Kupolasta kuća kao iz bajke

Kupolasta kuća kao iz bajke

Autor: | 31/05/2013

0

Za izgradnju ove kuće u Tajlandu, izvesnom Steveu Areenu trebalo je samo 6 nedelja i oko 9 hiljada dolara. Kako mu je to pošlo za rukom, saznajte u nastavku...

Ovaj prelepi dom pravi je primer organske arhitekture, a u njegovoj izgradnji korišteni su lokalni materijali. Proces izradnje ubrzan je i činjenicom da Areenu nije bila potrebna građevinska dozvola zbog poprilično slobodnih građevinskih zakona na Tajlandu. Steve je imao samo dva pomagača s kojima je sagradio konstrukciju, nakon čega je dodao vrata, police, pregrade, vidikovac i jezerce ispred kuće.

Iako objekat koristi konvencionalne izvore električne energije i vode, kupolasti dom se prirodno hladi, a tokom dana koristi prirodnu svetlost, što je izvedeno pomoću krovnih proreza. Jedna od kupola ukrašena je i zelenim krovom, dok je prostor kupatila i atrijuma obogaćen biljkama i slavinom od bambusa.

Narandžasto-smeđa boja fasade prirodno se uklapa u tropski ambijent, dok mala jezerca doprinose stvaranju umirujućeg ugođaja. Nakon izgradnje svoje organske kućice, Steve Areen sličan projekat namerava da ponovi, ovog puta u američkoj državi Oregon.

Izvor: mojenterijer.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin
Tagovi: dekor

Najnovije vesti