Sezonski poremećaj raspoloženja

Sezonski poremećaj raspoloženja

Autor: | 18/11/2012

0

Ništa ne najavljuje početak zime kao vraćanje sata unazad, međutim za mnoge ovaj događaj ne znači samo sat vremena duže u krevetu. Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, više od deset miliona Britanaca pati od zimske depresije. Kraći dani i nedostatak dnevne svetlosti izazivaju loše raspoloženje koje može da traje i mesecima.
Ozbiljniji oblik ove depresije naziva se sezonski poremećaj raspoloženja (eng.: Seasonal Affective Disorder, ili skraćeno SAD, piše se i izgovara isto kao engleski pridev koji znači „tužan“). Mnoge poznate ličnosti, kao što su Dženet Džekson, Nikol Kidman i Natali Imbrulija priznale su da pate od ovog oblika depresije. Rijana, Lisa Snoudon i Luis Volš koriste svetlosnu terapiju da se izbore sa poremećajem ritma organizma uzrokovanim čestim putovanjim avionom kroz više časovnih zona.
Osećanje potištenosti u toku kasne jeseni i zime veoma je često i budite sigurni da vi niste jedini. Mada se tačni uzroci sezonskog poremećaja raspoloženja još ne znaju, dokazano je da nedostatak sunčeve svetlosti utiče na naš san tako što povećava izlučivanje melatonina, takozvanog hormona sna i smanjuje izlučivanje hormona sreće, serotonina, koji utiče na buđenje. Ovaj biohemijski disbalans prvi put je potvrđen u Skandinaviji, gde u vreme zimskih meseci neke oblasti imaju samo tri ili četiri sata dnevnu svetlost. Naše telo koristi dnevnu svetlost da bi organizovalo određene radnje, kao što su odlazak na spavanje i buđenje, regulisanje raspoloženja, apetita, varenja i nivoa energije. Ovi unutrašnji ciklusi se nazivaju biološki časovnici i oni takođe mogu da ispadnu iz ritma ukoliko putujemo avionom kroz časovne zone ili zbog nedostatka sunčeve svetlosti za vreme hladnijih meseci. I dok poremećaj ritma organizma zbog putovanja avionom traje samo nekoliko dana, simptomi sezonskog poremećaja raspoloženja mogu da uništavaju život onih koji pate od njega i šest meseci u godini.
Pre nekoliko godina aparati za svetlosnu terapiju, takozvane svetlosne kutije bile su robusne, teške i skupe, na svu sreću, zahvaljujući razvoju tehnologije sad su dostupne i manje, kompaktne jedinice koje možete da ponesete na posao i stavite na vaš sto, ili da je koristite kod kuće. Posle jedne nedelje korišćenja svetlosne kutije između dvadeset i devedeset minuta dnevno videćete rezultate.
U nekim skandinavskim zemljama, gde zimi ima veoma malo sunčeve svetlosti, preporučuje se biljni dodatak serotonina.
Smatra se da hranom takođe možemo da popravimo raspoloženje i tako ublažimo simptome. Povećajte unos banana, ćuretine, piletine, ribe, sira, jaja, koštunjavog voća, mahunastog povrća i avokada.
Ako mislite da bolujete od ovog poremećaja, prvo što treba da uradite je da odete kod lekara, koji će vam dati pravu dijagnozu i predložiti neke od mogućnosti lečenja. Najvažnija među njima je svetlosna terapija, koja vam pruža određeni nivo letnjeg sunca u zimskim mesecima.

ZNACI KOJI OPOMINJU

Prema podacima istraživanja koja su rađena na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država, a koja su sprovele dobrovoljne organizacije za pomoć ljudima koji boluju od sezonskog poremećaja raspoloženja, najčešći simptomi ove pojave su:
• bezvoljnost,
• poremećaj spavanja,
• gubitak seksualne želje,
• uznemirenost, teskoba,
• razdražljivost,
• depresija,
• želja za ugljenim hidratima i slatkišima.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin