijim.

Određena hrana sadrži neka svojstva, koja stimulišu hormone sreće. Zašto nebiste probali? Otkrivamo o kojim se namirnicama radi.

Blitva

Ne koristimo je tako često, iako je fenomenalan prilog. Blitva sadrži mnogo magnezijuma, koji je vitalan u biohemijskoj reakciji, kojom se povećava nivo energije u ljudskom telu. Istraživanja su pokazala da niži nivo magnezijuma ima veze sa povećanjem depresije. Zato, blitvu na sto!

Dagnje

Sadrže visok nivo vitamina B12, selena, joda, proteina i cinka, a nemaju mnogo masti i kalorija. Jod utiče na raspoloženje i regulaciju težine, a vitamin B12 jača moždane ćelije.

Crna čokolada

Dokazano je da crna čokolada podstiče lučenje endorfina, koji stvara osećaj dobrobiti i zadovoljstva. A sadrži i serotonin, koji otklanja loše raspoloženje i služi kao antidepresiv. Naravno, ne treba preterivati – nekoliko komadića na dan je dovoljno.

Šparoge

Za koren šparoge se tvrdi da je jedan od najboljih lekova protiv depresije, a čak se koristi kao biljni lek kod raznih mentalnih oboljenja. Ova biljka je dobar stimulans za nerve i mozak. Samo par grama praha od suvog korena šparoge, pri svakodnevnoj upotrebi, brzo vas može osloboditi depresije.

Med

Dobar je za zdravlje, a sadrži i kaempferol i kvercetin, antioksidantne flavonoide, koji sprečavaju depresiju i održavaju mozak zdravim. I, naravno, neuporedivo je bolja zamena za šećer.

Paradajz

Sve vrste paradajza sadrže supstancu poznatu kao likopen. Ovaj antioksidans štiti mozak, a za najbolje rezultate paradajz jedite sa maslinovim uljem da bi poboljšali apsopciju likopena.

Jaja

Naša omiljena namirnica za doručak sadrži cink, vitamin B, jod, omega-3 masne kiseline i proteine. Ne samo da vas pune energijom, nego su i vrlo hranjiva, a pun stomak – više sreće.

Kokos

Iako ga većinom nalazimo u nezdravim slasticama, kokos sadrži trigliceride srednjeg lanca, koji podižu raspoloženje i dobri su za zdravlje mozga. Mada, ne preporučuje se kokosovo mleko, jer je, poprilično, nezdravo.

Izvor: Lifepressmagazin

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin