Sluh slabi od buke

Sluh slabi od buke

Autor: | 14/10/2012

0

Svake godine poslednja nedelja septembra svuda u svetu posvećena je osobama koje ne čuju ili slabo čuju. Cilj međunarodne nedelje gluvih i nagluvih je da skrene pažnju na sposobnost i dostignuća ljudi sa oštećenim sluhom, ali i na predrasude u društvu koje ih neopravdano ograničavaju. U Srbiji živi približno dvesta hiljada gluvih, dok je broj nagluvih mnogo veći. Oštećenja sluha kreću se od lakših do veoma teških i mogu da budu nasledna i stečena. Ukoliko se blagovremeno ne leče, problemi sa sluhom mogu daprouzrokuju i psihičke poremećaje, poput povlačenja u sebe, izolacije, anksioznosti i depresije, što zbog nemogućnosti komunikacije sa okolinom utiče na kvalitet života. Zbog toga glavna poruka prošlonedeljne akcije “Čuti i razumeti” jeste da osobe sa oštećenim sluhom treba da žive normalnim životom.
Sve više je mladih koji se zbog nagluvosti javljaju lekaru, a da su "popustili" sa sluhom otkriju tek u ordinaciji, gde ih dovodi zujanje i šuštanje u ušima, vrtoglavica i osećaj neravnoteže.Istraživanja govore da se prvi znakovi slabog sluha pojavljuju u šest odsto slučajeva već između 15. i 19. godine, a u devet odsto slučajeva od 20. do 24. godine. Glavni krivac je slušanje glasne muzike na koncertima, u diskotekama ili na muzičkim plejerima. Oko 85 odsto mladih između 15. i 24. godine svakodnevno koristi muzičke plejere, dok 20 odsto njih ne vadi slušalice iz ušiju duže od pet sati.
Ne postoje tačna granica podnošljivosti i precizno određeno vreme kada će nekome stradati sluh ako je izložen buci. Sluh je različito osetljiv kod svih ljudi, tako da se kod nekog oštećenja javljaju ranije i brzo, a kod drugog tek posle više godina. Buka je razlog nagluvosti i kod radnika u industriji, na aerodromima, kod lovaca, policajaca i mnogih drugih. Ako buka posle izvesnog vremena prestane, moguć je oporavak sluha. Ali ako je buka prejaka, a "pauze" tišine kratke, trajno oštećenje sluha je neminovno.
Oštećenje sluha može da bude posledica starenja ili genetski uslovljenoi u tom slučaju se javlja ranije. Privremena i trajna nagluvost može da bude uzrokovana oštećenjem bilo kog dela anatomski i funkcionalno složenog mehanizma uha - spoljašnjeg, srednjeg ili unutrašnjeg, zatim slušnog nerva, slušnih puteva i centara, može da obuhvati više delova, kao i okolne organe.
Prvi znaci oslabljenog sluha su trenuci kada osoba slabije razume govor ili ako počne slabije da čuje na jedno uho dok priča telefonom, pa mora da prebaci na drugo da bi bolje čuo. Ako je sluh slabiji na uhu kad se leži na jednoj strani na jastuku, i to je znak propadanja ovog čula.
Pacijenti koji se žale na zujanje u ušima obično od lekara opšte prakse dobijaju lek za bolju cirkulaciju, koji, nažalost, ne može da pomogne. Svako zujanje u ušima zahteva detaljniji, otorinolaringološki pregled. Zujanje se ne može uvek pravdati postojanjem hipertenzije ili drugih sistemskih bolesti, koje, istina, mogu da utiču na stanje sluha, ali samo ako je nagluvost zahvatila oba uha.
Staračka nagluvost nije bolest već fiziološki proces. Kako organizam stari, tako i sluh popušta. Za staračku nagluvost karakteristično je da se sluh oštećuje na određenim frekvencijama. Po pravilu, u starosti sluh slabi na visokim frekvencijama, odnosno ne čuju se visoki tonovi, koji su značajni za razumevanje govora. To znači da oni koji pate od staračke nagluvosti - čuju, ali ne razumeju najbolje, jer čuju samo niske i srednje tonove.

NA VREME UOČITI NAGLUVOST

*Metode kojima se ispituje oštećenje sluha -tonalna liminarna audiometrija osnovno je sredstvo za ispitivanje stanja sluha. Ona se sprovodi pomoću audiometara. Govorna audiometrija koristi se za procenu razumljivosti govora, kao i mogućnosti audiološke rehabilitacije. Izvodi se tako što se pacijentu odgovarajućim intenzitetom, preko slušalica ili u slobodnom zvučnom polju, emituju uglavnom dvosložne reči koje bi on trebalo da ponovi. U vokalni audiogram upisuje se intenzitet izgovorenih i procenat korektno ponovljenih reči.
* Kod male dece je teže prepoznati da ne čuju dobro - nažalost, mnogo dece kod lekara dođe tek kad roditelji primete da sa tri ili četiri godine nisu još progovorila. Rano otkrivanje oštećenja sluha kod dece je veoma važno jer se, u protivnom, neće razviti slušni centri u mozgu i razviti govor. Što se pre otkrije oštećenje, to su mogućnosti izlečenja veće.
* Uzrast najmlađih kada se otkriva nagluvost - prvo, roditelji mogu da primete odsustvo reakcije na zvuk ili govor. Rano otkrivanje perceptivne nagluvosti moguće je već u prvih nekoliko meseci. Proverom otoakustičkih emisija, za samo nekoliko desetina sekundi može da se ustanovi da li mališan čuje dobro ili ne. Ovakva merenja se u mnogim zemljama rade neposredno posle rođenja.
* Slučajevi kada nagluvost ostaje trajna - to zavisi od toga da li je oštećen sprovodni aparat srednjeg uha, koji doprema sluh do čula sluha, ili je oštećeno samo čulo sluha u unutrašnjem uvu. Lakše je lečiti bolest koja je pogodila sprovodni aparat, odnosno konduktivnu nagluvost, jer je tada čulo sluha očuvano. U nekim slučajevima konduktivni gubici sluha mogu biti privremeni. U većini slučajeva, lečenje ili operacija mogu da pomognu u zavisnosti od specifičnog uzroka problema. Međutim, kad je oštećeno čulo sluha, borba sa tom bolešću nije laka.
* Slušni aparat kao jedini lek - lečenje tu praktično ne postoji. Sluh se samo može popraviti pomoću slušnog aparata, a ako je
obostrano teško oštećen, ugrađuje se kohlearni implant.

Priredila: Snežana Milošević

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: zdravlje

Najnovije vesti