Dobar dušek - najbolja uspavanka

Dobar dušek - najbolja uspavanka

Autor: | 30/12/2012

0

Dušek na kojem spavamo često može da bude uzrok naših problema sa spavanjem, ali i bolova u vratu, kičmi, glavi...
Međutim, lekari tvrde da su njihovi saveti i terapije za probleme nesanice često neefikasni upravo zato što pacijenti spavaju na dušecima koji su, u stvari, jedan od glavnih uzroka njihovih problema.
A koliko loš ili star dušek može da škodi zdravlju, najbolje govori podatak da čak 70 odsto osoba starijih od 30 godina već pati od bolova u zglobovima i kičmi, diskus hernije, išijasa, nesanice, glavobolja i loše cirkulacije.
A ti problemi u većini slučajeva nastaju kao posledica nepravilnog položaja pri spavanju, odnosno spavanja na neodgovarajućem dušeku.
Dušek koji garantuje kvalitetan san mora da se prilagodi obliku tela tako da blago podupire kičmu i omogući joj da zadrži svoj prirodan oblik slova „S“. U suprotnom, leđni mišići prisiljeni su na rad kako bi kompenzovali neprirodan položaj kičme.
Poželjno je, takođe, da dušek bude izrađen od materijala koji omogućava telu da diše i da ima visoku sposobnost upijanja, jer se naše telo i tokom noći znoji. Za dobar san važan je i jastuk koji podupire glavu i ujedno ispunjava udubljenje na mestu gde se nalaze vratni pršljenovi.
Preporučuje se da jastuk ne bude previše tvrd i da bude izrađen od prirodnih materijala, pamuka i lana. Dobar izbor su i anatomski oblikovani jastuci koji podupiru glavu i vrat, idealno rešenje za one koji pate od glavobolja, bolova i ukočenosti u vratu.

Izvor: Novosti

Foto: Shutterstock

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti