Irena Mišović: Sinergija optimizma, strasti i prefinjenosti

Irena Mišović: Sinergija optimizma, strasti i prefinjenosti

Autor: | 15/12/2012

0

Modna novinarka, nekada veoma uspešna manekenka, Irena Mišović prilikom brižljivog uređenja svoje oaze mira u srcu Beograda, pored brojnih kreativnih talenata kojima se može pohvaliti, otkrila je još jedan - izuzetnu spretnost pri uređenju enterijera. Irena je vešto ukomponovala funkcionalnost sa željenom estetikom, te je prostor prilagođen potrebama njenih kćerki i njenom istančanom uskusu za detalje i dizajn uopšte. Sa bivšim suprugom, arhitektom, u nekoliko navrata renovirala je unutrašnjost njihovog zajedničkog doma i vikendice na Zlatiboru. Pre dve godine, kada je okončala brak, sama se upustila u sređivanje doma po svojoj meri, smelo kombinujući moderne detalje i klasični dizajn u beloj boji, koji podseća na gradove koje je zbog modelinga obišla, a posebno je asocira na Pariz.

Osamdesetih godina nije postojao relevantni rok bend u čijem muzičkom spotu Irena nije bila akter, njene fotografije krasile su naslovnu stranu Kosmopolitena, po čemu je ušla u istoriju kao prva Srpkinja kojoj je to uspelo.
Čime ste se rukovodili kada ste uređivali životni prostor?
- Svojom prirodom, koja je svetla, pozitivna, otvorena, vesela, strastvena, hipi, sofisticirana, hedonistička i uvek radoznala, spremna da razvija svoje afinitete, uči od boljih, podrži slabije i osluškuje kako planeta diše.

Koji vam je omiljeni deo doma?

- To je svakako spavaća soba, ona je moj pravi ritrit. Svaki njen deo za mene je pravi raj.
Po čemu je poseban enterijer?
- Fascinirana sam suncem kao izvorom života, tako da obasjava svaki deo stana. U centru Beograda je teško naći prostor koji obasjava sunčeva svetlost, zato sam svaki deo odakle sunce dolazi ostavila bez barijera, tamnih boja ili nameštaja, da bi svetlost prodirala kroz ceo stan. Iz istog razloga su zidovi i ograda, u gornjem delu doma, od stakla. Pored toga, stavila sam mnogo velikih krovnih prozora, a pod i zidove ofarbala u belo jer je visina plafona standardna, a zgrada je, inače, okrenuta ka severnoj strani.

Detalji daju poseban pečat domu.
- Detalji u mom domu su veliki. Iako je ceo dizajn pretežno moderan i čistih linija, plafoni i zidovi u mojoj spavaćoj sobi su u cvetnim tapetima. To je detalj koji ovom prostoru daje toplinu i potpuno novu priču. U dnevnoj sobi je to luster u ljubičastoj boji, koji daje neku blagu eleganciju, ali u isto vreme je predimenzioniran, stvara neku vrstu nonšalantnosti i kontrast u odnosu na luksuzni plišani trosed.

Da li su vam kćerke davale sugestije pri odabiru nameštaja?
- One su me ohrabrivale da budem što opuštenija i svoja prilikom odabira nameštaja, u stvari da potpuno napustim svoj i dalje tinejdžerski pristup svetu u kome živim i da dom bude u jarkim bojama. Sve ostalo je, ipak, samo moj izbor, jer one tek treba da stvaraju svoj dom koji će jednog dana sređivati. Mada, ne bi se bunile da im ga u celosti ustupim.

Koliko vremena provodite u kuhinji koja je zaista inspirativna?

- Uživam u kuvanju za porodična okupljanja i prijatelje. Naravno, tada je kuvanje glavni događaj i zato sam pri uređenju odlučila da kuhinja komunicirasa celom dnevnom sobom. Inače, u kuhinji ne provodim svakog dana mnogo vremena, samo koliko je potrebno da se brzo spremi zdrav obrok.

Da li lepo podrazumeva i skupo?
- Nikako. Svima koji prate dizajn dobro je poznato da novac može da po-mogne, ali ako nemate ideju i znanje, nijedan enterijer same pare ne mogu da naprave lepim. Ako to ne znate, onda bi trebalo da se informišete i pogledate mnoge stvari koje su lepe upravo u svojoj nepravilnosti ili istrošenosti. Ima toliko divnog starog nameštaja iz ra-znih epoha, kao, na primer, mog omiljenog modernog dizajna iz sedamdesetih ili pedesetih. Uz efektan i smeo tapacirung, ovaj nameštaj nabavljen na buvljakuza malo para može vaš stan da pretvori u ozbiljnu dizajnersku priču, jer svuda u svetu ima veliku cenu, a kod nas nije postao ni trend. Budite prvi.

Intervju: Jelena Vlahović
Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti