Zdravlje u šoljici: Lekovitost čajeva

Zdravlje u šoljici: Lekovitost čajeva

Autor: | 23/12/2012

0

Čajevi su, uz vodu, najrasprostranjenije piće, a susrećemo ih u bezbroj ukusa. Čajevi su prvobitno imali ulogu sredstava za lečenje. Poznato je da su čajevi preteča lekova i da je Hipokrat ostavio zapise o četiri stotine lekovitih biljaka i njihovoj primeni u lečenju. Čuvena je izreka da čaj leti hladi, zimi greje, bolesne oporavlja, umorne okrepljuje i tužne umiruje.
Odgovarajući delovi biljke skupljaju se u tačno planiranim fazama razvoja, te se brižljivo prerađuju da bi se cele godine sačuvao ukus, miris i aroma. Zahvaljujući tehnolozima, danas nesmetano uživamo u brojnim brižljivo odabranim čajevima, koji sadrže polifenole, pigmente i eterična ulja koji smanjuju štetno delovanje peroksida u organizmu. Popularno se kaže kako su čajevi čuvari zdravlja i "lovci" na slobodne radikale.
Indijski čaj vrlo je rasprostranjen i ističe se po velikom broju podvrsta. Podstiče kreativnost, održava budnost, snaži um i telo. Pije se u umerenim količinama i često poslužuje u kombinaciji s mlekom.
Zeleni čaj je najbolji odabir za rekonvalescente i sve koji žele da budu i ostanu fit. Odiše snagom, osvežava i krepi. Zahvaljujući optimističnoj boji i decentnom ukusu zeleni čaj je vrlo prihvatljiv, a njegova vrednost u očuvanju zdravlja poznata je i poželjna svim naraštajima.
Kamilica je u svakom domaćinstvu prvi pomoćnik pri brojnim poteškoćama. Možemo reći da je to tradicionalno prvi čaj koji se daje bebama na našim prostorima. Pomaže kod probavnih tegoba i bolova u stomaku, smanjuje nadutost, pospešuje probavu. Čaj od kamilice olakšava disanje i osvežava organizam, te smanjuje upalne procese. Jednako je cenjena i u kozmetici, pa kažemo da organizam ozdravljuje iznutra i ulepšava spolja.
Šipak greje, krepi i podstiče budnost, dobar je i s dodatkom limuna i meda. Češće je čaj užitka i odmora nego za oporavak iako obiluje polifenolima i flavonoidima dragocenim za organizam.
Nana se smatra kraljicom čajeva. Nezamenjiva je pri nesanici, menstrualnim tegobama, pri povišenom stresu kod dece i odraslih, smanjuje probavne tegobe i bolove u stomaku, čistač je urinarnog trakta, umanjuje poteškoće u klimaksu, povoljno rehidrira, nezamenjivog je ukusa i mirisa.
Lipa je izrazito nostalgičan i postojan čaj. Olakšava disanje i smanjuje upalne procese respiratornog trakta. Osobe pod stresom biraju je zbog umirujućeg učinka, dok stariji veruju u mudrost predaka koji su brižno skupljali mirišljive cvetove lipe.
Hibiskus je čaj egzotičnoga mirisa i zavodljive arome. Bogat je flavonoidima i njegova uloga u oporavku organizma je velika. Nameće se intenzivnom aromom i podstiče budnost. Reč je o biljci poznatoj po lekovitosti i zavodljivosti.
Ciciban - dečji čaj (od plodova komorača, kamilice, majčine dušice i lipe) kombinacija je najlekovitijeg bilja. Veliko je olakšanje mamama i bebama. Neagresivan je i primeren deci svih uzrasta. Povoljan je i za osobe u starijoj životnoj dobi i odlična je pomoć organima za probavu, smanjuje nadutost i umiruje san.
Voćni čaj služi za osveženje i relaksaciju. Odličan je kao osveženje posle napornoga fizičkog i mentalnog angažmana.
Popularno se kaže kako su čajevi čuvari zdravlja i "lovci" na slobodne radikale. Važno je za svaku vrstu čaja pripremiti vodu odgovarajuće temperature. Najčešće se prokuvana voda ohladi do otprilike 80°C. Posle predviđenog vremena (tri, pet ili deset minuta) trebalo bi ga procediti i prepustiti se užitku.
U dijetetici čajevi imaju vrlo važno mesto, a nutricionisti širom sveta predlažu konzumiranje čajeva renomiranih proizvođača, pri čemu bi trebalo voditi računa o zdravstvenom stanju i starosti osobe.
Ne zaboravite na prvobitnu ulogu čaja kao leka - preterano konzumiranje čajeva može da ima i neželjene posledice, zato je korisno i neophodno pročitati uputstvo za upotrebu.

ZELENI ČAJ

Zbog svoje lekovitosti i dokazanog dejstva u borbi protiv mnogih, pa i nekih najtežih zloćudnih bolesti, zeleni čaj spada u najcenjenije i najpopularnije napitke na svim kontinentima. Pun snage, aromatičnog ukusa, osvežavajućeg dejstva, postao je deo svakodnevice miliona ljudi širom sveta, a ne samo u azijskim zemljama odakle potiče i gde je tradicionalno vekovima prisutan.
Stručnjaci su jednodušni u oceni da je zeleni čaj najzdraviji. On potiče od iste biljke kao i crni, ali se drugačije prerađuje. Sadrži više vitamina, mineralnih soli i polifenola, a manje teina, koji ima razdražujuće dejstvo. Tvrdi se da doprinosi mršavljenju, štiti od Alchajmerove bolesti i blagotvorno deluje na organe za varenje. Veruje se da sprečava bolesti srca, a dokaz za to je da ima upola manje kofeina od crnog i više antioksidanasa. Dokazano je da pomaže mršavljenju i štiti srce. Sadrži antioksidanse - ćelije koje "upijaju" i uništavaju slobodne radikale, glavne krivce za nastanak karcinoma u ljudskom organizmu. Zeleni čaj je redak prirodni izvor vitamina K, koji doprinosi jačanju kostiju.

Izvor: Life Content

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin