Letnje vrućine i rizik od trovanja

Letnje vrućine i rizik od trovanja

Autor: | 11/08/2012

0

Usled visokih temperatura koje pogoduju razvoju štetnih mikroorganizama u hrani, leti je trovanje hranom česta pojava. Iako je moguće da se hranom otrujete i u svojoj kuhinji, veća je mogućnost da će do toga doći u restoranima brze hrane, poslastičarnicama, ali i u ekskluzivnim restoranima.
Najčešći simptomi su, naravno, proliv, povraćanje, povišena temperatura, grčevi u stomaku, glavobolja i groznica. Trovanje nastupa kada se konzumirahrana zaražena mikroorganizmima koji izazivaju infekciju creva, a razmnožavaju se u hrani dok ona stoji na toplom ili neodgovarajućem mestu za čuvanje namirnica. Upravo zbog ovoga leti treba izbegavati poslastičarnice i restorane brze hrane, a ako baš ne možete odoleti, onda izbegavajte pljeskavice i jedite ono što vidite šta je - piletinu, ribu, sladolede u prodavnici, jer čak ni oni iz zamrzivača na ulici nisu sigurni.
Prilikom trovanja problem nastaje usled gubitka tečnosti. Važno je da pacijent nadoknadi izgubljenu tečnost, međutim, to često biva otežano jer  gubi apetit zbog neprekidnog povraćanja i proliva. Zato se preporučuje da se obolelom ne daju veće količine tečnosti odjednom, već po gutljaj svakih desetak minuta. U slučaju da pacijent odbija unošenje tečnosti, mora hitno da  ode u najbližu ambulantu gde će dobiti infuziju. U lakšim slučajevima pomažu antibiotici i lekovi za povraćanje, a u težim je neophodna i hospitalizacija, gde će se hrana iz želuca izbaciti klistirom.
Određene namirnice predstavljaju veći rizik. Tu su pre svega sva jela sa jajima i majonez. Jajimase najčešće prenosi salmonela. Potrebno je izbegavati mesne prerađevine i sve što je u mlevenom obliku. Najbolje je jesti nešto konkretno i prepoznatljivo. Takođe, obratite pažnju na svežinu morskih plodova koje konzumirate na letovanju, naročito na školjke.
Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se u poslednjoj deceniji broj ljudi zaraženih salmonelom povećao tri puta. Ova bakterija je najopasnija jer je otporna na sve lekove, a osim nje postoji još dve hiljade petsto vrsta salmonele koje se mogu naći u zemljištu i crevima životinja. Salmonela se najčešće prenosi preko zaražene piletine i jaja, ali izvor zaraze mogu da budu i voće i povrće. Simptomi uključuju povraćanje, proliv, glavobolju i visoku temperaturu, a može da bude smrtonosna za starije osobe i decu obolelu od teških bolesti.
Obično se dva do tri sata posle obroka javljaju simptomi stafilokoknog trovanja hranom. Početni simptomi trovanja su povraćanje i grčevi u trbuhu, a ponekad i česte retke stolice. Ostali simptomi uključuju temperaturu i drhtavicu, slabost i glavobolju. Druge bolesti koje se prenose hranom uključuju bakterijske uzročnike, botulizam i trovanje školjkama.
U periodu posle trovanja neophodna je dijeta. Tokom dana se u nekoliko navrata piju manje količine čaja, najčešće od šipka, kamilice i crnog čaja. Od konkretnih obroka prvih dana su dozvoljeni samo supa i dvopek, a pošto se želudac smiri preporučuju se kuvani pirinač, krompir pire i belo meso.

Prevencija infekcije

- Pre pripremanja hrane trebalo bi pažljivo oprati ruke.
- Dobro termički obraditemeso, posebno mleveno i jaja.
- Izbegavajte konzumiranje salata sa majonezom na uličnim kioscima.
- Dugo i detaljno perite voće i povrće, posebno ono koje se neće termički obrađivati.
- Nemojte piti nepasterizovano mleko, sokove i higijenski sumnjivu vodu.
- Potrebno je prati ruke, suđe i kuhinjske površine vrućom vodom i sapunom posle dodira sa sirovim mesom.
- Obratite pažnju na higijenske uslove lokala u kome nameravate nešto da kupite ili konzumirate; poželjni su klimatizovani prostori sa velikim frižiderima u kojima se čuvaju namirinice.
- Sladoled i različite poslastice trebalo bi kupovati isključivo u proverenim poslastičarnicama.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti