Bez ljubavi nema ni zdravlja...

Bez ljubavi nema ni zdravlja...

Autor: | 26/02/2011

0

Potreba za ljubavlju u samom je središtu ljudskog postojanja, iako neki misle da zaljubljenost prethodi svakoj ljubavi, drugi će se složiti s time da ljubav može postojati i bez zaljubljenosti. Jedno je sigurno – razlika između ljubavi i zaljubljenosti svakako postoji.
Tanka je granica između ljubavi, zaljubljenosti ili zaluđenosti, s druge strane, ali su razlike i više nego očite. Zaluđenost je početna faza, sa mnogo euforije, sa leptirićima u stomaku, neobuzdanom potrebom za osobom koja nam se dopada. Zaljubljenost je faza kad shvatite da ne možete bez nekoga da živite, kad osetite da je dan bez te osobe zapravo izgubljen dan. Zaljubljenost je osećaj koji nas čini zavisnim o drugoj osobi. No, kao i u svakoj zavisnosti, najbitnije nam je da tu ovisnost zadovoljimo. Važno nam je da smo s onim u koga smo zaljubljeni. Sve vreme smo mi važni, a ne osoba u koju smo zaljubljeni.

Stručnjaci zato tvrde da zaljubljenost nije prava ljubav, jer zaljubljivanje nije zasnovano na delovanju volje ili svesnog izbora. Zaljubljivanje ne zahteva napor u izražavanju ljubavi već je povezano s instinktom. Zaljubljenost je vezana za osećaj, hormone, privlačnost, hemiju, strast, leptiriće u stomaku, brže kucanje srca, znojenje dlanova. Nepredvidiva je, neuhvatljiva, iznenadna, teško je možemo kontrolisati, za razliku od ljubavi.

Ljubav je igra na duge staze

Za razliku od zaljubljenosti, ljubav se razvija sporije i ima drugačije emocionalne pretpostavke. Ljubav je snažan osećaj koji zadovoljava osnovne emocionalne potrebe i pruža najintenzivniji osećaj bliskosti. U vezi koja prolazi kroz ispravan emocionalni razvoj, u trenutku kada prođe zaljubljenost ljubav se već razvila. Ako do razvoja prave ljubavi ne dođe po prestanku zaljubljenosti, može nam se učiniti kako je ljubav prestala, a u stvari je nije ni bilo. Ljubav je svestan čin, odluka volje, umeće koje moramo savladati kao svako drugo umeće, kao umeće roditeljstva i z zahteva brigu, odgovornost, respekt i znanje. Biti zaljubljen ne znači nužno i voleti. Biti zaljubljen je određeno stanje, a voleti je čin. Stanje podnosimo, za čin se odlučujemo.

 

Šta sve ljubav jeste i nije

 

Naša osnovna potreba nije da se zaljubimo, već da budemo voljeni i da volimo.
- ljubav se ne javlja na prvi pogled
- ljubomora nije znak prave ljubavi
- uzdisaji i fantaziranja su znakovi zaslepljenosti a ne ljubavi
- ljubav nije slepa ni za mane voljene osobe
- ljubav nije trajna idila, treba i da je praktična
- od ljubavi se ne živi kako kaže poslovica, već se mora imati i novac, odnosno voditi računa i o materijalnom blagostanju
- ljubav se uči, u ljubavi se može napredovati, ljubav se mora negovati
- opasnost za ljubav je površnost, egoizam, tvrdoglavost, ljubomora
- veoma je važno naučiti razgovorati sa voljenom osobom
- voljena osoba se ne analizira, razumeju se i vole  i njene slabosti

PRESTANAK ZALJUBLJENOSTI

Zaljubljenost vremenom počinje da se gasi, ali to ne mora da znači i prestanak ljubavi. Ljubav nije samo običan osećaj, već duboko jedinstvo, postignuto snagom volje, razuma i svesti. Ljudi uglavnom veruju da ukoliko stupimo u brak s pravom osobom, možemo očekivati stalno stanje zaljubljenosti, a ko nestane da to nije bila prava osoba za njih, pa su neprestano u potrazi za novim partnerom. Ali, ukoliko zaljubljenost smatramo osnovom našeg života i ponašamo se u skladu s emocijama, naš bi život, kao i nekih holivudskih zvezda, mogao biti ispunjen brakovima i razvodima, i na kraju opštim nezadovoljstvom svojim životom.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: ljubav zdravlje