Voda - životna snaga tela

Voda - životna snaga tela

Autor: | 09/03/2011

0

Pored vazduha, voda je jedan od osnovnih resursa bez koga na zemlji nema života. Bez hrane možemo da izdržimo šest nedelja, ali bez vode teško da ćemo sastaviti i jednu.
Voda se smatra svojevrsnim eliksirom života bez koga nam ne može proći nijedan dan. Dve litre tečnosti optimalna je dnevna doza koja će zadovoljiti potrebe našeg organizma. Naravno, najbolje je piti čistu vodu, jer na taj način se ne unose nepotrebne kalorije, mada se tečnost može uneti i kao čaj ili sok.

Često se postavlja pitanje da li treba piti takozvanu česmovaču ili kupovati flaširanu vodu. Poslednjih desetak godina trend kupovanja vode doživeo je neverovatni bum i brzo zahvatio ceo svet. Treba imati na umu činjenicu da je oko 25 odsto flaširane vode jednostavno blago pročišćena obična "česmuša", a u ovu grupu spadaju mnoge svetski poznate marke. Kako se sa sigurnošću može znati da je flaširana voda koju ste kupili upravo ona koja potiče sa pravih prirodnih izvora? Tajna je na etiketi. Treba obratiti pažnju na to da li na deklaraciji piše voda sa izvora, jer kompanije koje flaširaju vodu, prema propisima, ne smeju da stave ovu informaciju na etiketu ukoliko nije tačna. Ukoliko nije tako, na etiketi će stajati natpisi poput "pročišćena" ili "destilovana".
Kao i voda iz slavine, i flaširana voda je skoro podjednako bezbedna, s tim što su navodne tvrdnje da je zdravija neosnovane.
Što se tiče filtrirane vode, u većini slučajeva nije neophodno dodatno filtritrati vodu koja izađe iz slavine, jer je uglavnom sasvim bezbedna i čista. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi piju filtriranu vodu je ukus koji ona ima usled prisustva hlora, koji se mora staviti u vodu kao zaštita, zahvaljujući kojoj voda ostaje čista čak i kada prođe kroz sve cevi na putu do slavine.
Vode bogate vitaminima i mineralima mogu biti rizične za organizam zbog prevelikog unosa vitamina ili minerala. Neke od flaširanih voda sadrže različite sastojke, ali obavezno morate da pročitate na etiketi o kojim vitaminima ili mineralima je reč kako biste mogli da ih prilagodite vašim potrebama. Nije zdravo piti vodu samo jedne marke. Potrebno je promeniti je s vremena na vreme.

Važna uloga u svim funkcijama organizma

- Voda je nosilac hranljivih sastojaka i kiseonika u sve ćelije.

- Snabdeva krv kiseonikom.
- Pomaže pretvaranju hrane u energiju.
- Ako nemamo dovoljno vode, telo zadržava tečnost i slaže masne naslage.
- Obezbeđuje vlažnost zglobovima.
- Voda uklanja pojavu grčeva jer, ako nema dovoljno kiseonika, mišići stvaraju kiselinu koja utiče na pojavu bolnih grčeva.
- Reguliše temperaturu tela.
- Održava zdrav metabolizam i pomaže rad creva.
- Zdravo telo izbacuje otpad preko urina.
- Ako ne pijete dovoljno vode, u urinu je visoka koncentracija otpadnih materija koje uzrokuju upale mokraćnog kanala i bubrežne infekcije.
- Voda pomaže koncentraciji.
- Ako dehidrirate, toksini se zadržavaju u jetri, osećate umor i dekoncentrisani ste.

Za dobro jutro i laku noć

- Dnevno treba piti najmanje dve litre vode.
- Žeđ je jedan od prvih znakova dehidracije. Dakle, kad je osetite, kod vas se već pojavio nedostatak vode.
- Bezalkoholna pića ne mogu da zamene vodu. Dobar deo ovih pića sadrži šećer i kofein, koji samo potpomažu izlučivanje vode, ponašaju se kao diuretici i iscrpljuju tečnost tela.
- Voda utiče na lepotu i usporava starenje.
- Ako želite da imate elastičnu kožu, pijte svežu vodu.
- Ako u organizmu nema dovoljno vode, koža se suši, opušta i postaje osetljiva.
- Podočnjaci, crni kolutovi ispod i oko očiju znak su da organizam nema dovoljno vode.
- Popijte jednu ili dve čaše vode ujutru, jer je to odlično za čišćenje tela. Obavezno i između doručka i ručka, pa onda i između ručka i večere.
- Pre nego što odete na spavanje takođe popijte vodu ili čaj.

VODA JE LEK

• Hronično dehidrirano je 75 odsto ljudi.
• Kod 37 odsto osoba mehanizam žeđi je toliko oslabljen da se često može zameniti mehanizmom gladi.
• Čak i slaba dehidracija oslabiće metabolizam do 3 odsto.
• Jedna čaša vode zaustavila je ponoćne napade gladi kod skoro 100 odsto osoba na dijeti koje su učestvovale u istraživanju
• Nedostatak vode je glavni uzrok dnevnog umora.
• Preliminarno istraživanje pokazuje da osam do deset čaša vode dnevno može značajno da ublaži bolove u leđima i zglobovima kod čak 80 odsto osoba koje imaju ovaj problem.
• I mali pad od 2 odsto vode u organizmu može da utiče na slabu memoriju,  na pojavu problema sa osnovnom matematikom, na koncentraciju uopšte.
• Ispijanjem pet čaša vode dnevno smanjuje se rizik obolevanja od raka debelog creva za 45 odsto, raka dojke za 79 odsto, te raka bešike za 50 odsto.

SIMPTOMI DEHIDRACIJE

Glavobolja - Najvažnija funkcija vode je da ispira toksine iz tela. Vaš se mozak sastoji od 75 odsto vode, pa i najmanja dehidracija može da izazove glavobolju.

Slaba koncentracija / umor - Ako je vaše telo pretrpano toksinima i nema dovoljno vode da ih ispere, osetićete manjak energije dok se vaše telo bori sa toksinima.
Konstipacija - Voda ubrzava proces eliminacije tako da daje volumen stolici, pa uzimanje dovoljno tečnosti pomaže u redovnoj stolici.
Smanjeno izlučivanje urina / tamni urin - Bubrezi filtriraju otpadne proizvode iz krvi. Zadivljuje podatak da se svakodnevno kroz bubrege "reciklira" približno sto osamdeset litara vode. Taj se proces bazira na odgovarajućoj opskrbi svežom vodom. Ako toga nema, smanjuje se lučenje urina, otpadni proizvodi se koncentrišu i rezultat je tamniji urin.
Obložen jezik / zadah - Ako kroz usta ne prolazi dosta tečnosti koja ispira komadiće hrane, u grlu i u ustima se stvaraju bakterije.
Grčevi mišića - Ova se pojava često događa kada u mišiće preko krvotoka na dolazi dovoljno kiseonika zbog nedostatka vode u telu.
Koža - Ako nema dovoljno vode koja hrani kožu, ona gubi elastičnost.
Oči - Upale oči i tamna koža oko i ispod očiju znakovi su jake dehidracije.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin
Tagovi: voda zdravlje